TROR PÅ TOUR DE FRANCE-PLASS: Vegard Stake Laengen er på bedringens vei etter en trøblete vårsesong. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TROR PÅ TOUR DE FRANCE-PLASS: Vegard Stake Laengen er på bedringens vei etter en trøblete vårsesong. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han kan bli den ukjente nordmannen i Tour de France

– Jeg har fått tilbake troen på at det er mulig, sier Vegard Stake Laengen til TV 2.

Årets Tour de France er bare en drøy måned unna, men foreløpig er det lite som tyder på at det blir flust av norske ryttere på startstreken.

Kun Alexander Kristoff er et sikkert kort. Thor Hushovd og Lars Petter Nordhaug må begge overbevise de neste ukene for å komme med, mens Edvald Boasson Hagen ikke virker å være i Tour-planene til Sky.

Kristoff har allerede luftet sin bekymring om at han vil bli eneste nordmann i Touren.

Stake Laengen er optimist igjen

En mann det imidlertid har vært snakket lite om den siste tiden er Vegard Stake Laengen. Men 25-åringen kan fort bli å finne på starten i Yorkshire 5. juli. 

Nordmannen kjører for det vesle franske laget Bretagne-Séché Environnement, som noe overraskende fikk invitasjon til Touren i januar i år.

Allerede da var det snakk om at Stake Laengen var en god kandidat til Tour-laget. Formsvikt ødela imidlertid vårsesongen, noe han innrømmet overfor procycling.no kunne skyldes overdreven jobbing med kroppsvekten.

Nå er formen langt bedre og Stake Langen er optimist.

– Jeg fikk positive signaler i helga. Jeg har fått tilbake troen på at det er mulig å komme til Tour de France, sier han til TV 2.

De signalene kom etter to endagsritt i Frankrike. Lørdag markerte Stake Laengen seg ved å gå i et brudd som ble hentet bare to kilometer før mål. I søndagens ritt ble han nummer ni.

– Tilbakemeldingen fra lagledelsen, som var med på disse rittene, var at jeg har funnet tilbake til mitt gamle jeg. Det er viktig for laget å ha ryttere i brudd og nå mener de at jeg er klar for oppgaven (Tour de France). Hvis sportsdirektøren og treneren som var med oss i helga hadde bestemt, så ville jeg vært med på laget, forteller Stake Laengen.

– Men de har sjefer over seg som har det siste ordet, legger han til.

Tre ledige plasser igjen

Stake Laengen forteller at seks ryttere allerede har fått klarsignal til Touren, der tidligere etappevinner Brice Feillu sannsynligvis er blant dem.

– Det er tre ledige plasser igjen og vi er fem-seks ryttere som kjemper om dem, sier han.

– Hvor stor anser du sjansen til å være?

– Det er vanskelig å si. Jeg tror det er mulig og håpet lever fortsatt. Det blir spennende dager fremover, sier Stake Laengen.

Det at håpet nå er tilbake hjelper stort. For etter den dårlige vårsesongen var den klatre- og temposterke rytteren langt nede.

– Nå har jeg funnet tilbake til formen. Nå er jeg offensiv og går i brudd. Det er bra at det endelig går riktig vei. De siste par-tre siste ukene har vært positive, forteller han.

Stake Laengen har ennå ikke fått beskjed om det videre programmet.

– Jeg har fått beskjed om å ta det rolig og samle krefter, sier han.

PS! Bretagne-Séché Environnement har kun to ryttere på laget som ikke er franske: Stake Laengen og argentinske Eduardo Sepúlveda.