
Den siste «kode-snakker» er død
Chester Nez og 28 andre Navajo-indianere laget et kodespråk som var umulig for japanere å knekke under andre verdenskrig. Onsdag døde Nez 93 år gammel.
Under andre verdenskrig fikk de allierte styrkene hjelp av Navajo-indianere til å lage et kodespråk som nærmest var umulig å knekke.
29 Navajo-indianere laget nemlig kodene basert på sitt eget morsmål, som svært få personer behersket. Kun 30 personer utenfor Navajo-indianernes krets kunne språket, og det har ingen skriftlig form.
Chester Nez var en av dem som ble rekruttert til det amerikanske marinekorpset og sørget for at krypterte meldinger ble levert mellom de amerikanske hærstyrkene.
Onsdag døde Nez hjemme i delstaten New Mexico i USA, 93 år gammel og som den siste av de opprinnelige 29 som utviklet kodene.
«Kode-snakkerne» er i senere tid hyllet for å ha reddet tusenvis av amerikanske soldater som kjempet harde kamper mot japanerne, blant annet i slaget om Iwo Jima.
– Jeg er veldig stolt av å kunne si at japanerne gjorde alt i sin makt for å knekke kodespråket, men de klarte det aldri, har Nez fortalt i et tidligere intervju.

«Kode-snakkerne»s innsats under krigen mot Japan under andre verdenskrig er senere udødeliggjort gjennom filmen «Windtalkers» fra 2002.
Sønnen til Nez, Michael Nez, fortalte onsdag at faren hadde fredfullt gått bort, 93 år gammel.
– Han var den siste fra en stor era, en stor del av historien, sa Nez' sønn til Reuters.

Nazi-bunker er rede for 37.000 flaggermus
