FRYKTER FAMILIEVOLD: Her er engelske fotballsupportere avbildet under en vennskapskamp mot Danmark i mars. (Foto: Stephen Pond / Pa Photos)
FRYKTER FAMILIEVOLD: Her er engelske fotballsupportere avbildet under en vennskapskamp mot Danmark i mars. (Foto: Stephen Pond / Pa Photos)

Frykter økt familievold under fotball-VM

Forskning viser at familievolden øker drastisk, selv når England vinner. 

Politiet i England går nå ifølge avisen The Guardian ut og advarer personer som tidligere er dømt for familievold mot å gjenta affæren under fotball-VM. Advarslene er basert på forskning som viser at vold mot kjærester, koner og partnere øker dramatisk når det engelske landslaget spiller fotball.

Og statistikken viser at selv om England vinner, øker volden med 26 prosent. Dersom England taper, øker volden med urovekkende 38 prosent. 

Få alt om fotball-VM her!

Øker for hver turnering

Forskningen er gjennomført av tidligere politibetjent og kriminolog Stuart Kirby. Han har undersøkt politirapporter om husbråk under de tre siste verdensmesterskapene, i 2002, 2006 og 2010. 

Kirby fant ikke bare ut at volden økte da England spilte kamp, men at den også har økt fra turnering til turnering. Denne utviklingen bekymrer politiet, som nå har iverksatt tiltak.

Derfor har blant annet Essex-politiet sendt ut brev til 117 tidligere dømte personer - 110 menn og syv kvinner - som advarer dem mot å ty til vold under mesterskapet. 

Se åpningskampen Brasil-Kroatia på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag klokken 22

Topper seg under åpningskampen

I tillegg vil de få besøk av polititjenestemenn, og det er også iverksatt informasjonskampanjer i sosiale medier for å hindre at frustrasjonen går ut over deres nærmeste. '

En gruppe som jobber for forebygging av familievold skriver at volden spesielt øker under åpningskampene til England, og den dagen de eventuelt ryker ut av turnering. 

Der vises det også til at volden øker når England spiller kamper sent på kvelden, og i helgene. Da England først spiller sin første kamp lørdag kveld, frykter gruppen at omfanget av volden vil nå nye høyder under årets turnering. 

Politisjef Stephen Kavanagh forteller til The Guardian at de er bekymret for utviklingen. 

– Trendene er etablerte, og det er urovekkende at det øker for hver turnering. Vi kan ikke garantere at det ikke skjer tragiske hendelser, men vi jobber med ofrene, lovbryterne og partnere for å dele informasjon og beskytte de som kan bli utsatt for dette, sier Kavanagh.