SKEPTISK: Vladimir Kramnik og Magnus Carlsen har ikke alltid de hyggeligste samtalene.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
SKEPTISK: Vladimir Kramnik og Magnus Carlsen har ikke alltid de hyggeligste samtalene.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Derfor er prestisjeoppgjøret Carlsen vs. Kramnik så betent

– Å tape for Kramnik er nok kanskje det som svir aller mest, sier sjakkekspert.

Sjakk blir av de fleste sett på som en gentleman-sport. 

Derfor vekker det alltid oppsikt når noen slenger med leppa eller omtaler en konkurrent i mindre positive ordelag.

Akkurat det er noe av det som gjør at møtene mellom Magnus Carlsen og Vladimir Kramnik får så mye oppmerksomhet i media både før, under og etter partiene. 

Ikke bare er de to av de aller beste sjakkspillerne i verden; de er også gode til å irritere hverandre.

Onsdag møtes nordmannen og russeren til duell i andre runde av Norway Chess.

Se Norway Chess i livesenteret til tv2.no og på TV 2 Sportskanalen fra kl. 15.00 i dag.

– Det går ekstra prestisje i disse oppgjørene
Tidligere i vår uttalte Carlsen til NRK.no at mye av det Kramnik sier «bare er tull» og at «Kramnik tror han vet alt». 

Det er bare ett av et utall verbale oppgjør de har hatt de siste årene.

– Hvorfor forholdet er så betent? Det er et godt spørsmål. Kramnik synes nok ikke at det er bare greit at Carlsen dominerer og leder verdensrankingen. Det er nok en medvirkende årsak. Han prøver vel å overbevise seg selv om at han er like god, sier Espen Lie, TV 2s sjakkekspert under Norway Chess.

I fjor sa blant annet Kramnik at Carlsen er overvurdert, ifølge VG, og at «ratingforspranget hans ikke er sjakkbasert».

Til Aftenposten tidligere i år fikk nordmannen spørsmål om Kramniks lange erfaring. Responsen til Carlsen? «Kramnik har mer erfaring med å spille dårlig også». 

Konflikten strekker seg over flere år. Tilbake i 2010 hevdet Kramnik at Carlsen var hans «klient», ifølge NRK - en ganske nedlatende kommentar om hvor mye bedre Kramnik følte han var enn sin rival.

– At de begge er ute i media og sender stikk til hverandre, gjør nok at det går ekstra mye prestisje i disse duellene. Men jeg tror nok ikke de har noen problemer med å prate med hverandre - det hele er nok litt psykologisk spill. De er ikke bestevenner, men vi skal heller ikke trekke dette for langt, sier Lie.

Forbildet Vladimir Kramnik
Som liten gutt så Carlsen lenge opp til Kramnik, men glansbildet av den russiske mesteren, som tidlig på 2000-tallet var verdensener, bleknet noe da de begynte å møtes med jevne mellomrom.

– Kramnik var en helt for ham. Magnus studerte Kramnik og ble fascinert og imponert. Men for ikke lenge siden sa jo Magnus at han gjennomskuer Kramnik litt - at han ofte kan virke overbevisende, men at det ikke alt Kramnik sier som stemmer.

– Kramnik tar det nok litt tungt at Carlsen nå er bedre enn ham. Han er nok litt oppgitt og lei seg, for han mener nok at han er like god, forteller Lie.

Skulle Carlsen tape onsdagens parti, vil det da sannsynligvis svi enda mer enn det gjør til vanlig.

– Han vil definitivt ta et eventuelt tap tungt. Magnus regner ikke det å tape som en naturlig del av spiller. Å tape for Kramnik er nok kanskje det som svir aller mest, sier den tidligere sjakkspilleren.

– Jeg frykter starten til Kramnik
Duoen står begge med et halvt poeng hver etter første runde - Carlsen ble holdt til remis med hvite brikker av Anish Giri, mens Kramnik, med svarte, endte opp med samme resultat mot landsmannen Peter Svidler.

Nordmannen har ikke tapt for Kramnik siden 2011, men det gjør ikke nødvendigvis bæringen til favoritt på onsdag.

– På dette nivået stiller de med hvite brikker opp som naturlige favoritter, så Kramnik er nok en liten favoritt. Jeg frykter litt for at Kramnik kan ha funnet ut noe veldig bra i forberedelsene sine, men Magnus er jo vanligvis god på unngå andres forberedelser. Jeg er veldig spent på de første trekkene for å se om Magnus blir fanget i de forberedelsene eller ikke. Skulle Magnus vinne, vil jo det bety en kjempestart på turneringen. Men å slå Kramnik med svart brikker er svært få forunt, sier Lie. 

De fleste holdt Carlsen som favoritt i første runde mot Giri, men at nordmannen måtte nøye seg med remis er ikke nødvendigvis et svakhetstegn, skal vi tro Lie.

– Som norsk blir man jo skuffet nesten hver gang han ikke vinner, men det er ikke et svakhetstegn at han ikke vant i dag. Magnus gjorde ingen feil og spilte et godt parti, men det gjorde motstanderen også. Da er det begrensa hva man får gjort, men jeg kan slå fast at Magnus er i god form, avslutter han.

Slik spilles partiene på onsdag (alle begynner 15:30):

Fabiano Caruana vs. Peter Svidler

Vladimir Kramnik vs. Magnus Carlsen

Levon Aronian vs. Sergej Karjakin

Veslin Topalov vs. Alexander Grisjtsjuk

Simen Agdestein vs. Anish Giri