HISTORIE: Disse fire bildene inneholde alle en spesiell bit av VM-historien (Foto: Scanpix)
HISTORIE: Disse fire bildene inneholde alle en spesiell bit av VM-historien (Foto: Scanpix)

Disse VM-øyeblikkene sjokkerte verden

Røde kort, feilaktige dommeravgjørelser, knuste tenner og drap. 

Fotball engasjerer og provoserer. Skaper øyeblikk som både smerter og gleder flere generasjoner. Og få arrangement gjør det mer effektivt enn VM.

Fra Uruguay 1930 til Sør-Afrika 2010, hver utgave blir husket for mye mer enn hvilket lag som hevet trofeet til slutt.

Å lage en rangert liste over de mest sjokkerende øyeblikkene er en nær håpløs øvelse – alt er så subjektivt og huskes ofte en den konteksten det ble opplevd. For mange nordmenn er nok seieren over Brasil i 1998 det som ligger lettest tilgjengelig i minnebanken.

Vi har plukket ut ti øyeblikk. Hvilket husker du best? Ta diskusjonen i kommentarfeltet.

Zidane bruker/mister hodet

VM-finalen i Tyskland 2006. Frankrike møter Italia. Zinedine Zidane skal lede «Les Bleus» til VM-gull, akkurat slik han gjorde det i 1998. Han scorer tidlig på et straffespark, før Marco Materazzi utligner for Italia. Nettopp disse to skal ble sentrale også senere.

For kampen går til ekstraomganger og klokken tikker mot straffespark. Da skjer det. Mens den argentinske kamplederen Horacio Elizondo ser en annen vei, har Materazzi plutselig havnet på bakken. Hva har skjedd?

HODELØST: Zinedine Zidane stanger ned Marco Materazzi i VM-finalen (Foto: Scanpix)
HODELØST: Zinedine Zidane stanger ned Marco Materazzi i VM-finalen (Foto: Scanpix)

TV-bildene avslører alt. Zidane har satt frem den blanke skallen og stanget ned Materazzi. Det røde kortet dras frem. Italia vinner finalen på straffespark.

Senere har det kommet frem at Materazzi snakket nedsettende om Zidanes søster for å fremprovosere det røde kortet. «Zizou» har også sagt at han heller vil dø enn å si unnskyld til Materazzi.

Uruguay sjokkerer i Brasil

Fotball og livet er to sider av samme sak for store deler av Brasils befolkning. Derfor kreves det gull under VM på hjemmebane i 1950.

Over 170 000 tilskuere er på ikoniske Maracana for å se den avgjørende kampen mellom vertslandets helter og Uruguay. 1950-VM skal avgjøres med et gruppespill. Brasil leder etter to kamper og er mestere om de unngår tap.

Og det går oppskriftsmessig. Friaca gir Brasil ledelsen like etter pause. Men så sviktet det for laget som har et betydelig sterkere angrep enn forsvar. Uruguay snur kampen etter scoringer fra Juan Alberto Schiaffino og Alcides Ghiggia. 2-1 til Uruguay. Man kan nesten føle sjokkbølgene den dag i dag.

Historien fra 1950 legger ikke akkurat mindre press på Neymar og resten av de utvalgte som i år skal prøve å gi brasilianerne gullet som glapp.

HJELP FRA OVEN: Lille Maradona slår Peter Shilton i duell - med litt hjelp. (Foto: Scanpix)
HJELP FRA OVEN: Lille Maradona slår Peter Shilton i duell - med litt hjelp. (Foto: Scanpix)

«Guds hånd»

Med Falklandskrigen som bakteppe, møtes Argentina og England til kvartfinale i 1986. På Argentina spiller mannen som for øyeblikket er verdens beste fotballspiller, Diego Armando Maradona.

Tidlig i andreomgang er Argentina i angrep. Steve Hodge prøver å klarere ballen for England, men bommer og sender den i stedet inn i egen boks. Der kommer Maradona i full fart og stiger til værs. I duell mot en betydelig høyere keeper, Peter Shilton, vinner han duellen og sender Argentina i ledelsen.

De engelske spillerne er i harnisk og roper på hands. Bildene viser at de har helt rett.

– Litt med hjelp av hodet og litt med Guds hånd.

Slik beskriver Maradona selv hvordan ballen havnet i nettet. Kun minutter senere scorer han det som av mange regnes som tidenes VM-mål, etter å ha tatt med seg ballen fra midtbanen og passert nesten hele det engelske laget. Argentina vinner kampen 2-1 og ble etter hvert også verdensmestere.

PS: Luis Suárez bidro også til VM-historien med sin versjon av «Guds hånd» under VM i 2010, da han stoppet ballen på streken under kvartfinalen mot Ghana. Etter kampen sa han at «Guds hånd tilhører meg nå». Uruguay vant kampen på straffespark.

Ronaldo kollapser før VM-finalen

Før Cristiano Ronaldo var det bare Ronaldo. Det brasilianske fenomenet som frustrerte verdens beste forsvarsspillere i en årrekke, kom til VM i Frankrike 1998 med stempelet som verdensener.

INGEN GOD OPPLADNING: Ronaldo var en skygge av seg selv i VM-finalen 1998. Kvelden i forveien kollapset han på hotellrommet. (Foto: Scanpix)
INGEN GOD OPPLADNING: Ronaldo var en skygge av seg selv i VM-finalen 1998. Kvelden i forveien kollapset han på hotellrommet. (Foto: Scanpix)

Men i timene før finalen mot vertsnasjonen er det kaos. Ronaldo er ikke i lagoppstillingen og ingen kan skjønne hvorfor. Han kan jo ikke være vraket? Så, en drøy time før kampstart, er han med i startoppstillingen. Men sammen med resten av det brasilianske laget leverer han skuffende forestilling og taper 0-3.

Etter kampen kommer det frem at Ronaldo kvelden i forveien har hatt et illebefinnende på hotellrommet og besvimt. Romkamerat Robert Carlos får tak i hjelp og Ronaldo sendes til sykehus. Den mest brukte teorien på hva som gikk galt er at Ronaldo fikk et epileptisk anfall, men det finnes også de som mener at det var en hjertefeil som rammet Brasils stjernespiller.

Kuwait-sjeik annullerer mål

Kuwait har ingen stor VM-historie, men i 1982 var de med for første og hittil eneste gang. I gruppe med Tsjekkoslovakia, England og Frankrike var det ikke ventet at de skulle gjøre så mye.

Etter sterke 1-1 mot Tsjekkoslovakia ventet Frankrike. Der får de det langt tøffere og franskmennene leder allerede 3-1 når Alain Giresse setter ballen i nettet nok en gang.

Problemet er at Kuwait-spillerne har hørt en fløyte fra tribunen og stoppet å spille. Nå protesterer de mot den ukrainske dommeren.

Ned fra tribunen stiger Sjeik Fahad Al-Ahmad Al-Sabah, daværende president i Det kuwatiske fotballforbundet. Han krever at dommeren skal annullere scoringen – og får utrolig nok viljen sin.

Frankrike vinner likevel kampen 4-1.

Resultatene som sjokkerte

Her må vi i god gammel Ingrid Espelid Hovig-stil jukse litt, med et øyeblikk som ikke er et øyeblikk. Det er nemlig flere.

SJOKKSEIER: De færreste hadde vel trodd at Kjetil Rekdal og Norge skulle slå Brasil 2-1 i VM 1998, men 23. juni skjedde nettopp det (Foto: Scanpix)
SJOKKSEIER: De færreste hadde vel trodd at Kjetil Rekdal og Norge skulle slå Brasil 2-1 i VM 1998, men 23. juni skjedde nettopp det (Foto: Scanpix)

For det skjer i så godt som hvert eneste VM. At en liten fotballnasjon slår en av de store favorittene. Enten det er Norge – Brasil i 1998, Kamerun som overvant regjerende mester Argentina i 1990, Nord-Korea mot Italia i 1966 eller USA-England i 1950.

Det er øyeblikkene som står skrevet med gullskrift i underdogens fotballhistorie – og som en skamplett for gigantene.

Vi kan ikke velge én kamp, men elsker når det skjer og håper på nye overraskelser i år!

En nederlandsk spyttklyse

Møter mellom Nederland og Tyskland er ikke akkurat kjent for varme følelser og smil. Noe åttedelsfinalen i 1990 er et godt eksempel på, der Frank Rijkaard viste at han kan vikariere som lama, dersom alt annet skulle slå feil.

Rijkaard har allerede fått gult kort for en takling på Tysklands Rudi Völler, noe han er mindre fornøyd med og viser med all tydelighet når han sender en spyttklyse i retning Völlers manke. Völler blir rasende, men oppnår ikke noe annet enn et gult kort.

På det påfølgende frisparket tar Völler sats mot Nederland-keeper Hans van Breukelen, noe som fikk faller i god nederlandsk jord. Rijkaard er nok en gang innblandet og de to kamphanene får marsjordre. Da utnytter Rijkaard anledningen til å sende i vei nok en klyse.

Tyskland vinner kampen 2-1 og blir senere verdensmestere.

Knuste tenner

Tilbake til 1982, der Frankrike, etter å ha tatt seg videre fra gruppespillet, er kommet til semifinale mot Vest-Tyskland.

Patrick Battiston er kommet inn på banen som innbytter og spilles gjennom av Michel Platini. Battiston jager ballen, men rusende ut i motsatt retning kommer tyskernes keeper, Toni Schumacher.

Like innenfor sekstenmeter-streken smeller det. Schumacher hopper opp og vender hoften til, før han dundrer inn i Battiston med voldsom kraft. Ballen er ikke i nærheten. Sammenstøtet er så voldsomt at Battiston mister flere tenner og etter hvert havner i koma.

Schumacher unngår både rødt kort og karantene. I stedet velger dommeren å sette i gang spillet med utspark fra mål. Kampen går til straffespark, der Schumacher redder det avgjørende og sender Vest-Tyskland til finalen (som de taper mot Italia).

Battiston har senere akseptert en unnskyldning fra Schumacher.

SEKUNDET FØR SMELLET: Patrick Battiston (t.v.) overfalles av Tysklands keeper Harald «Toni» Schumacher i VM 1982 (Foto: Scanpix)
SEKUNDET FØR SMELLET: Patrick Battiston (t.v.) overfalles av Tysklands keeper Harald «Toni» Schumacher i VM 1982 (Foto: Scanpix)

Tårer for Escobar

Colombias landslag i 1994 var meget spennende og ble av flere trukket frem om en kandidat til å vinne turneringen i USA. Slik gikk det ikke.

SKJEBNESVANGERT SELVMÅL: Andrés Escobar ble skutt og drept etter at hans selvmål bidro til å sende Colombia ut av VM i 1994 (Foto: Scanpix)
SKJEBNESVANGERT SELVMÅL: Andrés Escobar ble skutt og drept etter at hans selvmål bidro til å sende Colombia ut av VM i 1994 (Foto: Scanpix)

Mot vertsnasjonen trenger Colombia en seier, men i stedet går det galt for uheldige Andrés Escobar, som styrer ballen i eget mål. Colombia taper 1-2 og er ute av VM.

En ulykkelig Escobar reiser hjem til Medellín, der han seks dager etter at VM-eventyret var over går ut på byen. Etter å ha gått fra vennene sine er Escobar på egenhånd når tre menn dukker opp. En opphetet diskusjon leder til at to av mennene trekker frem pistoler og skyter Escobar.

Drapet, som ble regnet som straff for selvmålet, rystet en hel fotballverden. I begravelsen møtte 120 000 personer opp.

Var ballen inne?

Svaret på det spørsmålet kommer tyskere og engelskmenn aldri kommer til å bli enige om.

VM-finalen i 1966 spilles på Wembley. England møter Vest-Tyskland, med alt av bakgrunnshistorie det medfører.

En thriller av en finale går til ekstraomganger etter 2-2 ved ordinær tid. Litt over ti minutter er spilt når Alan Ball legger inn til Geoff Hurst, som allerede har scoret Englands første. Hurst vender opp og sender i vei et skudd som smeller i tverrliggeren og ned på mållinjen.

Engelskmennene på tribunen jubler for scoring, men den sveitsiske dommeren Gottfried Dienst er usikker. Han forhører seg med linjedommer Tofik Bakhramov fra Sovjet, som melder at ballen har vært inne. Dienst godkjenner scoringen, en avgjørelse som fortsatt svir for tyske fotballsupportere.

Hurst setter også 4-2-scoringen og blir med det den eneste med hat trick i en VM-finale.

INNE ELLER UTE? Det evige spørsmålet for tyske og engelske fotballfans. (Foto: Scanpix)
INNE ELLER UTE? Det evige spørsmålet for tyske og engelske fotballfans. (Foto: Scanpix)

Det var våre utvalgte øyeblikk, men listen kunne vært mye lengre. Dommerprestasjonene i Sør-Kora og Japan 2002, den brutale kampen mellom Portugal og Nederland i 2006, Graham Poll som trengte tre gule kort for å vise ut Kroatias Josip Simunic.

Eksemplene er mange. Hva mener du er det mest sjokkerende øyeblikk i VM-historien? Ta diskusjonen i kommentarfeltet!