Flere hundre tusen mennesker flykter fra Mosul mot den kurdiske regionen i Irak etter terrorgruppen ISIS' angrep på flere byer.  (AP Photo)
Flere hundre tusen mennesker flykter fra Mosul mot den kurdiske regionen i Irak etter terrorgruppen ISIS' angrep på flere byer.  (AP Photo)

Militante islamister angriper viktig oljeby i Irak

Terrorgruppen ISIS har kontroll på irakisk storby, og fortsetter offensiven inn mot oljebyen Baiji.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opprørere fra den militante gruppen ISIS har tatt seg inn i den irakiske oljebyen Baiji.

ISIS omtales internasjonalt som ISIL. Det er en al Qaida-inspirert ekstremistgruppe som tirsdag tok kontroll på store deler av Iraks neste største by, Mosul. Fra før kontrollerte de Falluja og Ramadi, og ekspansjonen har fått statsminister Nouri al-Maliki til å erklære unntakstilstand i landet.

ISIS har inntatt offentlige bygninger, presset ut sikkerhetsstyrker, og beslaglagt militære panservogner og våpen det siste døgnet. Hundretusener er på flukt etter erobringen av storbyen.

Nordirakiske byer ruster seg for å stå imot offensiven til de ekstreme islamistene.

Oljebyen Baiji ligger 180 kilometer fra Mosul. Iraks største oljeraffineri ligger i byen, som har 200.000 innbyggere.

250 vakter beskyttet raffineriet, men ifølge kilder i politiet har vaktene sagt ja til å forlate byen, i bytte mot å bli fraktet trygt til en annen by.

– Opprørerne fra ISIS har tok seg inn i byen i natt og satte fyr på rettssalen og politistasjonen i sentrum. De har også tatt våpen fra militæret, sier en polititalsmann til TV-kanalen Al Sumaria.

Kurdisk-irakiske styrker er blitt sendt som forsterkninger til byen Kirkuk, ifølge kilder i de irakiske sikkerhetstjenestene.

Også oljefeltene i den omkringliggende provinsen har fått økt beskyttelse. Flere tusen irakiske soldater og politifolk skal forsvare dem mot de islamistiske opprørsstyrkene.

En halv million mennesker har flyktet fra Mosul etter at byen falt, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Øyenvitner forteller at også soldater og politifolk la på flukt, etter først å ha skiftet til sivilt.

– Hærstyrkene kastet fra seg våpnene, skiftet klær, forlot kjøretøyene sine og dro fra byen, forteller Mahmud Nuri til nyhetsbyrået AFP. Han var selv på vei bort fra Mosul tirsdag.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki har erklært unntakstilstand og lovet å gi våpen til frivillige sivile som vil delta i kampen mot Den islamske staten i Irak og Levanten.

(NTB/TV 2)