BORTFØRT: Søstrene Rajana og Somaja ble bortført fra denne snuplassen i Masterudveien i Kongsvinger tirsdag ettermiddag. Foto: Politiet / Kristian Ervik / TV 2
BORTFØRT: Søstrene Rajana og Somaja ble bortført fra denne snuplassen i Masterudveien i Kongsvinger tirsdag ettermiddag. Foto: Politiet / Kristian Ervik / TV 2

FORSVAREREN TIL BORTFØRINGSSIKTET MOR: 

«Hun fikk vite om bortføringen i media. Hun er i sjokk»

Barnemoren ble hentet inn til avhør i natt. Politiet understreker at siktelsen mot henne er svakere enn den som er rettet mot jentenes far.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har siktet moren til de to søstrene Rajana (6) og Somaja (8) for medvirkning til bortføring.

De to jentene hadde akkurat gått av skolebussen i Knauserudmyra i Masterudveien i Kongsvinger da to maskerte menn tok dem med i en bil, tirsdag ettermiddag.

– Dette er noe politiet gjorde for å ta henne inn til avhør. Slik jeg har forstått det har ikke politiet gjort noen konklusjon om henne. Hun har forklart seg ferdig om saken, sier barnemorens forsvarer, Herman Hoff, til TV 2.

Han forteller at hun har det svært tungt.

MOREN SIKTET: Politiadvokat Iren Johnsen Dahl opplyser til TV 2 at de har siktet moren til de to jentene for medvirkning til bortføring. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
MOREN SIKTET: Politiadvokat Iren Johnsen Dahl opplyser til TV 2 at de har siktet moren til de to jentene for medvirkning til bortføring. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Hun fikk vite om hendelsen via media i går kveld og fikk sjokk. Hun nekter for å ha noe med dette å gjøre, sier Hoff.

– Frykter hun for dem?

– Hva skal jeg si, barna hennes er tatt bort og hun vet ikke hvor de er. Hun er i sjokk, svarer forsvareren.

Ble kalt inn til avhør

FORSVARER: Herman Hoff representerer den siktede barnemoren.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
FORSVARER: Herman Hoff representerer den siktede barnemoren. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

– Hun fikk status som siktet i forbindelse med at hun ble hentet til avhør i natt. Men dette er en siktelse som står på langt svakere ben enn den som er rettet mot far, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt til TV 2.

Politiadvokaten understreker at siktelsen først og fremst ble utløst av at moren ble hentet inn til avhør.

– Vi har behov for å gjøre ting kjapt, men vi kan heller ikke utelukke at hun har hatt en rolle. Ved å sikte henne får hun også en status som gir henne rettigheter, sier Johnsen Dahl.

Moren benekter å ha hatt noe med bortføringen av døtrene å gjøre.

Det var Dagbladet som først meldte om utviklingen i saken onsdag ettermiddag.

Ett kamera på 29 grenseoverganger

De to søstrene på seks og åtte år er opprinnelig fra Tsjetsjenia. Som vanlig skulle de bli møtt av fosterfaren på busstoppet, men der var også jentenes biologiske far. Han skal ha oppholdt fosterfaren mens jentene ble tatt inn i en bil og bortført.

– Vi har mottatt en rekke tips og opplysninger. Til nå har vi gjennomført 25 til 30 avhør. De avhørte er blant annet personer fra omgangskretsen.

Politiet gjennomgår også bilder fra overvåkingskameraer, men Johnsen Dahl senker forventningene til hva man kan finne der.

– Det er 21 grenseoverganger til Sverige bare i Kongsvinger-området og 29 i Hedmark fylke. Kun èn av disse overgangene har overvåkingskamera, sier politiadvokaten.