MANET TIL SAMARBEID: Malala møtte utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg under sitt norgesbesøk i helgen. Sammen diskuterte de hvordan man skal arbeide for å sikre barn og unge utdanning. FOTO: TV 2.
MANET TIL SAMARBEID: Malala møtte utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg under sitt norgesbesøk i helgen. Sammen diskuterte de hvordan man skal arbeide for å sikre barn og unge utdanning. FOTO: TV 2.

Malalas beskjed til norske barn: – Gjør leksene deres!

Malala Yousafzai møtte statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende under sitt Oslo-besøk i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi må gå veien sammen.

Det var seksten år gamle Malala Yousafzais budskap da hun møtte statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende lørdag formiddag. 

– Hvis vi vil at vårt eget land og andre land skal være stabile og utvikle seg, er vi nødt til å jobbe sammen. Det er 58 millioner barn som ikke går på skole. Vi må sette oss et mål om å hjelpe disse barna med å få utdanning, sier Malala. 

– Gjør leksene deres!

Den verdenskjente tenåringen ankom Oslo sammen med familien like før midnatt fredag. I løpet av helgen treffer hun, i tillegg til statsministeren, kronprins Haakon. Hun skal også treffe norsk næringsliv for å fronte investering i sitt eget fond for barns utdanning.

– Jeg er glad for å være i Norge. Det gir meg mulighet til å dele mine ideer med viktige mennesker, som deg og kronprinsen, sa Malala til Erna Solberg.

Og Malala hadde også et budskap til norske barn:

– Jeg vil fortelle norske barn hvor viktig utdanning er, slik at de skjønner at de har en stor mulighet. De har god kvalitet på utdanningen, snille lærere og fine skolebygninger. I andre deler av verden er det barn som ikke har tilgang til skole. De kjemper for sine rettigheter. Barn her er heldige som har skole. Min beskjed til dem er å lese lekser, gå på skole og jobbe hardt.

– En fantastisk jente

Malala ble kjent etter at hun ble skutt i hodet av Taliban i oktober 2012. Erna Solberg lot seg imponere av den unge jenta. 

– Dette er en fantastisk jente, som er et idol for nesten alle ungdommer som er litt politisk bevisste. Hvis du har stått opp for utdanning for jenter i noen av de tøffeste områdene i verden, og kom tilbake etter å ha blitt skutt. Det er imponerende, sier statsministeren til TV 2. 

Det er Alexandra Kensland Letelier (18) enig i. Hun kommer fra Grorud, og er representant for Plan Norges ungdomsgruppe URO. 

– Hun er en ydmyk og reflektert ung jente. Hun er kun 16 år, og har klart å mobilisere en rekordstor ungdomsorganisasjon til å stå sammen med henne i kampen for global utdanning. Hun er et symbol på hva jenter med utdanning kan føre til, sier Letelier.

Hun mener Malalas norgesbesøk er viktig.

– Det er en god måte å opprettholde løftet Norge har gitt om å ta en global lederrolle når det gjelder global tilgang på utdanning. Det er en arena som verdens ledere følger med på, sier Letelier til TV 2.

– Kanskje verdens modigste

Jevngammel skoleungdom fra Tjodalyng barne-og ungdomsskole fylte opp bakgården til Røde Kors i Oslo da hun tok turen innom lørdag formiddag.

Der fikk hun spørsmål om hvordan hun torde å stå opp mot Taliban.

– Jeg hadde to valg i Swatdalen, der det da ikke var rett for alle jenter å gå på skole. Kvinner hadde ikke rettigheter. Jeg kunne tiet og blitt drept. Eller jeg kunne snakke om uretten og så bli drept. Jeg valgte det siste fordi jeg ønsket forandring for folket mitt. Det har jeg fortsatt med. Det kan dere også gjøre. Dere kan bruke sosiale medier og tale terroristene i mot, sier Malala.

FULLSATT: Mange hadde møtt opp for å høre Malala snakke i bakgården til Røde Kors Oslo. FOTO: TV 2.
FULLSATT: Mange hadde møtt opp for å høre Malala snakke i bakgården til Røde Kors Oslo. FOTO: TV 2.

Hun snakket også om betydningen av utdannelse:

– På skolen lærer vi elementære ting av vesentlig betydning. Vi lærer mangfold og respekt, sa Malala.

– Hun minner oss om betydningen av utdannelse, som en del av oss tar som en selvfølge, sa Sander Bredvei Solbakken (16). Han var en av ungdommene som fikk stille spørsmål til Malala.

– Hun er så utrolig fantastisk og kanskje verdens modigste. Og så er hun bare 16 år.