Historisk Zucca-mål til liten nytte for Rangers

New York Rangers tapte nok et overtidsdrama mot LA Kings.

Los Angeles Kings-New York Rangers 5-4 etter spilleforlengelse.

Se sammendrag i videovinduet øverst. Video med tillatelse fra Viasat.

JUBEL: Benoit Pouliot gratulerer Mats Zuccarello Aasen etter 2-0-scoringen. FOTO: AP Photo/Jae C. Hong
JUBEL: Benoit Pouliot gratulerer Mats Zuccarello Aasen etter 2-0-scoringen. FOTO: AP Photo/Jae C. Hong

Mats Zuccarello Aasen er historisk igjen. Ikke bare er han første nordmann som har spilt i Stanley Cup-finalen: han er første nordmann som har scoret i ishockeyens største finale.

Det skjedde 18.46 ut i den første perioden av den andre finalekampen mot Los Angeles Kings.

– Nå har han snart gjort alt. Det gjenstår bare å vinne Stanley Cup, sier TV 2s ishockeyekspert Bjørn Erevik.

– Han har ikke gjort poeng siden første kampen mot Montreal i semifinalen, så han har nok kjent på at det var på tide.

For Zuccarello selv har rekorden mindre å si.

– Jeg bryr meg ikke noe om det. Tap er tap, uansett om jeg scorer eller ikke, sier han på spørsmål fra VG.

– Taper man så er man forbanna.

Rangers bestemann

HINDRET: Henrik Lundqvist følte seg hindret i denne situasjonen, men målet ble stående. REUTERS/Lucy Nicholson
HINDRET: Henrik Lundqvist følte seg hindret i denne situasjonen, men målet ble stående. REUTERS/Lucy Nicholson

Det var mye som skjedde rundt nordmannen i denne kampen. Han så ut som en synder da han satt i utvisningsboksen for en tåpelig tripping-forseelse og Kings reduserte til 2-3, men bare noen få sekunder etter at 26-åringen var på isen igjen hadde han stått for en målgivende pasning og gjort opp for feilen.

– Han var forbanna på den utvisningen. Han var lynkjapt på hugget da det oppstod en misforståelse mellom målvakten og Kings-forsvareren. Zucca var nok veldig innstilt på å bidra etter at han kanskje følte han hadde gjort noe dumt.

I tillegg til målet og assisten var han et konstant uromoment for LA Kings-forsvaret, og ble kåret til Rangers' bestemann av NHL.

– Han spilte i en rekke som var god i dag. Han hadde noen gode muligheter og de prøver hardt, noe de vil fortsette å gjøre, sa Rangers-trener Alain Vigneault i en pressekonferanse vist på NHL.com etter kampen.

Kontroversiell redusering snudde kampen

Zuccas utvisning kunne ha blitt, men ble ikke, vendepunktet. Det ble snarere den kontroversielle reduseringen til 3-4. Rangers-keeper Henrik Lundqvist mente seg hindret av målscorer Dwight King og får støtte av hockeyekspertisen.

– Det måtte ikke nødvendigvis være utvisning, men han kunne ha blåst offside i målgården. Det burde ikke ha vært mål uansett, sier Erevik.

– Det forandret kampen, konstaterte Lundqvist etter kampen.

Etter det var nemlig momentumet hos LA Kings som senere utlignet, og med det sikret spilleforlengelse hvor de avgjorde på sudden death i andre kamp på rad, begge etter å ha ligget under 0-2.

LA Kings leder dermed 2-0 i kamper, til tross for at de ikke har ledet i ordinær tid så langt i finalen. Det skal hjemmelaget ha ros for.

– De har en vanvittig moral. Dette har skjedd gjennom hele sesongen, de har ligget under en haug med ganger og snudd det. Uansett hva stillinga er så har de trua på at de kan klare det, sier Bjørn Erevik.

– Pucken stusser deres vei

Til tross for at de nå ligger under 0-2 i kamper har Mats Zuccarello Aasen troen på at New York Rangers skal kunne snu kampserien.

– Det kunne ha vært andre veien. Pucken stusser litt deres vei, så da ligger vi under 0-2 istedenfor å lede 2-0 eller ha 1-1, sier Zuccarello til TV 2.

– Hvordan skal dere utnytte hjemmefordelen?

– Vi må gå ut og spille vår hockey og forsvare oss bedre, enkelt og greit.

Startet strålende

Det var en jevnspilt åpning på kampen, der begge lag hadde noen gode muligheter innledningsvis. Mats Zuccarello Aasen var bare en av flere spillere på begge lag som misbrukte et par feite sjanser.

Misbrukte kjempesjanser til tross: Rangers tok ledelsen etter ti minutter og 48 sekunder. Carl Hagelin ga pucken til Ryan McDonagh som med et kanonskudd sendte ballen i mål, helt oppe ved krysstangen etter å ha gått via en Kings-skøyte.

Med litt over et minutt igjen av perioden satte Zucca inn en retur til 2-0 for New York Rangers. Zucca startet angrepet da han tok med seg pucken inn i offensiv sone og prøvde seg på et skudd som ble blokkert.

Rangers tok kontroll på pucken som endte opp hos Derrick Brassard bak Kings' mål. Brassard passet til McDonagh som fyrte til igjen. Quick reddet, men pucken gikk videre til nordmannen som holdt sin posisjon ved bakerste stolpe og kunne pirke den inn i det åpne buret.

Etter en jevnspilt førsteperiode stod det 10-9 i skuddstatistikken i favør av gjestene som altså også hadde en tomålsledelse.

Kjapp redusering

Før to minutter var spilt av andre periode hadde imidlertid hjemmelaget redusert.

Henrik Lundqvist ble dratt ut av målet sitt etter en redning og Jarret Stoll hadde nærmest åpent bur da han satte køllen til pucken. Lundqvist og Rangers-forsvaret kastet seg desperat for å stoppe pucken å gli i mål, men lyktes ikke.

Kings tok over spillet utover i den andre perioden og midtveis i perioden viste Henrik Lundqvist hvor viktig han er for New York Rangers. Et overtall for vestkystens konger resulterte i flere gode muligheter for vertene, men svensken lot seg ikke rokke. 

Dyrebare utvisninger

UTLIGNET: Marian Gaborik og LA Kings jubler for førstnevntes 4-4-scoring. FOTO: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP
UTLIGNET: Marian Gaborik og LA Kings jubler for førstnevntes 4-4-scoring. FOTO: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP

Så gjorde Los Angeles-laget en generaltabbe. Matt Green ble utvist etter at Kings hadde en spiller for mye på isen. Det betydde overtall for New York Rangers, et overtall de utnyttet.

Derek Stepan serverte Martin St. Louis som, selv om han falt da han skulle skyte, fikk avsluttet glimrende og forbi Jonathan Quick. Dermed var Rangers tilbake i en tomålsledelse.

Så gikk Mats Zuccarello Aasen på en lignende blemme.

Zucca pådro seg en unødvendig utvisning for tripping og ga Kings sjansen i overtall. Da var Willie Mitchell nådeløst, og vertene reduserte igjen til en viss nordmann i utvisningsboksens store og synlige frustrasjon.

Slo tilbake

Rangers-trener Alain Vigneault valgte å sette Zucca på isen igjen umiddelbart, og fikk betalt. 26-åringen kjempet til seg pucken umiddelbart i en duell med en motspiller, og fikk sendt den videre til Derrick Brassard rett foran målet.

SEIERSMÅLET: Etter 90 minutter med effektiv ishockey kunne LA Kings juble over seiersmålet. FOTO:  Bruce Bennett/Getty Images/AFP
SEIERSMÅLET: Etter 90 minutter med effektiv ishockey kunne LA Kings juble over seiersmålet. FOTO:  Bruce Bennett/Getty Images/AFP

Brassard gjorde ingen feil og ga bortelaget nok en tomålsledelse, en ledelse de behold til den andre pausen. Også den andre perioden vant Rangers skuddstatistikken 12 mot 11.

Som i den andre perioden satte LA Kings en puck i nettet tidlig i den tredje perioden, om enn på en noe kontroversiell måte, da Rangers mente det burde blitt avblåst for Kings oppførsel mot Henrik Lundqvist.

– Horribelt

De fikk også støtte av de svenske ekspertene på Viasat Hockey.

– Det er horribelt at de dømmer mål. Det er en soleklar interference. Lundqvist ville reddet om han kunne flyttet skøyten dit han ville, sa den svenske SHL-klubben Färjestads keepertrener, Erik Granqvist, i Viasats studio.  

– Rangers' Chris Kreider fikk utvisning på det samme i perioden før. Så Rangers følte seg nok usedvanlig urettferdig behandla der og da, sier TV 2-ekspert Bjørn Erevik.

Los Angeles Kings var i dytten da, og da en ellers god Ryan McDonagh ga bort pucken til eks-Rangers-spiller Marian Gaborik ble det farlig. Gaborik gjorde ingen feil og satte inn 4-4.

Hjemmelaget dominerte utover i den tredje perioden på jakt etter vinnermålet. Det uteble og dermed var det klart for spilleforlengelse.

Hendelsesrikt på overtid

Kings hadde de første store sjansene i sudden death-spillet, men Rangers og Lundqvist forsvarte seg bra. Dermed kunne Chris Kreider ha avgjort da han fikk muligheten åtte minutter ut i perioden, men løperen traff stolpen.

14 minutter ut i den første overtidsperioden ville Mats Zuccarello Aasen vise seg frem litt. Nordmannen snurret rundt med Kings-spillerne, og prøvde å gå bakveien til Kings-buret, uten å få uttelling på avslutningen.

– Det minnet veldig om det første målet han scoret i NHL, mot Carolina i 2010. Den gang satte han den i nettaket, denne gangen gikk det ikke helt, sier Bjørn Erevik.

Spillet bølget frem og tilbake og både Dwight King og Chris Kreider burde ha avgjort for sine respektive lag. Jonathan Quick og Henrik Lundqvist fortsatte imidlertid storspillet, og man fikk ingen vinner i første overtidsperiode.

Avgjort med styring

Etter fire perioder var skuddstatistikken 38-37 i favør av Los Angeles Kings, noe som eksemplifiserer hvor jevn kampen var.

Kampen fortsatte i samme spor i andre overtidsperiode, men det kunne se ut som lagene begynte å frykte tap mer enn de ville vinne.

Litt over halvveis ut i den femte perioden var det imidlertid over. LA Kings-kaptein Dustin Brown styrte pucken i mål på skuddet til Willie Mitchell.

– Jeg visste ikke hvor pucken var på vei, jeg prøvde bare å få køllen på den. Og det var et viktig mål, sa matchvinneren til NHL.com etter kampen.

Dermed har Rangers tapt to kamper der de har vært gode og stort sett på høyde med forhåndsfavorittene LA Kings, og ligger under 0-2 før de to neste kampene i Madison Square Garden.

– Vi har spilt godt og hatt muligheten, men ikke tatt den. Nå reiser vi hjem foran våre fantastiske supportere og vi skal være klar til neste kamp, lovet Alain Vigneault.