Nå er det siste sjanse for å unngå avskilting

137.000 kjøretøyer risikerer å få klippet skiltene

137.000 kjøretøyer risikerer nå å bli avskiltet - det haster for de som ennå ikke har betalt årsavgiften.  Foto: Erlend Aas / SCANPIX
137.000 kjøretøyer risikerer nå å bli avskiltet - det haster for de som ennå ikke har betalt årsavgiften.  Foto: Erlend Aas / SCANPIX

20. mars var en merkedag for alle bileiere – da skulle nemlig den årlige avgiften til staten betales.

Og det er ikke småpenger det er snakk om.

Totalt ble det krevd inn 9,46 milliarder kroner. Satsen for 2014 er 2.995 kroner for bensinbiler og 3.490 kroner for dieselbiler uten partikkelfilter.

Derfor har ingen fått oblat i posten i år

Liten økning

Da den opprinnelige fristen var ute, hadde eiere av hele 331.000 kjøretøyer enten ikke betalt årsavgift – eller betalt den inn for sent.

Nå er det klart at så mye som 137.000 kjøretøyer risikerer avskilting.

Tollvesenet sender i disse dager ut såkalt vedtak om avskilting og registreringssperre til alle de som ennå ikke har betalt årsavgift for kjøretøyet sitt.

Nye regler kan koste norske bileiere dyrt

Tvangsinnkreving

Alle som betaler årsavgiften etter hovedforfallsdato, må betale en tilleggsavgift for å unngå avskilting. Når årsavgift er registrert betalt, trekker Tollvesenet avskiltningsvedtaket.

Hvis Tollvesenet kontrollerer bilen på veien, kan kjøretøyet fortsatt ha skiltene på, hvis eier betaler årsavgift, tilleggsavgift og dessuten et gebyr på 900 kroner der og da. 

Hvis kjøretøyet blir avskiltet, påløper det et ytterligere avskiltningsgebyr til Statens vegvesen, på 1410 kroner.

I september sender Tolvesenet så alle krav som fortsatt ikke er betalt, videre til Statens innkrevingssentral, for tvangsinnkreving. 

Liten dings - den kan redde livet ditt: