DUELLANTENE: Levon Aronian (i forgrunnen) og Magnus Carlsen er rangert som de to beste spillerne i verden. 
Foto: MORTEN RAKKE / NTB scanpix.
DUELLANTENE: Levon Aronian (i forgrunnen) og Magnus Carlsen er rangert som de to beste spillerne i verden. Foto: MORTEN RAKKE / NTB scanpix.

– Jeg likte ikke stilen til Magnus, og jeg trodde aldri han kom til å bli god

Henrik Carlsen er ikke den eneste som er overrasket over at nordmannen er blitt verdens beste.

Forrige uke sa Henrik Carlsen at han aldri trodde sønnen hadde talentet som skulle til for å bli en virkelig god sjakkspiller.

«Hans umiddelbare evner var ikke bedre enn andres», fortalte pappa Carlsen.

Den oppfatningen var han ikke alene om.

Nå avslører Carlsens nærmeste utfordrer, verdenstoer Levon Aronian, at heller ikke han ventet å se bæringen på sjakkens øverste nivå.

Se runde syv av Norway Chess på TV 2 Sportskanalen og tv2.no fra klokken 15:00 tirsdag. 

– Han finner en indre styrke
– Da jeg så Carlsen spille som ung innbilte jeg meg aldri at han kom til å bli en toppspiller. For å være helt ærlig så likte jeg aldri stilen hans. Han prøvde å legge press på sine motstandere mentalt, og hadde ikke en egen måte å spille på, sier Aronian til nettstedet Chess24.com, og legger til:

– Derfor trodde jeg aldri at han kunne konkurrere med de beste spillerne, men han har vist at han kan forandre seg og spille en annen type sjakk.

Mange har forklart nordmannens evner med at han har jobbet hardere enn alle andre eller at han bare er født med en naturlig disposisjon for å spille sjakk på et høyt nivå.

Armeneren tror ikke nødvendigvis det skyldes det eller det andre.

– Det handler mer om karakteren hans, tror jeg. Han klarer å finne en indre styrke. Før var det Garri Kasparov som alltid kjempet og fant en løsning, så var det Veselin Topalov. Den nye generasjonen lærer av det, og det er veldig positivt, sier han.

– Vanskelig å være venner med sjakkspillere
I Norway Chess er mye blitt gjort ut av spillernes tidvise turbulente forhold.

Først var det Anish Giri som havnet i en mildere ordkrig med nordmannen, før det angivelig betente forholdet mellom Vladimir Kramnik og nordmannen ble gjenstand for spekulasjoner og skriverier. 

De siste dagene har søkelyset være på «toiletgate»-partnerne Veselin Topalov og nevnte Kramnik, men få antas å ha noe i siden til Aronian.

– Han er en fyr det er lett å like og som er venner med alle, sier TV 2s sjakkekspert, Espen Lie.

Ifølge Aronian selv er det vanskelig å i det hele tatt ha noe forhold til sine kolleger.

– Jeg har av og til kontakt med Magnus i løpet av turneringer, men det er generelt vanskelig å være venner med sjakkspillere. Det virker som det alltid er noe de gjemmer, avslutter han.