SANDY: Ekstremværet Sandy gjorde enorme skader fra Jamaica til Canada. Her fra seaside hights i New Jersey i USA. (AP Photo/Mike Groll, File)
SANDY: Ekstremværet Sandy gjorde enorme skader fra Jamaica til Canada. Her fra seaside hights i New Jersey i USA. (AP Photo/Mike Groll, File)

«Kvinnelige» orkaner tar flere liv enn «mannlige»

Folk har mindre respekt for «kvinnelige» orkaner viser ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folk tar ikke orkaner på alvor hvis de har et feminint navn, viser en ny studie som The Washington Post omtaler. 

Dødelig

Konsekvensene av at folk ikke tar «kvinnelige» orkaner på alvor viser seg å være svært alvorlige. Studien som er gjennomført av Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, viser at orkaner med feminine navn tar livet av flere personer enn orkaner med mannlige navn. 

Dobbelt så mange døde etter orkaner med jentenavn

Forskere ved Universitetet i Illinois og i Arizona har undersøkt orkaner i tidsrommet fra 1950 til 2012. Av de 47 mest dødelige orkanene førte orkanene med jentenavn til et gjennomsnitt av 45 døde, til sammenligning førte orkanene med guttenavn til 23 døde. I snitt tar altså orkanene med jentenavn livet av nesten dobbelt så mange som orkanene med guttenavn. 

Forskere sammenlignet også orkaner med sterkt maskuline og sterkt feminine navn, og fant ut at forskjellen i dødsraten da var enda sterkere. 

Ubevisst sexisme

Sharon Shavitt er professor ved Universitetet i Illinois og har vært med på studien. Hun mener at resultatet av studien viser at vi tar avgjørelser basert på navnet uten å vite det selv. 

FORTSETTER MED JENTENAVN: Heidi Lippestad, direktør for strategi og samfunnskontakt ved Meteorologisk institutt sier instituttet vil fortsette med på gi ekstremvær både jente- og guttenavn. Foto: Privat.
FORTSETTER MED JENTENAVN: Heidi Lippestad, direktør for strategi og samfunnskontakt ved Meteorologisk institutt sier instituttet vil fortsette med på gi ekstremvær både jente- og guttenavn. Foto: Privat.

Hypotesen om at folk ikke tar orkaner med jentenavn på alvor ble også testet gjennom seks eksperimenter hvor forskerne presenterte et sett spørsmål til mellom 100 og 346 personer. Der fikk de bekreftet hypotesen om at folk ikke tar orkaner med jentenavn like alvorlig som orkaner med guttenavn. 

- Folk som så for seg en «kvinnelig» orkan var ikke like villige til å søke tilflukt, som de var med «mannlige» orkaner, sier Shevitt til the Washington Post. 

Opprinnelig ble det bare gitt kvinnelige navn til orkanene, men i 1979 ble også mannlige navn innført. 

Bør endre praksis

I 1953 begynte National Hurricane Cebter i USA å navngi orkaner i Atleterhavsregionen. Oppgaven er nå overtatt av en internasjonal komité ved World Meteorological Organization.

Nå foreslår forskerne at de som setter navn på orkanene tar en ny vurdering på om dagens system med gutte- og jentenavn bør endres.

Meteorologer har lenge ment at det å gi navn til stormene fører til at folk lettere husker informasjonen som blir gitt om stormene. Forskerne bak studien mener at praksisen med å gi navn også fører til uventede og potensielt dødelige konsekvenser, og begrunner dette med anerkjente teorier innen kjønnsforskningen. 

Fortsetter med jentenavn

I Norge er det meteorologisk institutt som gir navn til ekstreme værhendelser. De tar forskningen på alvor, men vil fortsette med å gi ekstremvær i Norge jente- og guttenavn. 

– Vi har ingen grunn til å tro at det norske folk respekterer «kvinnelige» orkaner mindre enn orkaner med guttenavn, sier direktør for strategi og samfunnskontakt ved Meteorologisk institutt, Heidi Lippestad, og fortsetter: 

– Dagmar er det mest alvorlige ekstremværet i den senere tid her i landet, og det var ingen som tok det på mindre alvor på grunn av navnet. 

Barn og kjæledyr påvirker også

Instituttet har en liste fra A til Å med enkle jente- og guttenavn som er hentet fra store norske navneleksikon. Listen er hemmelig for at mediene ikke skal gå ut med navnet før det faktisk er bekreftet som ekstremvær. 

Det forrige ekstremværet her til lands het Kyrre, og traff Trøndelag, Helgeland og Saltfjellet i mars i år. Neste gang et ekstremvær treffer landet vil det få et jentenavn. Meteorologisk institutt oppfordrer til å ta det på alvor.  

Ved ekstremvær navnet på været bare en faktor i kommunikasjonen tut til folket. Om man hadde en positiv eller negativ opplevelse ved forrige evakuering, om man har barn og om man har kjæledyr er alle faktorer som påvirker om man evakuerer eller ikke, sier Gina Eosco, forsker ved Cornell University til the Washington Post.