Politisk avtale om tiggeforbud

STORTINGET (TV 2): Hver enkelt kommune skal nå kunne avgjøre selv om det skal være forbudt å tigge på åpen gate.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringspartiene har blitt enige med Senterpartiet om at kommunene skal kunne vedta lokale tiggerforbud. Dermed er det flertall på Stortinget for at hver enkelt kommune selv skal bestemme om de vil tillate tigging.

– Det var ikke en selvfølge at vi skulle få flertall, men vi har blitt enige om at kommuner som ønsker det kan innføre lokale forbud allerede i sommer, sier Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Ulf Leirstein.

Samtidig ber de regjeringen fremme en proposisjon til Stortinget om et nasjonalt forbud før sommeren 2015. 

Senterpartiet er fornøyd

– Det har vært utfordrende å finne løsningen som kan svare på det økende problemet med tigging, sier Høyres Peter Christian Frølich om forhandlingene.

– Senterpartiet er godt fornøyd i dag, siden vi har fått i land en avtale som så tydelig peker mot et nasjonalt forbud mot tigging, sier Senterpartiets justispolitiske talsperson, Jenny Klinge på de tre partienes felles pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Hun sier at Senterpartiet var klare for et nasjonalt forbud allerede i dag.

– Vi var ikke klare til å vedta en helt ny lov, det må grundig behandles i departementet. Det hadde ikke vært forsvarlig å vedta en helt ny lov over bordet i dag, sier Frølich om hvorfor de, til tross for at de tre partiene er enige om det, ikke er klare for å vedta et nasjonalt forbud.

Skuffelse i Venstre og KrF

Regjeringens støttepartier Venstre og KrF er skuffet både over regjeringspartiene og Senterpartiet.

–  jeg synes det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet er med på å sikre et kommunalt forbud. Dette løser ikke det reelle problemet. Hvis problemet er kriminalitet og ordensforstyrrelse, så har politiet allerede virkemidlene de trenger. Forbudet løser ikke fattigdomsutfordringen, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

– Det er svært forstemmende at den første saken regjeringspartiene Høyre og Frp bryter med Venstre og KrF på er av en så skammelig usosial karakter. Jeg er også svært skuffet over at Senterpartiet stiller opp for å ta de svakeste på denne måten, sier justispolitisk talsperson Iselin Nybø i en pressemelding.