Reagerer på røykepauser under Norway Chess-partiene

– Det handler om å hindre mulighetene for at juks kan skje.

Det vakte oppsikt på tirsdag da russiske Alexander Grisjtsjuk tok flere lengre røykepauser mellom trekkene i partiet mot Veselin Topalov i første runde med langsjakk i Norway Chess.

Grunnen til det er at kameraene fanget opp Grisjtsjuk sittende og røyke utenfor lokalene - tilsynelatende fri til å prate med hvem han ville.

– Ingenting tyder på at noen jukser
Rundt ham stod journalister, personer fra konkurrenters støtteapparat og tilskuere, noe som fikk enkelte til å sette spørsmål ved om arrangøren av Norway Chess gjorde nok for å begrense muligheten for at spillerne kunne jukse. 

– Det er jo ingen mistanke om juks, men det handler om å hindre de mulighetene du kan for at juks kan skje. Nettopp fordi det ikke skal komme konspirasjonsteorier eller den slags ting, sa sjakkekspert Espen Lie i TV 2s studio.

Arrangør Kjell Madland mener det er liten grunn til å stille spørsmål ved sikkerheten.

– Vi holder jo vakt og så videre, og de har et område de skal være i. Det er viktig å holde de der. Men vi har jo oppsyn og vaktforhold og alt dette, så det skal være 100 prosent kontroll på sikkerheten, sier Madland til TV 2.

– Men får dere sikret dem mot juks?

– Hvordan skal du sikre deg 100 prosent? Det er jo aldri godt å si, men det er ingenting som tyder på at det har vært noen som har prøvd seg på det, eller ingenting som tilsier at det er noen som har noe å oppnå med det.

– Men kommer spillerne til å kunne vandre fritt i dag også, eller har de blitt sentralisert inn dit vi ser dem nå?

– De har et område som er kun for spillerne, og det er viktig, i forhold til vakthold, at de holder seg der. At verken noen andre går inn der, eller at noen går ut derifra. Men når det er noen spillere som går ut derifra, så må vi være litt frampå, forteller Madland.

– Jeg synes det er uheldig

Lie mener, som Madland, at det er liten grunn til å tro at noen jukser, men er glad for at arrangøren nå tar tak.

– Det kan virke som det har vært en misforståelse eller et eller annet i går, der Grisjtsjuk tenkte at det er greit å være der ute også. Nå har de jo tatt grep og rettet det opp, og, som han sier, det er jo ingen mistanke om juks, sier han.

Jon Ludvig Hammer, på sin side, var ikke like tilfreds med forklaringen til arrangøren.

– Vi får se hvordan det fungerer i dag. Det er som sagt ikke et spørsmål om de prøver å jukse. Det er et spørsmål om å prøve å utelukke muligheter for at utenforstående kan tro det, og det er om og gjøre å eliminere alle muligheter til at de kan se en vurdering, overhøre noen andre som snakker og så videre. De har jo sett at det har vært personer som er i spillernes støtteapparater der ute, og det synes jeg er uheldig, mener sjakkspilleren.