Somaja (8) og Rajana (6) bortført på vei fra skolen i Kongsvinger

KONGSVINGER (TV 2): På vei fra skolen ble de to søstrene tatt inn i en sølvgrå liten SUV. Politiet i Hedmark tror barnas far er en av gjerningsmennene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To jenter på seks og åtte år ble tirsdag ettermiddag bortført på vei hjem fra skolen i Austmarka ved Kongsvinger. Jentene er opprinnelig fra Tsjetsjenia.

De ble ifølge politiet tatt med i en liten sølvgrå SUV.  

ETTERLYSER BIL: Bilen som jentene ble tatt med i, er trolig en Toyota Previa (øverst) eller Toyota Avensis. Illustrasjonsfoto: Wikipedia Commons
ETTERLYSER BIL: Bilen som jentene ble tatt med i, er trolig en Toyota Previa (øverst) eller Toyota Avensis. Illustrasjonsfoto: Wikipedia Commons

Det dreier seg trolig om en Toyota Avensis eller en Toyota Previa, opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl ved Hedmark politidistrikt til TV 2.

– Vi har grunn til å tro at barnas biologiske far er involvert, sier Johnsen Dahl.

Det var tidligere meldt at det var to gjerningsmenn, men dette er feil.

– Det var tre gjerningsmenn. To maskerte menn i tillegg til det vi tror er jentenes far, sier Johnsen Dahl.

Kan ha kjørt mot Sverige

Ifølge politiet kan bilen ha kjørt både mot Sverige og innover i landet, etter hendelsen som fant sted langs Masterudveien ved Kongsvinger.

– Sverige kan være en naturlig retning. Masterudveien ligger i nær tilknytning til flere grenseområder inn mot Sverige, sier Johnsen Dahl.

– Vi kjenner ikke til registreringsnummeret og merket på bilen, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Hedmark politidistrikt til TV 2.

Busselskapet: – Skjedde ikke noe unormalt

Det er Hedmark-Trafikk som har ansvaret for skolerutene i Kongsvinger-området. Nettbuss opererer disse rutene for Hedmark-Trafikk.

Arild Nylend, regiondirektør i Nettbuss, har snakket med sjåføren som kjørte bussen jentene satt i.

HER STOPPET BUSSEN: På denne holdeplassen ved E16 ble jentene satt av før tre menn tok dem med seg i en sølvgrå bil. Foto: Kristian Ervik / TV 2
HER STOPPET BUSSEN: På denne holdeplassen ved E16 ble jentene satt av før tre menn tok dem med seg i en sølvgrå bil. Foto: Kristian Ervik / TV 2

– Vi kan bekrefte at de to jentene har vært med på vår normale skolerute, som de pleier å ta. Jentene gikk av på den holdeplassen de vanligvis går av på, og ble møtt der av det sjåføren oppfattet som foreldre eller foresatte. Vår sjåfør har opplyst at det ikke skjedde noe unormalt da jentene gikk av bussen. Etter at jentene gikk av bussen, kjørte vår sjåfør videre. Hva som deretter skjedde har vi ikke forutsetninger for å si noe om, sier Nylend.

Ifølge Nylend skal jentene ha gått av på busstoppet som heter Knauserudmyra.

Ordfører: Kommunen i beredskap

– Jeg har akkurat hatt møte med politiet og de sier så langt at politiet håndterer saken. Rådmann, kommunelegen og jeg er i beredskap i tilfelle det skulle bli aktuelt, sier ordfører Øystein Østgaard (H) i Kongsvinger kommune til TV 2.

– Jeg har ikke blitt orientert om hvilken familie de tilhører og hvor lenge de har bodd i kommunen, sier Østgaard.

Varsler internasjonalt

 – Omstendighetene rundt selve bortføringen er uklare, men jentene var på en skolebuss da det skjedde. Vi varsler nå myndigheter nasjonalt og internasjonalt, sier Hoft.

Politiet gjør nå undersøkelser på stedet.

Enhetsleder Britt-Marie Paulsson ved Austmarka barne- og ungdomsskole bekrefter overfor TV 2 at jentene går på skolen. De har akkurat blitt informert om hendelsen.

Politiet ønsker nå vitneobservasjoner og publikum kan ta kontakt på telefonnummer 02800.