Jente (13) klatret opp Mount Everest: – Jeg gråt gledestårer på toppen

Fattige Malavath Pooma fra landsbygden i India er den yngste som noen sinne har vært på toppen av verdens høyeste fjell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Melavath Pooma er bare 13 år, men mangler ikke evnen til å sette seg høye mål. Som datter av fattige bønder i India, har hun klart noe de færreste ville forsøkt seg på.

Første gang på fjell

Dette bildet er tatt 2. juni, og viser Malavath som snakker i walkie talkie på vei ned fra toppen av Mount Everest. AFP PHOTO
Dette bildet er tatt 2. juni, og viser Malavath som snakker i walkie talkie på vei ned fra toppen av Mount Everest. AFP PHOTO

Jenta hevder hun aldri hadde satt foten på et fjell før hun ankom Mount Everest. Men sammen med nepalesiske klatreguider har hun tatt seg opp verdens høyeste fjell.

25. mai var målet nådd, og hun kunne posere på toppen med det indiske flagget.

– Da jeg var på toppen følte jeg meg fantastisk. Stolt. Jeg felte gledestårer, forteller hun på en pressekonferanse.

Aldersgrense

Nepal krever at klatrere må være minst 16 år gamle for å ta seg opp på toppene i Himalaya, Derfor måtte Melavath ta seg opp på nordsiden av fjellet. På tibetansk side av fjellet er det ingen aldersgrense.

Bestigningen bekreftes av «China Tibet Mountaineering Association», noe som gjør Melavath til den yngste som har besteget Mount Everest noen sinne.

Så lik

Men turen var ikke helt problemfri. På 3000 meter fikk den unge tenåringen se seks døde klatrere i fjellet. Hun ble redd og sjokkert.

–  Jeg måtte tenke på treningen min, på instruktørene og foreldrene mine, så klarte jeg å få tilbake fokus på klatringen, sier hun. 

Støttet av organisasjon

Melavath hadde aldri før vært på et fjell. Hun trente i åtte måneder, og fikk støtte av en organisasjon som heter «ndhra Pradesh Social Welfare Residential Educational Institution Society» som støtter underpriviligerte barn og ungdom i India.

Amerikanske Jordan Romero fra California er den yngste gutten som noen gang har vært på toppen av Mount Everest. Han var også 13 da han besteg fjellet i 2010.