Høyre-ordførerne raser mot Høie 

Helseminister Bent Høie (H) støtter Helse sør-østs vedtak om å legge ned Sykehuset Telemarks akutt- og døgnfunksjoner i Rjukan og Kragerø. – Et klart løftebrudd, sier Høyre-ordførerne i Telemark.

AKUTTMOTTAK: Helseminister Bent Høie (H) kunngjorde torsdag at sykehuset Telemarks akutt - og døgnfunksjoner legges ned i Rjukan og Kragerø. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
AKUTTMOTTAK: Helseminister Bent Høie (H) kunngjorde torsdag at sykehuset Telemarks akutt - og døgnfunksjoner legges ned i Rjukan og Kragerø. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tidligere denne uka vedtok styret i Helse sør-øst nedleggelser begrunnet med pasientsikkerhet og kvalitet.

Torsdag morgen satt Høie i møter med ledelsen i helseforetaket, og nå er beslutningen altså klar. Han går inn for nedleggelse.

Saken kan imidlertid bli sendt videre til Stortinget for en politisk behandling. 

SV, KrF, Sp og Venstre kjemper nemlig for å få flertall for et forslag som kan avverge at akutt- og døgnfunksjonene blir lagt ned, ifølge NRK.

– Et klart løftebrudd

Ordfører i Tinn kommune, Steinar Bergsland (H), er skuffet over Høies avgjørelse. Han mener avgjørelsen skulle blitt satt på vent til nasjonal sykehusplan kommer neste år.

– Jeg synes det er svært skuffende at han kommer med dette nå. Det virker rart å skulle gjøre noe med strukturen i sykehus-Norge før planen for strukturen er klar, sier Bergsland til TV 2.

Han opplever det som et løftebrudd fra Høyre. 

– Vi gikk på valg på lokalsykehus, og Høyre sentralt gjorde det. Dette er helt klart et løftebrudd. Nå mister vi den tyggheten et lokalsykehus gir, sier han.

Lokaldemokratiet

Ordfører i Kragerø, Kåre Preben Hegland (H), er også svært skuffet over avgjørelsen.

– Det er ikke overraskende det som nå skjer, men vi hadde håper de kunne sette det litt på vent til sykehusplanen kommer neste år, sier han til TV 2.

Han synes det er ekstra tungt at avgjørelsen tas av en Høyre-statsråd.

– Høyre har hele tiden vektlagt hvor viktig lokaldemokratiet er. Da er det tungt at Høie tar en slik avgjørelse, sier Hegland.

Helseministeren forsvarer imidlertid stadfestingen av helseforetakets vedtak.

– Det er en konklusjon som jeg mener best ivaretar pasientsikkerhet og kvalitet for hele befolkningen i Telemark, ved å samle akuttfunksjonene i Skien. Samtidig har jeg også sagt at Sykehuset Telemark må oppdatere og fornye sine planer for de prehospitale tjenestene, det som er akuttfunksjoner, utenfor sykehusene, sier Høie.

– Alvorlig

SV-leder Audun Lysbakken mener det Høie nå gjør er frekt.

– Stortinget skal om kort tid ta stilling til et forslag om å utsette alle større strukturendringer i Sykehus-Norge til etter at Stortinget har behandlet den nasjonale helse- og sykehusplanen neste år. Det er uhørt og frekt av helseministeren å ta en beslutning om nedleggelse like før Stortinget skal ta stilling til et forslag som handler om nettopp dette.

I forslaget som SV og sentrumspartiene står sammen om, skal vesentlige endringer i sykehusstrukturen avgjøres av Stortinget. Lysbakken oppfordrer Arbeiderpartiet til å snu saken der.

(NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2