Cecilie (32) vil donere egg til andre norske kvinner

Dersom Bioteknologiloven endres vil hundrevis av norske kvinner melde seg som eggdonor for barnløse par. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det å få barn er det største på denne jord. Både svangerskapet og ammingen – det må være den største forelskelsen på jord, forteller Cecilie Sortebeck til TV 2. 

Den siste tiden har TV 2 i flere saker fortalt om norske par som velger å dra til utlandet for eggdonasjon, slik at de kan få barn. 

– Må kunne hjelpe andre

Eggdonasjon er fortsatt ikke lov i Norge, men mange mener nå at det er på tide med en lovendring. 

Trebarnsmor Cecilie i Bodø er én av mange kvinner som har fulgt debatten om eggdonasjon med stort engasjement. Historien om Cecilie Sandal og Trond Egil Thorsvik og deres sønn Sander har rørt mange. 

Bioteknologiloven skal nå revideres, og TV 2 har derfor spurt norske kvinner om de kunne tenke seg å donere bort egg til andre kvinner som ikke selv kan få barn. 

Responsen var vært overveldende, og Cecilie er bare én av mange kvinner som ville sagt ja til å donere egg. 

– Det er veldig mange som ønsker å få barn, som selv ikke kan få det. Da synes jeg alle mennesker må hjelpe hverandre – uansett hva det er. Det er viktig å kunne donere bort egg på lik linje med sæddonasjon, sier hun. 

Bestillingsvare

UNNER ALLE: Cecilie Sortebeck unner alle kvinner muligheten til å få barn, og sier hun gjerne ville stilt opp som eggdonor. TV 2
UNNER ALLE: Cecilie Sortebeck unner alle kvinner muligheten til å få barn, og sier hun gjerne ville stilt opp som eggdonor. TV 2

1. nestleder i Kristelig Folkepari, Dagrun Eriksen deler ikke Cecilies syn på eggdonasjon. 

– Det er en utvikling som kanskje gjør at barnet blir mer og mer en bestillingsvare i samfunnet, sier Eriksen. 

På Stortinget lover Krf kamp for å bevare dagens forbud. De mener den viktigste begrunnelsen for å beholde forbudet er den medisinske forskjellen mellom sæddonasjon og eggdonasjon. 

– Hovedgrunnen for at det her er en forskjell er det medisinske inngrepet. Kvinner må ha hormonstimulerende og utsetter kvinnerkroppen for en større belastning ved uthenting av egg, sier Eriksen. 

FORSKJELL: Dagrun Eriksen (Krf) mener det er stor forskjell på sæd- og eggdonasjon. Foto: TV 2
FORSKJELL: Dagrun Eriksen (Krf) mener det er stor forskjell på sæd- og eggdonasjon. Foto: TV 2

Trebarnsmoren i Bodø mener det må være opp til hvert enkelt kvinne å selv bestemme om man vil utsette seg for hormonbehandlingen. 

– Selv om det kan være tøft å gå på hormonbehandling, så må man jo kunne velge det selv, når man ønsker å være med på det for å hjelpe andre mennesker. Jeg synes det er tull å ikke kunne unne andre mennesker barn, sier Cecilie. 

Mener det er flertall

Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ønsker å endre Bioteknologiloven, slik at eggdonasjon blir tillatt i Norge. 

– I Norge er det tillatt med sæddonasjon, men ikke med eggdonasjon. Det synes ikke jeg er riktig i et likestilt samfunn. Dersom det er kvinnens egg det er noe galt med bør det åpnes for at de skal få hjelp, sier Micaelsen.

Han mener at det er et flertall for endring på Stortinget – dersom alle partiene stiller sine representanter fritt i spørsmålet.