– Folk flykter fra Bagdad i frykt for ISIS

Terrorgruppen stormer fram i Irak. Neste mål er Iraks hovedstad Bagdad. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha tatt kontroll på flere store byer i Irak på få dager, frykter mange hva som vil skje om terrorgruppen ISIS tar seg inn i Bagdad.

En jente som flyktet fra volden i Mosul bærer vannflasker i en leir utenfor Arbil i den kurdiske delen av Irak. REUTERS/Stringer
En jente som flyktet fra volden i Mosul bærer vannflasker i en leir utenfor Arbil i den kurdiske delen av Irak. REUTERS/Stringer

– Folk i byen har begynt å flykte. Man har ikke tillit til at statsminister al-Malikis hær kan forsvare byen, sier Naser Khader som er dansk politiker og av syrisk og palestinsk opprinnelse. Han har selv snakket med sivile i Bagdad, skriver danske TV 2.

Talsmann for ISIS, Abu Muhammad al-Adnani, lover på et lydopptak at organisasjonen skal ta Bagdad. Opptaket skal ha blitt gjort 11. juni, men er publisert 13. juni.
Talsmann for ISIS, Abu Muhammad al-Adnani, lover på et lydopptak at organisasjonen skal ta Bagdad. Opptaket skal ha blitt gjort 11. juni, men er publisert 13. juni.

Opprørsekstremistene har støtte blant mange av Malikis motstandere. Blant annet medlemmer av tidligere diktator Saddam Husseins hær, og sunnimuslimske stammer.

Gruppen har møtt lite motstand i sunni-dominerte områder, og det har kommet meldinger om at regjeringssoldater har revet av seg uniformene og flyktet. Nå beveger de seg inn i områder med mer blandet etnisk og religiøs tilhørighet i nærheten av Bagdad, og her kan de møte mer kamper. 

ISIS har tatt kontroll over to viktige byer i provinsen Diyala nordøst for hovedstaden Bagdad.
Erobringen av byene Saadiyah og Jalawla, samt en rekke små landsbyer i området, betyr at de islamistiske opprørerne har rykket enda et hakk nærmere hovedstaden.

Irakiske styrker skjøt mot opprørerne fra byen Muqdadiya, som ligger i nærheten. Flere familier skal ha flyktet mot byen Khaniqin ved grensen til Iran.

Måten ISIS har stormet fram på, sammenlignes med en moderne Blitz-krig.

– Små mobile styrker sprer frykt i ulike retninger. Dette er bekymringsfult. Men det er også sånn at irakiske styrker står sterkest i, og rundt Bagdad, sier seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier, Svein Melby til TV 2.

ISIS er en svært ekstremistisk islamistisk gruppe som sprer kontroll, bestialsk vold og frykt. Videoer som postes på Youtube viser sivile som blir halshogd fordi de nøler med å svare på hvor ofte de ber. Folk straffes for å høre på musikk, og det sies at det skal ha vært utført massehalshogginger på politifolk. Dette er imidlertid ikke bekreftet av uavhengige kilder.

– Men dette er mer enn en terrororganisasjon. De ligner mer på en militær organisasjon som bruker konvensjonell midler for å nå sine mål, som er å lage en islamsk kalifat som strekker seg over grensen mellom Syria og Irak, sier Melby.

Styrken er ikke på mer enn 5.000-10.000 personer. Men de har moderne våpen, og etter å ha robbet sentralbanken i Mosul, ble de så og si verdens rikeste terrororganisasjon over natten. 

Flere land har begynt å evakuere statsborgere som befinner seg i Irak. Nabolandene, Jordan, Saudi-Arabia og Tyrkia. følger nervøst med på situasjonen. Uroen kan fort spre seg til nabolandene.

Hundretusener flyktet til kurdiske områder

Flyktninghjelpen sier hjelpebehovet er enormt for de mange som flykter fra uroen i Irak til kurdiske områder.

– 300.000 internflyktninger har kommet over grensen og inn i den kurdiske regionen for å søke sikkerhet her. Tusenvis av mennesker kommer hit hver dag, sier Tiril Skarstein i Flyktninghjelpen til NTB på telefon fra Erbil.

Hun sier mange av flyktningene kommer fra Mosul. De har tatt med seg det de kan bære, og flyktet over til Kurdistan i 40 graders varme.

– Folk flykter av frykt. Familiene jeg snakket med i den midlertidige leiren torsdag, sa de hadde hørt skuddvekslinger og ikke visste hvem som skjøt hvem. Det eneste de ville var å komme seg i sikkerhet, sier Skarstein.

I den midlertidige flyktningleiren i Erbil prøver hjelpearbeiderne å tilby mat, vann og husly til flyktningene. Behovet er imidlertid større enn kapasiteten i området, som allerede har tatt imot mange flyktninger fra Syria.

– Vi frykter en dramatisk økning i tallet på flyktninger i dagene som kommer. Ingen er forberedt på å ta imot så mange fordrevne på så kort tid. Det er en kamp mot klokka, sier Skarstein.

(TV 2/NTB)

De brune områdene på kartet viser hvor ISIS er aktive.
De brune områdene på kartet viser hvor ISIS er aktive.