TØFFE TAK Det smeller i duellene når New York Rangers og Los Angeles Kings møtes. Foto: Bruce Bennett/Getty Images/AFP.
TØFFE TAK Det smeller i duellene når New York Rangers og Los Angeles Kings møtes. Foto: Bruce Bennett/Getty Images/AFP.

Stanley Cup-finalen er mye mer enn en hockeykamp

I Stanley Cup-finalen møtes to lag fra to forskjellige verdener. 

Vest tok første stikk mot øst. Takket være en forsvarsfeil av Dan Girardi tapte New York Rangers den første kampen i Stanley Cup-finalen mot Los Angeles Kings.

En Stanley Cup-finale er stort nok i seg selv, men årets versjon er helt spesiell. Det er to lag fra de to største byene i USA som møtes.

Den ene er kosmopolitisk og hektisk, mens den andre er avslappet. New York og Los Angeles ligger i samme land, men er to forskjellige verdener.

Harde dueller

Det er nesten 33 år siden to topplag fra de to byene møtes og et stort trofé står på spill. Men rivaliseringen lever i beste velgående, noe man kunne se i det første oppgjøret i Stanley Cup-finalen.

Matt Greene var en av de som fikk merke det da han fikk seg en blodig flenge under øyet. Derick Brassard ble utvist da han taklet Dustin Brown så hardt at han måtte hjelpes av isen. 

Hevnen fra Kings kom da Mike Richards var oppe med køllen i ansiktet til Brassard. 

Mats Zuccarello Aasen var heller ikke uskyldig. Han pirket borti målvakt Jonathan Quick med køllen, noe Kings-spillerne reagerte på og dyttet nordmannen tilbake.

Må være på sitt beste

Det er også to litt forskjellige spillestiler som møtes. Mens Rangers spiller mer teknisk og hurtig, går Kings knallhardt inn i taklinger og har en «tung» spillestil.

Natt til søndag spilles den neste kampen i best av sju-serien.

– Når jeg ser tilbake på kampen, var det 40 minutter der vi kjempet hardt mot hardt, sier Rangers-trener, Alain Vignault, til NHL.com.

– Jeg tror de følte at de var med. Rangers var kanskje det beste laget etter de to første periodene, så trenerapparatet og spillerne kommer sikkert til å bruke det for at det er verdt, sier TV 2s hockeyekspert, Bjørn Erevik. 

– Kings har alt

53-åringen mener Rangers har møtt forskjellige spillestiler gjennom sluttspillet fra fysikken til Philadelphia Flyers, via talentfulle Pittsburgh Penguins, til strukturerte Montreal Canadiens.

LA Kings mener han har alle disse kvalitetene.

– Dette laget er strukturert, talentfullt og fysisk. Det gjør det til en ganske stor utfordring, sier han. 

Derfor må Zucca og lagkameratene hans vise seg fra sin beste side i den neste kampen.

– Da vi spilte kamp 6 mot Montreal, hentet samtlige spillere frem det beste de hadde. Det er ikke enkelt å gå til, men mot en slik motstander må vi vinne en måte. 

Masseslåsskamp

Det er ikke bare på isen at byene er i krig mot hverandre. I basketball og baseball har Dogers, Yankees, Knicks og Lakers møtt hverandre flere ganger. Selv underholdningskulturen er delt med filmlerretet i LA og teater i New York. 

Allerede i 1981 så man eksempel på rivaliseringen mellom Kings og Rangers da lagene møttes i den første runden av sluttspillet. Den kampen huskes best for masseslåsskampen i andre periode som førte til 43 straffer og 248 straffeminutter i en og samme periode. Det er fremdeles NHL-rekord.

– Jeg bestemte meg for at dersom jeg skulle ta noen, så måtte det være en som var helt usannsynlig. Og det var Marcel Dionne. Jeg tror ikke noen hadde vist dem så lite respekt, sier Ed Hospodar, som spilte den kampen.

Siden har det gått 33 år siden de to møtte hverandre i en kamp av betydning. Heller ikke i andre store amerikanske idretter som basketball, baseball og amerikansk fotball har New York- og Los Angeles-lag møttes fordi suksessen aldri har vært synkronisert.

Nå møtes de altså igjen, og denne gangen er det et Stanley Cup-trofé som står på spill.