ETTERLYST: Politiet etterlyser Mansur Mahashev etter at hans to døtre på seks og åtte år ble bortført av maskerte personer på vei hjem fra skolen i Kongsvinger tirsdag.
Foto: Politiet
ETTERLYST: Politiet etterlyser Mansur Mahashev etter at hans to døtre på seks og åtte år ble bortført av maskerte personer på vei hjem fra skolen i Kongsvinger tirsdag. Foto: Politiet

Etterlyst far anmeldt for omsorgssvikt

KONGSVINGER (TV 2): Den etterlyste faren til de to jentene som ble kidnappet på Kongsvinger tirsdag er anmeldt for omsorgssvikt. Forlenget plassering i fosterhjem skulle vurderes denne uken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går skrev Dagbladet at den siktede barnefaren Mansur Mahashev var tiltalt for omsorgssvikt. I dag trekker de opplysningen: 

«Det er ikke riktig som Dagbladet fikk opplyst, og skrev i går, at det er tatt ut tiltale mot han etter anmeldelsen», skriver avisen i dag.

Det som skal medføre riktighet, ifølge Dagbladet, er at Mahashev er anmeldt for omsorgssvikt av barnevernet i bydel Grorud i Oslo. Saken skal være under etterforskning av Oslo-politiet.

KIDNAPPET: Rajana Dudaeva, født i 2007.
Foto: Politiet
KIDNAPPET: Rajana Dudaeva, født i 2007. Foto: Politiet
KIDNAPPET: Somaja Dudaeva, født i 2006. Foto: Politiet
KIDNAPPET: Somaja Dudaeva, født i 2006. Foto: Politiet

Skulle opp i Fylkesnemnda

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl sier jentene kan ha blitt tatt med til Sverige. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Politiadvokat Iren Johnsen Dahl sier jentene kan ha blitt tatt med til Sverige. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

I tillegg skulle saken om videre plassering i fosterhjem behandles denne uken av barnevernsnemnda hos fylkesmannen i Oslo.

– Jeg kan bekrefte at vi bistår kongsvingerfaren, og at barnevernssaken skulle opp i Fylkesnemnda denne uka med spørsmål om omsorgsovertakelse. Utover det kan jeg ikke kommentere saken nå, sier advokat John Christian Elden til avisa.

Fosterforeldrene sto igjen som maktesløse vitner da de to søstrene Rajana (6) og Somaja (8) ble brutalt bortført av maskerte menn utenfor Kongsvinger tirsdag ettermiddag.

Politiet føler seg sikre på at det er den biologiske faren, Mansur Mahashev, som står bak kidnappingen. 

De mener Mahashev er identisk med mannen som sto igjen på bussholdeplassen, for å forhindre at fosterforeldrene klarte å gripe inn da jentene forsvant fra stedet med maskerte menn i en liten sølvgrå SUV. Rundt en halv time forhindret han fosterforeldrene å ta kontakt med politiet. 

– Det dreier seg trolig om en Toyota Avensis, eller en Toyota Previa, opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl ved Hedmark politidistrikt til TV 2.

Avlyst sommeravslutning

Jentene ble kidnappet da de gikk av skolebussen fra Austmarka barne- og ungdomsskole. Det skulle vært sommeravslutning på skolen tirsdag kveld, men på grunn av de dramatiske omstendighetene ble avslutningen avlyst. 

Onsdag forbereder kommuneledelsen seg på å ta i mot søstrenes medelever ved skolen på en best mulig måte.

– Det blir en fellessamling først, og så går hver klasse videre med sin lærer, sier Britt-Marie Paulsson, rektor ved Austmarka barne- og ungdomsskole til TV 2.

Jentene er godt likt ved skolen, og har mange venner. 

– Sverige kan være naturlig

Politiet har gjennom hele natten jobbet for å finne ut hvor jentene er.

Ifølge politiet kan bilen med jentene ha kjørt både mot Sverige og innover i landet, etter hendelsen som fant sted langs Masterudveien ved Kongsvinger. Ifølge Hedmark-Trafikk, som driver skolebussen, skal jentene ha blitt bortført fra et busstopp som heter Knauserud langs Masterudveien.

– Sverige kan være en naturlig retning. Masterudveien ligger i nær tilknytning til flere grenseområder inn mot Sverige, sier Johnsen Dahl.

(NTB/TV 2)