SPISTE JORDBÆR MED DEN STØRSTE: Jaysuma Saidy Ndure (t.v) delte noen jordbær med den levende legenden Carl Lewis på det tradisjonelle jordbærselskapet i Oslo.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SPISTE JORDBÆR MED DEN STØRSTE: Jaysuma Saidy Ndure (t.v) delte noen jordbær med den levende legenden Carl Lewis på det tradisjonelle jordbærselskapet i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Ndure bryr seg ikke om skryt av OL-legenden Lewis

– Det er ikke noe nytt for meg. Hele verden visste dette, sier Jays med et flir.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo Rådhus (TV 2): Jaysuma Saidy Ndure måtte skuffet konstatere at hans nye norske rekord på 9,95 på 100 meter ble underkjent mandag.

Seinere på dagen trøstet BUL-løperen seg med saftige jordbær på den tradisjonelle jordbærfesten på Oslo Rådhus i forbindelse med onsdagens Bislett Games. Der fikk Ndure også hilse på den levende friidrettslegenden Carl Lewis, som er i Oslo som æresgjest for stevnet.

Lewis med treningsråd til Ndure

Amerikaneren - som tok utrolige ni OL-gull og ti VM-gull i sprint og lengdehopp på 1980- og 90-tallet - tok seg tid til å dele noen jordbær med Ndure. Og samtidig skryte litt av nordmannen.

– Jeg fikk med meg 9,95-løpet ditt. Det er en meget bra tid, sier en smilende Lewis, som selv har 9,86 som sin personlige rekord.

Da TV 2 snakket med amerikaneren på tomannshånd litt seinere la han ikke skjul på at han tror Ndure kan bli en internasjonal stjerne.

– Absolutt! Og det viktigste han må gjøre er å lage seg en plan og holde den. Da vil han løpe fort. Han må gjøre det enkelt, sier Lewis - som selv trener unge talenter hjemme i Houston - til TV 2.

Og legger smilende til:

– Han må selvsagt også trene godt, og ikke glemme å kjøre runder med 400 metere.

– Hele verden visste dette

Jays smiler også da han får høre om skryten fra Lewis. Men 30-åringen blir likevel ikke veldig forlegen eller imponert.

– Dette er ikke noe nytt. Det er noe jeg visste for mange år siden. Alle visste dette. Hele verden visste det, sier Ndure til TV 2 og ler.

– Allerede i 2007 ble jeg kjent som en som skulle bli en stor stjerne. Jeg kom på banen lenge før Usain (Bolt) slo gjennom. Dessverre har ikke det skjedd på grunn av skader og forskjellige problemer. Men nå går det bedre med meg, og jeg håper det fortsetter. Da kan det bli bare bedre og bedre, sier han. 

Han sier han har respekt for Lewis og at han har studert amerikanerens teknikk. Likevel betyr ikke så veldig mye at det er nettopp Lewis som gir ham ros.

Da Ndure vokste opp i Gambia på 1980- og 90-tallet var det nemlig en helt annen sprinter som var helten.

– Mitt store idol var Frankie Fredericks. Han er fra Afrika og jeg husker jeg så opp til han. Jeg så veldig mange av løpene hans, forteller Ndure.

Håper på nytt 9,95-løp

Onsdag venter et sterkt 100-meterfelt på Bislett for Ndure. Der vil de fleste EM-favorittene stille, som den franske duoen Christophe Lemaitre og Jimmy Vicaut.

Det ser han frem til.

– Det er et kjempebra felt. Det blir nesten som en EM-finale. Det mangler bare et par navn. Jeg tror det blir veldig moro, sier han.

Ndure vil likevel ikke bruke den underkjente 100-meterrekorden som ekstra motivasjon for å vise seg frem for hjemmepublikumet.

– Nei, den rekorden tenker jeg ikke på i det hele tatt nå. Jeg vet jeg er i kjempeform, og de løpene i Florø viste meg hvordan jeg ligger an. De viste meg også hva jeg må jobbe med, forteller han.

Det er meldt solskinn og varmt vær i hovedstaden onsdag. Perfekt rekordvær, med andre ord.

Ndure vil likevel ikke love noe.

– Vi får se om jeg kan klare 9,95 igjen. Jeg føler meg i hvert fall bra. Jeg håper det. Jeg tror det, sier han og ler.