SVAKE DEFENSIVT: Nederland har et slagkraftig lag offensivt, men kan få trøbbel med å forsvare seg. Bak fra venstre: Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, goalkeeper Jasper Cillessen, Daley Blind, Nigel de Jong, Arjen Robben, Robin van Persie and Wesley Sneijder. Foto: REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos.
SVAKE DEFENSIVT: Nederland har et slagkraftig lag offensivt, men kan få trøbbel med å forsvare seg. Bak fra venstre: Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, goalkeeper Jasper Cillessen, Daley Blind, Nigel de Jong, Arjen Robben, Robin van Persie and Wesley Sneijder. Foto: REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos.

VM-analyse: Ingen i det bakre leddet er i nærheten av topp kaliber

Få andre land har en lignende tradisjon for attraktiv, sjanseskapende og kreativ offensiv fotball som Nederland, skriver Tor-Kristian Karlsen i sin analyse av «Oranje».

8. Nederland: Finalisten fra fire år tilbake ankommer Brasil med en tropp fattigere på stjerner og erfaring enn den som nesten snøt Spania for VM-gullet i Sør-Afrika. Siden den gang har Bert Van Marwijk måttet takke for seg etter en begredelig opptreden i EM i 2012 (tre strake tap i gruppespillet) og hans erstatter, Louis Van Gaal, har i mellomtiden eksperimentert voldsomt med landslagstroppene.

Ikke færre enn 27 spillere – de fleste fra Æresivisjonen – har fått forsøke seg i den oransje drakten på de to siste årene. Som et resultat, bærer den endelige troppen preg av uferdig arbeid. Likevel, på tross av alle utskiftningene, kom Nederland gjennom kvaliken med toppkarakterer (28 av 30 mulige poeng) og var det første 2014-klare europeiske landet.

I Brasil kan man imidlertid forvente et mer defensivt anlagt Nederland enn det som scoret mer enn tre mål per kamp i gjennomsnitt i kvaliken og den tradisjonelle 4-3-3-formasjonen vil trolig byttes ut med en slags 5-3-2 eller 3-5-2-løsning. Tapet av en korsbåndskadet Kevin Strootman – den taktisk disiplinerte sentrale midtbanespilleren – har tvunget Louis Van Gaal til å legge om til et system som beskytter den ferske forsvarsrekken i større gard. For det er nettopp forsvaret som vekker mest engstelse i Nederland.

Av forsvarsspillerne er det kun den helt ordinære Ron Vlaar som til daglig tjener til livets opphold i en toppliga, mens resten spiller for Ajax eller Feyenoord i den nederlandske serien, en serie som er preget av åpne og målkalas-hyppige kamper. Spesielt backene, Daryl Janmaat og Daley Blind virker sårbare defensivt. Dessuten er Feyenoord-stopperen Bruno Martins Indi ofte utsatt for øyeblikk av defensivt slurv. Og her ligger kanskje den største forskjellen mellom Nederland og de andre topp 10-landene i VM: ingen av spillerne i det bakre leddet er i nærheten av topp europeisk kaliber.

Som tidligere nevnt, er tapet av Strootman – kanskje landets mest stabile aktør i kvaliken – på midtbanen et stort savn for Louis Van Gaal. I den nye konstellasjonen blir trolig unge Jordy Clasie fra Feyenoord å finne i en defensiv rolle sammen med Nigel de Jong, mens Wesley Sneijder tar ansvaret for det kreative i posisjonen bak de antatt to angriperne, Robin Van Persie og Arjen Robben.

Veien til VM

«Oranje» feide unna all motstand og vant ni av ti kamper i en gruppe med middels vanskelighetsgrad. Romania, Tyrkia og Ungarn var de sterkeste motstanderne. Overraskende nok kom poengtapet på bortebane mot Estland (2-2).

Sannsynlig lagoppstilling

(5-3-2) Cillesen (25, Ajax/NED); Janmaat (24, Feyenood/NED), Veltman (22, Ajax/NED), Vlaar (29, Aston Villa/ENG), Martins Indi (22, Feyenood/NED), Blind (24, Ajax/NED); De Jong (29, AC Milan/ITA), Sneijder (30, Galatasaray/TYR), Clasie (22, Feyenoord/NED); Van Persie (30, Manchester United/ENG), Robben (20, Bayern München/TYS)

Nøkkelspillere

Dette unge og urutinerte mannskapet må se til angrepsduoen Robin Van Persie og Arjen Robben for lederskap og veiledning. Nederlandske landslag har gjennom årene vært plaget av uro, og selv om Louis Van Gaal i stor grad har ryddet opp i den gamle ukulturen, finnes det fortsatt elementer som kan blusse opp om negativiteten brer seg.

I en rent sportslig kontekst er det heller ingen tvil om at disse to verdensklassespillerne bærer mye av landets VM-håp på sine skuldre. Om Van Gaal går for den varslede 5-3-2/3-5-2-formasjonen, blir det fascinerende å følge samspillet mellom Van Persie og Robben. For hva man taper i fysisk styrke og aggressivitet, vil man få maksimalt med bevegelser i bakrom og mot kantene fra Robben, mens Manchester United-spissen vil garantere sine sedvanlige egenskaper rundt og innenfor straffefeltet.

I kontekst av den urutinerte forsvarsrekken, er det kanskje forunderlig at Nigel De Jong ikke flyttes ned på høyrebackplass – hans opprinnelige posisjon fra Ajax-tiden før han ble omskolert til en defensiv midtbaneterrier i Hamburg. Men i 3-5-2-systemet må 29-åringen sørge for balansen på midtbanen og holde den taktiske disiplinen som tillater at vingbackene kan sette fart fremover. Han er ingen stor ballspiller – gir bort ballen for ofte - men til gjengjeld har De Jong en enorm personlighet på banen, som noen gang kan tippe over i noe aggressivt («kung-fu-spark» i 2010 finalen er fortsatt friskt i minnet).

Trener

SKAPER UENIGHET: Fotballinteresserte har forskjellig oppfatning av Nederlands landslagstrener Louis van Gaal (midten). Foto: AP Photo/Wong Maye-E.
SKAPER UENIGHET: Fotballinteresserte har forskjellig oppfatning av Nederlands landslagstrener Louis van Gaal (midten). Foto: AP Photo/Wong Maye-E.

Få personer splitter fotballmenigheten mer enn Louis Van Gaal. For noen er den kommende Manchester United-treneren en skarp, fleksibel taktiker (mindre «dogmatisk» enn andre kjente, nederlandske trenere) og en vinner med klasse og karisma. Andre karakteriserer Van Gaal som manipulativ, herskesyk og arrogant. Han er aldri redd for å dele ut verbale skyllebøtter til spillere, kolleger eller journalister, eller hvem som helst som til enhver tid skulle befinne seg innenfor hans nære radius. Uansett merkelappen man gir den temperamentsfulle 61-åringen fra Amsterdam kan ingen kan ta fra ham merittene og erfaringen han besitter etter å ha ledet noen av Europas største fotballklubber. Reisen på veien til jobben som Manchester United-trener startet i hjembyen og Ajax tidlig på 90-tallet. Han ledet klubben inn i en ekstremt suksessrik periode. Basert på egne akademiprodukter vant Van Gaals Ajax UEFA-cupen i 1992 og Mesterligaen tre år senere. I 1997 tok han over Barcelona etter Bobby Robson og førte katalanerne til to strake seriemesterskap. Etter Barcelona tok han over det nederlandske landslaget for første gang i 2000 - en øvelse som endte i Van Gaals største nedtur som trener til dags dato. Han klarte ikke å lede landet til 2002-VM. På 2000-tallet var han på ny innom Barcelona og Ajax (som teknisk direktør). Han hadde et relativt suksessrikt opphold i AZ Alkmaar, der han vant serien sesongen etter at han var svært nær å bli sparket. Før hans nåværende engasjement opplevde Van Gaal to sursøte år i Bayern München. Høydepunktet var Bundesliga-tittel og Mesterliga-finale, der de tapte mot Inter. Bunnpunktet var en tidlig kontraktsoppsigelse som følge av en skuffende Bundesliga-tredjeplass. Mange oppturer og noen nedturer, men det er ingen tvil om at Louis Van Gaals kyndighet og vinnermentalitet blir et stort pluss for Nederland.

X-faktor

Angrepsspillet. Få andre land har en lignende tradisjon for attraktiv, sjanseskapende og kreativ offensiv fotball som Nederland. Det er sjelden noe stivt eller krampaktig over en nederlender som fører ballen på den siste tredjedelen av banen. Elegansen, oppmerksomheten på bevegelser og avleveringene er basert på en naturlig forståelse av mekanismene til offensiv fotball. Om Nederland får kampen på sine premisser, vil de alltid kunne sette motstanderne under press med sin inngrodde positive mentalitet. «Triangelet» Sneijder, Van Persie og Robben er så godt et angrepsvåpen man vil se i dette VM.

Sjansene

Trekningen var nådeløs for Nederland. Allerede i kamp én får Van Gaals menn bryne seg på spanjolene som sto i veien for VM-tittelen for fire år tilbake. Neste kamp, mot svake Australia, bør være en kamp nederlenderne vinner overbevisende. Da blir den siste gruppekampen mot Chile i Salvador helt avgjørende for hvem som følger Spania til neste runde og risikerer å møte Brasil i neste kamp.