FILOSOF: Levon Aronian er kjent for å komme svært godt forberedt til sjakkbrettet, men kunne fort ha valgt en helt annen yrkesvei.  Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix.
FILOSOF: Levon Aronian er kjent for å komme svært godt forberedt til sjakkbrettet, men kunne fort ha valgt en helt annen yrkesvei.  Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix.

Carlsens nærmeste utfordrer ville droppe sjakk og bli psykolog

Søndag kan Levon Aronian sette en stopper for nordmannens Norway Chess-drøm.

Levon Aronian er et av de største navnene i sjakkverdenen. 

Verdensmester i lynsjakk, verdensmester i hurtigsjakk, en av syv som har nådd den gylne ratinggrensen på 2800, og den tredje høyeste rangerte sjakkspilleren noensinne.

Det er bare noe av det han kan vise til på sin svært så fyldige CV. 

Med andre ord er det ikke noen hvem som helst som skal møte Magnus Carlsen på søndag.

Psykologen Levon Aronian
Nordmannen har fått en relativt skuffende start på årets Norway Chess og er avhengig av seier om han skal ha noe håp om å vinne turneringen.

Den drømmen kan altså Aronian sette en stopper for - men karrièren til den armenske folkehelten kunne fort ha vært over før den virkelig begynte. 

I en alder av 19, rett etter å ha blitt juniorverdensmester, vurderte han å pakke sammen sjakkbrettet og bla opp bøkene. 

Han følte han hadde stagnert.

– På det tidspunktet var jeg overbevist om at jeg skulle jobbe som psykolog, forteller han til Norway Chess sin offisielle avis.

Så overbevist var han at han kjøpte fagbøker og begynte å studere faget.

Det tok dog ikke lang tid før sjakkbrettet var oppe på bordet igjen og bøkene satt i hylla.

– Etter hvert forstod jeg at det (å studere psykologi, red. anm.) var mye tøffere enn å spille sjakk. Det var først da jeg begynte å konsentrere meg fullt om sjakken og jobbe seriøst med den.

– Jeg var lat
Og seriøs jobbing har gitt imponerende resultater. 

31-åringen har ikke vært utenfor FIDEs topp ti-liste mer enn to måneder siden 2005, skriver avisen, og den bebrillede stormesteren har blitt en folkehelt i Armenia.

Ifølge ham selv skyldes det ikke hardt arbeid.

– Jeg mener jeg er seriøs, men jeg synes ikke jeg fortjener å være kjent for å være hardtarbeidende. Jeg stoler mye mer på instinkter enn logikk når jeg tar avgjørelser. Jeg var ambisiøs også når jeg var yngre, men jeg var også lat. Jeg tror latskapen gjorde at jeg følte at jeg stagnerte, sier han.

Til tross for å være åtte år eldre enn Carlsen, ser det ikke ut til at Aronian er i ferd med å stagnere som sjakkspiller.

I Norway Chess har det dog langt fra gått på skinner. Etter fire partier står han igjen med to poeng - nøyaktig det samme som Carlsen.

– Mye står på spill
Det gjør at begge helst bør vinne på søndag.

– Jeg gleder meg til å spille mot Magnus - det pleier å være spennende partier. Han er den beste spilleren i denne turneringen, sier han til TV 2.

Se hele intervjuet til høyre!

Espen Lie, TV 2s sjakkekspert, er ikke i tvil om viktigheten av partiet.

– Vinner en av de partiet, er de med i kampen om turneringsseieren. Den som taper er så godt som ute av den kampen. Remis vil jo ikke være noen krise, men det går absolutt an å si at dette er et parti Carlsen må vinne. Mye står på spill, mener han.

Lie var ukjent med at Aronian i sine tenår vurderte å skifte beite, men beskriver en person som er oppmerksom på det som foregår også utenfor sjakkens verden.

– Jeg vet at han er interessert i historie og sikkert også filosofiske spørsmål. Jeg husker at han sa han var veldig opptatt av et armensk band en gang, og han virker å være oppdatert på ulike samfunnsspørsmål. Han slår meg absolutt som en oppgående fyr rent intellektuelt, forteller han.

Se søndagens partier på TV 2 Sportskanalen og tv2.no fra 15:00.