– Det beste laget som aldri vant VM

Brasils 1982-utgave forbløffet med sine offensive kvaliteter. Se noen av de fantastiske scoringene her!

Brasil har vunnet VM i fotball fem ganger, men det brasilianske VM-laget som kanskje har fått mest anerkjennelse er 1982-utgaven.

Det til tross for at laget ikke maktet å nå semifinalen i mesterskapet som ble avholdt i Spania.

– Det er opplagt det beste laget som ikke har vunnet VM. I alle fall i de VM jeg har sett, sier forfatter Jon Michelet og gir laget varemerket «eleganse».

– Fantastisk flott sammensatt

Få kan si det med samme tyngde som Michelet. Han var tilstede på alle VM fra 1982 til 1998, og har fått med seg VM-fotball via TV siden Sverige 1958.

Han har skrevet bok om verdensmesterskapene sammen med Dag Solstad, og er svak for Sør-Amerikansk fotball generelt og Brasil spesielt.

– Det var et lag som først og fremst var fantastisk flott sammensatt av ulike typer. De hadde alt fra en utrolig elegant Sócrates til en kraftplugg som Éder, forklarer Michelet.

KRAFTFULL ELEGANSE: Éder var eksponent for Brasils offensive slagkraft i 1982. FOTO: Getty Images / Staff
KRAFTFULL ELEGANSE: Éder var eksponent for Brasils offensive slagkraft i 1982. FOTO: Getty Images / Staff

Deres særlige styrke var midtbanen. Med Falcão, Toninho Cerezo og Zico i tillegg til Sócrates og Éder, stod de for en offensiv slagkraft som det var store forventninger til i forkant av mesterskapet.

Og «aurivérde» sviktet ikke – spillemessig.

Svak på keeper- og spissplass

Da anerkjente Sports Illustrated i forkant av VM 2010 kåret de be ti beste VM-lagene som ikke maktet å vinne kom Brasils 1982-årgang på en tredjeplass, bak Ungarns Ferenc Puskas-inspirerte 1954-utgave og Nederlands 1974-lag med Johan Cruyff på laget.

Men det var ikke på grunn av lagets offensive kvaliteter.

VM-EKSPERT: Jon Michelet skal jobbe som VM-ekspert for TV 2 i sommer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VM-EKSPERT: Jon Michelet skal jobbe som VM-ekspert for TV 2 i sommer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Der Ungarn og Nederland var tilnærmet komplette lag var Brasil-laget fra 1982 langt mer ujevnt sammensatt. Både foran og bak midtbanen var kvaliteten ikke helt på samme nivå.

De største manglene i laget fant man i keeper Peres og spissen Serginho.

Lenge så det ut til å være ubetydelig, men til slutt ble det lagets endelikt.

Vakre scoringer

I 1982-VM ble det spilt to gruppespill, og etter 10-2 i målforskjell etter det innledende gruppespillet der Sovjetunionen (2-1), Skottland (4-1) og New Zealand (4-0) ble feiet av banen var Brasil oppskriftsmessig klar for andre gruppespillsrunde.

Den første kampen var den tøffeste, men det er kanskje akkurat den som viser dette lagets storhet. Evnen til å score utrolige mål.

INGEN KAMP: Falcão sparker ballen unna Diego Maradona i møtet mellom Brasil og Argentina under VM i 1982. FOTO: AFP PHOTO/DPA
INGEN KAMP: Falcão sparker ballen unna Diego Maradona i møtet mellom Brasil og Argentina under VM i 1982. FOTO: AFP PHOTO/DPA

– Det var et lag som kom fra en lang tradisjon med å score mål, og disse var også veldig målfarlige. Særlig var de enormt gode skyttere, forklarer Jon Michelet.

– På den tiden spilte man også med en ball som man lettere kunne score fine mål med. De ser mer kontante ut enn en del av vimsemålene vi ser nå der ballen går fra side til side.

Sócrates' utligning mot Sovjetunionen er et godt eksempel. Målet kom etter at han dro av to forsvarspillere og hamret ballen i krysset fra 22 meter. Éders vinnermål var om mulig ennå bedre.

Den daværende Atlético Mineiro-spilleren mottok ballen på 25 meter, chippet den opp til seg selv og traff ballens bane perfekt og gikk i mål bak en sjanseløs Rinat Dassajev.

Alt lå til rett

Det var bare en forsmak på hva som skulle komme videre. Skottland og New Zealand ble slått blant annet ved hjelp av en fantastisk chip fra Éder, og en flyvende volley fra Zico.

Se Brasil-lagets utrolige mål i videovinduet øverst i saken.

Alt så rosenrødt ut da Brasil slo Argentina 3-1 i andre gruppespillsrunde. Et poeng i den avgjørende kampen mot godt organiserte Italia ville være nok til å sende dem videre.

Kampen skulle bli en klassiker.

– Sendt ut av dårlig keeperspill

To ganger reddet lagets offensive galleri forsvaret, som hadde sluppet til den notoriske målgjøreren Paolo Rossi i farlige posisjoner. Falcãos 2-2-scoring kom etter et skudd fra utenfor 16-meteren, som selv ikke legendariske Dino Zoff kunne redde.

Da Brasil igjen sviktet i det defensive arbeidet bare seks minutter senere, og med et drøyt kvarter igjen av kampen, klarte ikke stjernegalleriet å bryte ned Italias forsvar. Italia vant 3-2. Fantastiske Brasil var ute av VM, og mye av skylden lå hos målvakt Peres.

– Det som sendte dem ut av VM var dårlig keeperspill. Det var flauser i forsvaret, men flere av målene burde keeper ha tatt. Det er jo derfor han er der, sier Jon Michelet.

SLO UT BRASIL: Paolo Rossi skjermer ballen i duell med en Brasil-spiller under VM i 1982. FOTO: Getty Images/Staff
SLO UT BRASIL: Paolo Rossi skjermer ballen i duell med en Brasil-spiller under VM i 1982. FOTO: Getty Images/Staff
AVGJORDE KAMPEN: Her scorer Paolo Rossi sitt og Italias tredje mål under VM-kampen 5. juli 1982. FOTO: AFP PHOTO/DPA
AVGJORDE KAMPEN: Her scorer Paolo Rossi sitt og Italias tredje mål under VM-kampen 5. juli 1982. FOTO: AFP PHOTO/DPA

Zico, lagets kanskje største stjerne på det tidspunktet, har i ettertid hevdet at det var dagen da fotball døde.

– Det er selvsagt bare tull. Verken fotballen eller Zico døde i 1982, selv om det er flott sagt, kommenterer Michelet.

– Brasil, med Zico på laget, spilte glimrende i 1986. Kvartfinalen mot Frankrike det året er kanskje den beste kampen som noen gang er spilt.

Eleganse – med struktur

Fotballskribenten Jonathan Wilson ser også annerledes på det. I en kommentar i The Guardian i anledning at det var 30 år siden kampen i Barcelona hevder han at det var dagen da fotballens naivitet døde.

– Det var den dagen det ikke lenger var mulig å bare plukke de elleve beste spillerne og la dem spille. Det var dagen systemet vant, skriver Wilson.

LEGENDE: Brasilianske Sócrates fotograferti 1985. FOTO: AFP PHOTO/ JORGE DURAN
LEGENDE: Brasilianske Sócrates fotograferti 1985. FOTO: AFP PHOTO/ JORGE DURAN

Brasil-kjenner Michelet ser noe annerledes på det. Han mener laget slett ikke var svakt organisert og at det søramerikanske laget var blant de første som satte fotball i system.

– De var blant de første som etablerte 4-4-2 som spillestil. De spilte eventyrlig flott, men det var ikke bare det heller. De var blant annet forbilledlig dirigert av Sòcrates.

Italia slo Polen 2-0 i semifinalen etter ytterligere to mål av Paolo Rossi. Rossi, som ikke hadde scoret før mesterskapets femte kamp mot Brasil var i storform nå, og han scoret også det første målet i finalen mot Vest-Tyskland.

«Azzurri» vant 3-1 og ble verdensmestere. Det kunne fort vært annerledes.

– Brasil hadde uflaks i den avgjørende kampen. Hadde de slått Italia, ville de vunnet turneringen. Ingen kunne stoppet dem da, sier Jon Michelet.