SUVEREN PÅ INNTEKTSTOPPEN: Premier League-klubbene tjener ufattelige summer. Det gir også Manchester City-spillerne grunn til å smile. Ingen fotballklubber i verden bruker mer penger på å lønne spillere enn City. Fotomontasje: TV 2/NTB scanpix
SUVEREN PÅ INNTEKTSTOPPEN: Premier League-klubbene tjener ufattelige summer. Det gir også Manchester City-spillerne grunn til å smile. Ingen fotballklubber i verden bruker mer penger på å lønne spillere enn City. Fotomontasje: TV 2/NTB scanpix

Premier League smadrer de andre ligaene 

PL-klubbenes lønnsutgifter er nesten like høye som La Liga-klubbenes inntekter.

Premier League blir ofte kalt verdens beste liga, og selv om mange har ulike meninger om akkurat det, så er det liten tvil om at det er verdens rikeste liga.

Deloitte har publisert en oversikt over inntektene til klubbene i Europas fem største ligaer i 20012/13-sesongen.

Overlegen på inntektstoppen

Den viser at Premier League troner soleklart øverst, og at klubbene her tjener mest både på kampdag, tv-avtaler og kommersielt.

Premier League klubbenes samlede inntekter lå på over 24 milliarder kroner, over 7,5 milliarder kroner mer enn Bundesliga på andreplass.

Slår man sammen inntektene til alle klubbene i Serie A og Ligue 1, så blir det omtrent det samme som Premier League-klubbene har.

Forskjellen vil bli større

Forskjellen kommer neppe til å bli mindre. Fra om med den nylige avsluttede sesongen trådte en ny og enda mer lukrativ tv-avtale i kraft for Premier League-klubbene.

– Den nye tv-avtalen setter de Premier League-klubbene som kvalifiserer seg for Mesterligaen i en god posisjon, fordi de vil generere mye høyere inntekter enn sine europeiske rivaler, sier Adam Bull i Deloitte i CNN.

– For Premier League-klubbene gir økningene vi har sett denne sesongen, og den vi vil se neste sesong, dem en god mulighet til å utfordre selv UEFAs nye Financial Fair Play-regler, fortsetter Bull.

Vanvittige lønnsutgifter

Men det er ikke bare rosenrødt for klubbene i engelsk fotballs øverste divisjon. Samlet hadde Premier League-klubbene en gjeld på over 20 milliarder kroner.

Og hele 71 prosent av klubbenes inntekter går med til å lønne ligaens stjernespillere.

Vanvittige 14,5 milliarder går med til spillerlønninger, og de aller høyeste lønnsutgiftene er det Manchester City som har.

Den nybakte seriemesteren hadde 1, 9 milliarder kroner i lønnsutgifter, noe som ifølge Deloitte er det høyeste for en fotballklubb noensinne, og den det høyeste i noen profesjonell idrett for øyeblikket.

I snitt hadde Premier League-klubbene lønnsutgifter på 727 millioner kroner.

Med den nye tv-avtalen på plass er det ventet av lønnsutgiftene bare vil stige.

– Vi venter at Premier League-klubbenes totale lønnsutgifter vil nå et nytt rekordnivå på rundt 22 milliarder kroner, forteller Bull.

Kommersiell suksess

Både kommersielle inntekter, som for eksempel salg av drakter, og inntekter på kampdag, som billettinntekter, har fortsatt å øke.

– Nok en gang er det den globale appellen til Premier League som har fortsatt å øke den kommersielle inntektsveksten. Inntektene på kampdag økte også med seks prosent, og det var færre usolgte seter på Premier League-kamper enn noen gang, sier Bull.