TROLIG SVINDEL: Noen som kaller seg «Lola Dare» bad Tore Boremyr (49) (innfelt) om penger via Facebook. Foto: Skjermdump Facebook / Privat
TROLIG SVINDEL: Noen som kaller seg «Lola Dare» bad Tore Boremyr (49) (innfelt) om penger via Facebook. Foto: Skjermdump Facebook / Privat

Tore (49) forsøkt Nigeria-svindlet på Facebook

Nå ønsker 49-åringen fra Mandal å advare andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Tore Boremyr (49) logget seg inn på Facebook-kontoen sin for noen dager siden, hadde han fått en venneforespørsel fra en ukjent person.

Person kalte seg «Lola Dare», angivelig fra Kent i England, og Boremyr svarte ja på forespørselen.

– Jeg liker jo å bli kjent med nye folk, sier Boremyr til TV 2.

Etter kort tid fikk han første melding om han hadde lyst til å chatte med henne. Samtalen foregikk på engelsk, og «Lola» stilte flere spørsmål om Boremyr og om hva han drev med.

Etter hvert begynte vedkommende å fortelle om seg selv, og om at hun kunne tenke seg å finne en ny kjæreste etter at hennes forlovede hadde slått opp med henne for noen måneder siden.

Plutselig ble imidlertid samtalen brutt, og Boremyr fikk opp melding fra Facebook om at profilen var stengt på grunn av spam. «Lola» dukket imidlertid opp igjen etter kort tid, denne gangen med en nyopprettet profil.

– Sånn som det begynte virket det som om hun var interessert i vennskap, sier Boremyr.

Hun påstod at hun ønsket å starte en egen bedrift, gjerne i Norge, da hun ikke hadde noe igjen å oppholde seg for i Kent i England. Samtidig fortalte hun at faren, som hadde vært stor innen gruvedrift i Nigeria, nylig hadde dødd. Nå var hun i landet for å forsøke å selge farens interesser.

Fattet mistanke 

Allerede da begynte Boremyr å ane at noe var galt, og logget seg på dagen etter, tok «Lola» igjen kontakt: Nå hadde hun angivelig blitt kastet ut av hotellet der hun bodde, og trengte penger.

– Hun sa at hun trengte 200 euro (rundt 1700 kroner journ.anm), men mindre beløp var også greit. 

Da Boremyr sa nei, ble det til slutt til at hvilket som helst beløp var greit.

– Jeg gjentok at jeg dessverre ikke kunne hjelpe henne, forteller Boremyr.

Etter kort tid ble også denne samtalen stengt ned, med melding fra Facebook om spam.

– Jeg har lest om lignende typer svindel i media, men jeg var ikke klar over at de brukte Facebook, sier 49-åringen.

Boremyr er redd det finnes folk som gir etter og sender penger, og vil derfor advare andre. Han tror også at dersom man gir etter én gang, vil spørsmål om flere «lån» komme på løpende bånd.

Har du blitt forsøkt svindlet på sosiale medier? Kontakt vår journalist!

Svindler på sosiale medier

Framgangsmåten som den påståtte «Lola Dare» har brukt, ligner et typisk svindelforsøk, forteller leder i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) Tore Larsen Orderløkken.

KJENNER FRAMGANGSMÅTEN: Leder for Norsk senter for informasjonssikring, Tore Orderløkken. Foto: NorSIS
KJENNER FRAMGANGSMÅTEN: Leder for Norsk senter for informasjonssikring, Tore Orderløkken. Foto: NorSIS

– Det tar ofte tid, de bygger opp et tillitsforhold, og mange synes jo det er hyggelig å bli kjent med folk. Til slutt kommer de med mer eller mindre plausible forklaringer på hvorfor de trenger penger, sier Orderløkken.

Han understreker at de som tar kontakt sjeldent er personene de utgir seg for å være. Bildene er som regel stjålet fra et sted på Internett, og personalia er falske.

Det at «Lolas» profil til stadighet ble stengt, mener Ordeløkken handler om at vedkommende trolig forsøker å svindle andre samtidig. Når de da rapporterer inn profilen, blir den stengt ned. Han oppfordrer alle som tror at en svindler står bak en profil, til å gjøre det samme.

Facebook er nå blant de største arenaene for denne typen svindel, ifølge NorSISs statistikker. Tidligere har man hørt om lignende typer forespørsel om penger både via brev, telefon og e-post. Men ifølge Orderløkken er sosiale medier nå den nye, store svindelkanalen, og nettdating ligger på topp i kategorien for henvendelser de mottar.

– Det er ikke bare Facebook, men også sosiale medier som Instagram og Snapchat.