RYSTET: Småbarnsmor Charlotte Hellerud og datteren Lotta utenfor skolen der to bortførte søstrene var elever. Lotte gikk i klasen til Somaja. (Foto: Sverre Holm-Nilsen, TV 2)
RYSTET: Småbarnsmor Charlotte Hellerud og datteren Lotta utenfor skolen der to bortførte søstrene var elever. Lotte gikk i klasen til Somaja. (Foto: Sverre Holm-Nilsen, TV 2)

Lotta (7) fikk bursdagsinvitasjon like før Rajana (6) ble bortført

KONGSVINGER/AUSTMARKA (TV 2): Klassevenninne Lotta (7) var bedt i bursdagsselskap til den yngste av søstrene som er bortført.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er helt grusomt det som har skjedd, sier småbarnsmoren Charlotte Hellerud.

Hun har to barn som er elever ved Austmarka barne- og ungdomsskole.

Vanligvis pleier barna å ta bussen hjem alene. I dag, onsdag var hun en av mange foreldre som heller valgte å hente barna selv.

Hennes yngste datter er går i samme klasse og er venninne med Rajana (6), den yngste av de to jentene som tirsdag ble bortført på skoleveien hjem.

– Lotta og Rajana tok noen ganger bussen sammen hjem fra skolen og de lekte sammen, forteller Hellerud.

Tilfeldigvis hentet hun datteren etter skolen i går, og Lotta ble dermed ikke vitne til bortføringen av venninnen.

Skolen varslet

SKOLESKYSS: Charlotte Hellerud fulgte sine to barn til skolen i dag. Hun er rystet over det som har skjedd. (Foto: Sverre Holm-Nilsen, TV 2).
SKOLESKYSS: Charlotte Hellerud fulgte sine to barn til skolen i dag. Hun er rystet over det som har skjedd. (Foto: Sverre Holm-Nilsen, TV 2).


Småbarnsmoren forteller at bortføringen preger hele lokalsamfunnet. Den eldste datteren, Ronja, stiller spørsmål om hva som har skjedd og hvorfor.

Den yngste datteren har forholdt seg veldig stille forklarer moren. Kommunens kriseteam har i dag besøkt skolen.

– Vi pleier alltid å kjøre forbi Somaja på vei til skolen. Hun satt foran på bussen på høyre side.I dag satt hun ikke der. Det var veldig tungt, sier Hellerud.

Tobarnsmoren ble i dag oppringt av læreren og fortalt at hennes yngste datter var roligere enn vanlig.

– Jeg tror ikke helt hun skjønner hva som skjer. Hun lurer bare på om alt går bra med venninnen.

Inviterte til bursdag

Bare timer før bortføringen av Rajana og Somaja, mottok Charlotte og yngstedatteren Lotta invitasjon til bursdagsfeiringen til Rajana.

– Det hele er veldig tungt, og vanskelig å forklare til barna, sier småbarnsmoren til TV 2.

Ifølge Hellerud skulle bursdagsfeiringen skje førstkommende lørdag.

Bortført

På en pressekonferanse torsdag formiddag forklarte politiet hvordan faren og to maskerte menn fikk tak i søstrene.

To maskerte menn tok med seg de to jentene med makt. Samtidig satte jentenes biologiske far seg inn i bilen til fosterfaren som skulle hente jentene. Her satt han i en halv times tid for å oppholde mannen, slik at de maskerte mennene med jentene skulle få et forsprang før politiet ble varslet.

Fosterfaren har forklart at han følte situasjonen som svært truende, men at den biologiske faren ikke skal ha vært bevæpnet, opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl.

Begge foreldre er siktet i saken.

Politiet etterlyser nå to biler de mener var i området da bortføringen skjedde.

Bilene som er etterlyst er en mørkt Volvo XC90 med registreringsnummer BR50003 og en sølv/beigefarget Toyota Carolla Verso med registreringsnummer KH41262.

Den ene av de to bilene er registrert på firmaet faren arbeider i. Den andre bilen er registrert på en kollega av barnas biologiske far.