Bilkjøperen stusset på flere ting etter en tid - blant annet at bilen ikke originalt hadde det antall hestekrefter selgeren hadde opplyst. Det endte med at kjøpet ble hevet - og pengene tilbakebetalt. Illustrasjonsfoto.
Bilkjøperen stusset på flere ting etter en tid - blant annet at bilen ikke originalt hadde det antall hestekrefter selgeren hadde opplyst. Det endte med at kjøpet ble hevet - og pengene tilbakebetalt. Illustrasjonsfoto.

Fikk hevet kjøpet - fordi bilen var trimmet

Så alvorlig feil at man får pengene tilbake.

Trimming av bil har virkelig tatt av de siste årene - særlig da chiptuning og såkalte powerbokser kom på markedet.

Noen tusenlapper og ofte bare ti minutters jobb, og så kan man få mye mer krefter i bilen sin.

Men medaljen har helt klart en bakside, det får vi igjen bekreftet i en uttalelse fra Forbrukerrådet.

Chiptuning: - Hvor mye kan jeg trimme bilen?

Pengene tilbake

De får omtrent 10.000 henvendelser i året om bilkjøp, og behandler nesten tusen klagetvister i året. Klager på trimming er ikke uvanlig.

– Å trimme bilen er ikke bare ulovlig. Trimming kan også være en alvorlig mangel, som betyr at du som kjøper vil kunne få pengene tilbake hvis du ikke er opplyst om det på forhånd, sier regiondirektør Pia Kleppe Marken ved Forbrukerrådet i Hordaland og Sogn og Fjordane, i en pressemelding.

Dette bør du vite om trimming av bil

Ikke beviser

Regiondirektøren viser til et nylig vedtak i Forbrukertvistutvalget hvor en mann fra Hordaland fikk tilbake pengene for en bruktbil til en halv million, fordi den var trimmet.

Saken er tidligere forsøkt meglet ved Forbrukerrådet i Hordaland og Sogn og Fjordane uten hell. Selgeren sa han hadde opplyst kjøperen om trimmingen muntlig før kjøpet. Kjøper nektet for det, og siden selger ikke hadde skriftlige beviser, tapte han saken.

Ett år eldre

Vedtaket er ikke rettskraftig. Selger har stevnet kjøper for tingretten, men det er ikke vurderingen av trimming som hevingsgrunn det er uenighet om, men om det er et forbrukerkjøp eller ikke.

Kort tid etter handelen oppdaget kjøperen av en bruktbil til en halv million kroner, to karosseriskader på dørene som ikke var reparert godt nok. Han fant samtidig ut at bilen var ett år eldre enn det som var blitt opplyst. Senere ble det også klarlagt at motoren ikke hadde 265 hestekrefter som annonsert, men kun 211 hestekrefter. De ekstra hestekreftene kom av trimming.

Mer krefter trenger absolutt ikke bli dyrt

Alvorlig feil

Etter et mislykket forsøk på megling, havnet uenigheten i Forbrukertvistutvalget. Der tapte selger, og fikk vedtak på at han måtte betale kjøperen pengene tilbake.

– Det skal en del til for å få hevet et bilkjøp, men for Forbrukertvistutvalget var trimmingen grunn nok til at kjøperen fikk hevet kjøpet, sier regiondirektøren.

Utvalget skriver at trimming er en så alvorlig feil at det i seg selv gir rett til å heve avtalen og få pengene igjen. De begrunner det med at trimming av motoren medfører raskere slitasje på viktige deler av motoren, og gir økt risiko for feil på bilen. I tillegg kan kjøperen få en overraskende bot samt tap av garanti- og forsikringsdekning.

Fritar ikke

Kontrakten mellom firmaet og mannen hadde en «solgt som det er»-klausul. Selger så også på bilen før kjøp, og den ble prøvekjørt.

– Vi ser i flere av sakene våre at mange selgere tror at forbehold i kontrakten om at den er «solgt som den er», fritar dem for reklamasjoner, men slik er det ikke, sier Pia Kleppe Marken.

Trimmet bilen? De ønsker å ta deg!