SKAL ETTERFORSKES: Har Barack Obama og USA overvåket Angela Merkels telefon? Nå skal Tyskland etterforske den påståtte overvåkingen.  FOTO: AP Photo/Carolyn Kaster.
SKAL ETTERFORSKES: Har Barack Obama og USA overvåket Angela Merkels telefon? Nå skal Tyskland etterforske den påståtte overvåkingen.  FOTO: AP Photo/Carolyn Kaster.

Tyskland skal etterforske om USA avlyttet Merkels telefon

Vil finne ut om NSA og USA har overvåket Tysklands forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. 

Høsten 2013 sprakk nyheten om at USA kan ha avlyttet Angela Merkels telefon. Nå varsler tyske myndigheter at de vil etterforske den påståtte telefonovervåkningen, melder nyhetsbyrået AP.

Den føderale aktoren Harald Range har i flere måneder vurdert om Tyskland skal etterforske saken, som førte til at forholdet mellom Berlin og Wahsington kjølnet mot slutten av 2013.

– Omfattende foreløpige undersøkelser har fastslått at det er tilstrekkelig saklig bevis for at ukjente medlemmer av USAs etterretningstjenester har spionert på mobiltelefonen til kansler Angela Merkel, uttalte Ranges kontor, onsdag.

Merkel ringte Obama 

Da nyheten sprakk, skal forbundskansler Merkel personlig ha ringt president Barack Obama og forlangt en forklaring.

Merkel skal i klare ordelag ha fortalt Obama at hun ser på slik avlytting som fullstendig uakseptabel.

Presidentens talsmann Jay Carney bekreftet at Obama og Merkel hadde snakket sammen på telefon.

På spørsmål om en kommentar til beskyldningene om at etterretningstjenesten NSA har avlyttet Merkels mobiltelefon, uttalte Carney at Obama forsikret Merkel om at «USA ikke overvåker eller kommer til å overvåke den tyske statsministerens kommunikasjoner».

Snowden-avsløring

Avsløringen kom i kjølvannet av nyheten om at NSA hadde den avlyttet den fanske ambassaden i Washington og flere franske ambassader i New York.

Det var Edward Snowden, som tidligere jobbet i NSA som avslørte at USA hadde bedrevet omfattende overvåkning i utlandet.

NSA har også avlyttet 70 millioner franske telefonsamtaler.