KAMPKLAR: Bildet er hentet fra en propagandavideo som de ekstreme islamistene har publisert på nett. Her er de på vei til Tikrit, Saddam Husseins hjemby, i juni.
KAMPKLAR: Bildet er hentet fra en propagandavideo som de ekstreme islamistene har publisert på nett. Her er de på vei til Tikrit, Saddam Husseins hjemby, i juni.

Ble verdens rikeste terrorgruppe over natten

De ekstreme IS-soldatene har på relativt kort tid klart å ta kontroll over flere byer i Irak. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekstreme islamister i Islamsk stat (IS), tidligere ISIS, har denne sommeren tatt kontroll over stadig større områder i det nordlige Irak. 

Etter at ISIS i juni plyndret sentralbanken i Mosul for 500 milliarder irakiske dinarer, som tilsvarer 429 millioner amerikanske dollar, har de nærmest over natten blitt verdens rikeste terrororganisasjonen, melder International Business Times. 

Organisasjonen er nå rikere enn al-Qaida, og små nasjoner som Tonga og Marshalløyne.

Den regionale guvernøren, Atheel al-Nujaifi, bekrefter overfor kurdisk tv at IS også har stjålet millioner fra andre banker rundt Mosul. De har også tatt med seg mengder med gull.

Vanskelig å stå i mot

De store ressursene som organisasjonen nå har fått tak i gjør det langt vanskeligere for irakiske myndigheter å stå i mot IS' frammarsj. Organisasjonen har som mål å opprette en islamsk stat over den syrisk-irakiske grensen. 

Talsmannen Abu Mohammed al-Adnani lover at kampene vil rase både i Bagdad og Karbala, ifølge den private etterretningsorganisasjonen SITE, som overvåker terrorgrupper på internett.

– Ikke gi etter i møte med fienden, sier al-Adnani i en appell til IS-krigerne. Lydopptaket er lagt ut på ekstremistenes Twitter-konto.

USA startet bombing

USA har sluppet bomber rettet mot Islamsk stats artilleri ved den kurdiske provinshovedstaden Erbil.

Den amerikanske presidenten fortalte i en tale før bombingen startet at irakiske myndigheter har bedt om hjelp, og at USA vil handle forsiktig og ansvarlig, for å beskytte yezidi-kurdere og kristne mot et folkemord.

Han sa samtidig at det ikke ville være aktuelt å sende amerikanske bakkestyrker tilbake til Irak.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) sier IS er den verste terrororganisasjonen verden har stått overfor på flere tiår. 

– Det viktigste er nå å komme sivilbefolkningen til unnsetning, sier utenriksminister Børge Brende.

Kan vokse seg større

Al-Qaida og IS skilte lag tidligere i år, angivelig fordi al-Qaida mente IS var for brutale. 

Ifølge en militærkilde Washington Post har snakket med frykter man at IS nå har fått tilgang til en stor mengde våpen etter å ha raidet et lager i Syria som skal ha vært utstyrt av CIA.

Gruppen skal også ha satt fri flere hundre fanger som trolig kan være villige til å slutte seg til kampen i Irak.

(TV 2/NTB)