Freddy dos Santos holdt på å krasje i Amazonas

Flyet hans klarte så vidt å unngå katastrofen. – De på bakken trodde de måtte begrave oss, forteller programlederen. Se den dramatiske videoen her.

I forbindelse med et samarbeid mellom TV 2 og Regnskogfondet i anledning VM, var Freddy dos Santos nylig på reportasjetur til Amazonas i Brasil.

Men flyturen til regnskogen inneholdt mye mer dramatikk enn forventet for TV 2-profilen.

– Det hele gikk veldig fort. Først i ettertid skjønte jeg hvor galt det egentlig kunne gått, forteller dos Santos.

Se klippet av den dramatiske turen i videovinduet øverst!

Flyhavari skapte trøbbel

Av praktiske årsaker blir utstyr og crew fordelt på hvert sitt fly av typen Cessna 206 Stationair. Flyet som inneholder bagasjen er lettere, og drar dermed fort fra transportmiddelet til Freddy og de fem øvrige personene i mannskapet. Så kommer en beskjed.

– Plutselig får piloten høre at det andre flyet har havarert under landing. Hjulene hadde kollapset og flyet ligger like til side for landingsstripen, forteller programlederen.

Alt står heldigvis bra til med piloten av bagasjeflyet, men havariet skaper store utfordringer for passasjerflyet. For på en flystripe som har mer til felles med et sauebeite enn Gardermoen er det ikke akkurat godt med plass.

– Vi flyr inn i veldig lav høyde og kapteinen må vurdere hvor han skal lande. Vi måtte være ferdig nedbremset før vi kom bort til bagasjeflyet, noe som krevde lav inngangshøyde og lav fart.

Ingen god kombinasjon for et lite propellfly, som nå virkelig er i trøbbel. Det er varmt, og lasten er tung.

– Innflygingen går like over tretoppene. Så dundrer vi i bakken, sier dos Santos om de dramatiske sekundene.

– Trodde de måtte begrave oss

Flyet spretter rett opp igjen. Piloten må nå velge mellom å gå ned i bakken for andre gang eller gi full gass. Han velger sistnevnte. Med vekt godt over det anbefalte sliter propellen med å skape nok oppdrift. I stedet skjener det ut til høyre mot noen trær.

Heldigvis kommer det mer luft under vingene og flyet klarerer tretoppene med et par meters avstand.

– De som sto på bakken trodde vi var ferdig og at de måtte begrave oss. Det var to-tre sekunder vi trodde alt skulle gå galt, forteller dos Santos.

Ombord på flyet er også TV 2-fotograf Torbjørn Pedersen, som har sertifikatet for småfly. Han har for lengst skjønt alvoret.

– Jeg var sikker på at vi kom til å krasje i regnskogen da jeg så at flyet ikke klarte å stige. Jeg tror ikke Freddy helt forstod alvoret før vi stod på bakken og pratet gjennom det som hendte, sier Pedersen.

Reiste hjem i samme fly

Men alt går godt. Piloten bestemmer seg for å finne et annet sted å lande. Litt i utkanten av regnskogen ligger en gård som egner seg til formålet.

Fem dager senere, fulle av inntrykk etter besøket i Amazonas, er det på tide å vende nesen hjemover. I det samme flyet.

– Det å sette seg inn igjen var litt skummelt, men man må jo komme seg opp på hesten igjen, er det ikke det man sier, spør dos Santos med godt humør.

Turen til Freddy dos Santos kan du se over to deler i sportsnyhetene lørdag og søndag kveld. Du vil også finne reportasjene på tv2.no.

Få VM-sveisen, redd regnskogen!