FAVORITTEN: De fleste holder Magnus Carlsen som favoritt mot Anish Giri på tirsdag - selv om nordmannen aldri har klart å beseire den unge nederlenderen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FAVORITTEN: De fleste holder Magnus Carlsen som favoritt mot Anish Giri på tirsdag - selv om nordmannen aldri har klart å beseire den unge nederlenderen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Det blir viktig for Magnus å statuere et eksempel

Slik skal Magnus Carlsen ta sin første seier mot Anish Giri.

Se Norway Chess i livesenteret til tv2.no og TV 2 Sportskanalen frem til fredag 13. juni.

Magnus Carlsen viste at han er verdens ubestridt beste sjakkspiller for øyeblikket da han mandag tok en overlegen seier i lynsjakkturneringen som åpnet Norway Chess

Tirsdag venter den første av ni runder med klassisk sjakk, og på motsatt side av bordet for det norske vidunderet sitter en av sjakkverdens nye yndlinger: Anish Giri.

19-åringen fra Nederland, som har nepalsk far og russisk mor, er kanskje ikke den mest kjente for det norske publikumet, men han er ingen hvem som helst.

Giri ble stormester i en alder av 14 år, er rangert som nummer 14 i verden, og har, utrolig nok, aldri tapt mot Carlsen i klassisk sjakk.

– Greit å ha det på CVen
Nordmannen vil med andre ord neppe få det enkelt tirsdag ettermiddag - til tross for at han starter med hvite brikker.

Espen Lie, TV 2s sjakkekspert, mener sjansene er tilstede for at Carlsen beseirer nederlenderen for første gang tirsdag, men avviser at seieren dras i land om Carlsen skal ha håp om å vinne hele turneringen.

– Jeg tror at Magnus vinner - jeg vil si det kanskje er 50 prosent sjanse for det. Men på dette nivået er ingenting lett. Turneringen er jo ikke spolert om han ikke skulle vinne, men skulle han lykkes ville han ha fått en kjempestart. Men det er viktig for Magnus å vinne for også å vise at han kan slå Giri - det er greit å ha på CVen. Han kan statuere et eksempel, sier Lie.

Og skal Carlsen lykkes, mener Lie at Carlsen langt fra trenger å finne opp kruttet på nytt.

– Han har en god sjanse om han spiller på toppnivået han viste i Shamkir - og Zürich-turneringene. Han trenger ikke å gjøre noe magisk - bare spille slik han pleier å spille. Det er ikke vanskeligere enn det. Han er jo ung og «up and coming», og Magnus har jo slitt litt mot de yngre spillerne, men han trenger ikke å gjøre noe veldig spesielt for å vinne på tirsdag, mener den tidligere norgesmesteren.

– Det er nok bare fleip
Carlsen og Giri har hatt en noe fleipete dialog i oppladningen til turneringen.

Carlsen mener Giri har en «irriterende tendens til å slå meg og til ikke å respektere min autoritet», mens nederlenderen på sin side mener Carlsen kunne trukket på smilebåndet oftere. 

Lie tror det hele er for å underholde pressen.

– Jeg vil tro det bare er fleip. Jeg vet jo ingenting om det, men jeg tror forholdet deres er helt fint. Giri virker som en veldig ålreit kar, og jeg kan ikke tenke meg at de har problemer med hverandre. 

Giri liker kanskje å spøke når han ikke sitter ved brettet, men så fort det er konkurranse skorter det ikke på fokuset.

– Giri har gode forberedelser, og han har enkelte varianter han har forberedt seg mye på. Han er en veldig kreativ spiller, og spiller ofte mer uoversiktlige partier enn Magnus. Magnus er jo god på alt, så han bør prøve å få partiet inn i en stillingstype han trives i, sier Lie.

– Frykter litt for det partiet
Mens Carlsen versus Giri blir et oppgjør av den mer ungdommelige sorten, skal den eldste spilleren i turneringen, Simen Agdestein, møte en av de mer rutinerte spillerne i bransjen: Levon Aronian.

Armeneren er rangert som verdens nest beste spiller, og er sammen med Carlsen den eneste aktive spilleren med mer enn 2800 poeng på verdensrankingen. 

Ikke overraskende stiller ikke den norske veteranen som favoritt før partiet.

– Det er den verst tenkelige starten han kan få. Sorte brikker mot Aronian, som også alltid er veldig godt forberedt... Uff, nei, jeg frykter litt for det partiet, sier Lie, og legger til:

– Men man skal jo aldri avskrive Simen Agdestein.

Tirsdagens partier starter 15:30. Fra 15:00 kan du følge TV 2s sendinger.