FØRSTE TRENERJOBB PÅ A-LAGSNIVÅ: Ronny Deila tok over Brodd høsten 2005. Nå er han manager i Celtic.
FØRSTE TRENERJOBB PÅ A-LAGSNIVÅ: Ronny Deila tok over Brodd høsten 2005. Nå er han manager i Celtic.

– Ingen tvil om at Brodd er det beste springbrettet til Champions League

Ronny Deilas første arbeidsgiver på A-lagsnivå jubler over Deilas Celtic-jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ronny Deilas trenerkarriere på A-lagsnivå startet i 2005 i Stavanger-klubben Brodd. Tre ganger i uken skulle Deila kombinere Brodd-jobben med forpliktelsene som A-lagsspiller i Viking. Brodd lå i 4. divisjon da Deila tok kontakt. 

– Det var Ronny selv som spurte om han kunne få trene oss. Strengt tatt var han bare treneren vår noen måneder. Han ble ansatt i juni. På den tiden ledet vi tabellen, men vi hadde ikke hjerte til å kvitte oss med treneren som trente oss da, minnes daglig leder Øyvind Jacobsen. 

Rykket ned
Det ble bestemt at Deila skulle overta hovedtreneransvaret etter sesongen. Han så for seg at han skulle ta over et lag på vei opp i 3. divisjon, men slik skulle det ikke gå. 

I 4. DIVISJON: Brodd kjemper for tiden om opprykk fra 4. divisjon. Her fra cupkamp mot Haugesund.
I 4. DIVISJON: Brodd kjemper for tiden om opprykk fra 4. divisjon. Her fra cupkamp mot Haugesund.

– Det endte faktisk med et nedrykk! Vi tapte alle kampene bortsett fra én i høstsesongen. Det var helt sykt. Jeg tror vi tapte 0-1 i ni strake kamper. Men Deila overtok i oktober, og han var treneren vår i oktober, november og desember, sier Jacobsen.

Selv om det ble 5. divisjon i stedet for 3. divisjon, valgte Deila å kjøre på.

– Han sa at det å trene et lag var ganske likt uansett nivå, forteller Jacobsen.

Responsen lot ikke vente på seg.  

– Det var umåtelig populært blant spillerne. Jeg husker vi var nærmere 50 spillere på trening. Etter den første treningen spredte ordet seg. Han tok ut troppen til den kommende sesongen fordi vi var så mange spillere. Deila var helt fantastisk. Det er enorm forskjell mellom lavere divisjoner og Tippeligaen, for ikke å snakke om Celtic. Men man så allerede den gang at han var en glitrende trener. Det var svært imponerende å se måten han dirigerte enkeltspillere på og hvordan han kommuniserte fotballen sin på. Guttene som var der da Deila trente Brodd husker det ennå. Han var så tydelig på treningsfeltet, sier Jacobsen.

Har like drakter som Celtic
Han er ikke redd for at Celtic-jobben blir for stor for Deila. 

– Det tror jeg han takler veldig bra. Det skal sies at Celtic har helt like drakter som Brodd, så det er et klokt valg av ham sånn sett, humrer Jacobsen.

Han forteller at Brodd spilte med hvite- og grønnstripete drakter i 100-årsjubileet i 2013. Over 90 prosent av lagene i Brodd spiller fortsatt med stripene. Om det skulle gå galt i den skotske storklubben, er Deila alltid velkommen tilbake til Brodd.

– Du vet aldri. Om han mislykkes kan det være at sirkelen sluttes, ler Jacobsen før han legger til:

– Jeg tror aldri han trener Brodd igjen. Men vi bruker det som argument når vi ansetter nye trenere. Se på Ronny Deila, sier vi. Det er ingen tvil om at Brodd må være det beste springbrettet til Champions League for nye, ferske og ambisiøse trenere. Esben Ertzeid, som nå trener oss, går en stor karriere i møte, humrer Jacobsen.  

Som Odd-spiller hadde Deila Lars Borgar Waage, Tom Nordlie og Arne Sandstø som trenere. Waage husker Deila som en hardtarbeidende spiller.

– Han var ærgjerrig og målbevisst som spiller også. Han var villig til å jobbe hardt for de målene han satte seg. Samtidig var han reflektert rundt fotballspillet og spørsmål relatert til treneryrket, sier Waage.