IMPONERENDE KLUBBKARRIERE: Men nå må Brede Hangeland takk for seg i Fulham. Nordmannen er fristilt av klubben. Foto: NTB scanpix
IMPONERENDE KLUBBKARRIERE: Men nå må Brede Hangeland takk for seg i Fulham. Nordmannen er fristilt av klubben. Foto: NTB scanpix

Hangeland ferdig i Fulham: – Jeg er umåtelig skuffet

Brede Hangeland fikk beskjeden per epost.

Bergen (TV 2 Sporten): Fulham skriver på sine nettsider at klubben i dag har frigitt Brede Hangeland (32) fra sin kontrakt med klubben.

Det kom særdeles overraskende på stopperklippen, som for øyeblikket er på ferie i Det indiske hav.

– I dag mottok jeg nyhetene om at Fulham Football Club har valgt å si opp kontrakten min med klubben med umiddelbar virkning. Jeg fikk beskjed om avgjørelsen per epost, uten at noen fra klubben har møtt med meg på forhånd for å diskutere kontrakten min eller fremtiden med klubben. Etter 6,5 år med lojalt og hardt arbeid, de siste årene som kaptein, er jeg umåtelig skuffet over hvordan dette er håndtert, uttaler Brede Hangeland via sin rådgiver Jon Mørland.

– Jeg vil gjerne få takke de fantastiske Fulham-fansen som jeg har fått tilbringe de beste årene av min fotballkarrière med. Jeg har båret den hvite drakta med stolthet på Craven Cottage. Jeg føler jeg fortsatt har mye igjen å gi som fotballspiller, og ser frem til det neste kapittelet i min karriere, fortsetter 32-åringen.

Ved 23.00 tiden tirsdag kveld slo Fulham tilbake med følgende melding på Twitter.

– Klubben ønsker å understreke at alle personlige protokoller ble fulgt, og at Brede Hangeland fikk beskjed på korrekt måte.

Tidligere Fulham-lagkompis Erik Nevland reagerer uansett sterkt på behandlingen Hangeland har fått.

– Via epost??? Kom igjen Fulham, vis litt respekt til en sann klubblegende, skriver han på Twitter.

Også klubbløse John Arne Riise - som ble frigitt av Fulham tidligere i vår - brukte sosiale medier til å kritisere Fulham.

– Kapteinen og legenden Brede ble frigitt i dag via e-post. Ingen telefonsamtale, ikke noe møte. Er det slik man behandler en spiller som Brede? Skriver han på sin Facebook-side.

– Ikke uventet
Hangeland ankom Fulham i 2008, som Roy Hodgsons første signering i klubben. Han ble umiddelbart en viktig brikke på laget, og endte opp med hele 272 kamper for Premier League-klubben.

«Klubben vil takke Brede for seks og et halvt år i klubben, og ønsker ham alt det beste i fremtiden», skriver Fulham på sine nettsider.

– Dette var ikke uventet. Jeg ser faktisk på det som helt naturlig, hvis man ikke ser på det med norske øyne. Fulham trenger å renske opp, de gjør en samling i bunn og trenger et generasjonsskifte. Hangeland er sånn sett ingen ung spiller og han er på en dyr kontrakt, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad, som uttalte seg før det ble kjent hvilken måte Hangeland fikk den tunge beskjeden på.

Stopperen, som har vært kaptein i Fulham og er kaptein på det norske landslaget, hadde egentlig ett år igjen av sin kontrakt med Fulham.

Tung sesong

Etter en rekke gode sesonger endte det med en tung sesong for Hangeland. Nordmannen slet med skader, og Fulham slet sportslig. Martin Jol fikk sparken etter svake resultater i sesonginnsledningen, men det ble ikke noe bedre da René Meulensteen overtok.

Han fikk også fyken, og den tyske ringreven Felix Magath overtok styringen på Craven Cottage.

Det var likevel ikke nok til å hindre at klubben rykket ned til Championship. Wikestad mener den norske landslagskapteinen ville vært en nyttig mann å ha der.

– Det er ingen tvil om at Fulham hadde trengt en spiller som Hangeland i Championship, men det koster nok mer enn det smaker for dem. Den siste kontrakten Hangeland signerte var veldig lukrativ, påpeker han.

Tror PL-karrieren kan fortsette

Wikestad tror likevel ikke Hangeland vil møte problemer med å finne seg en ny klubb i England. Og kanskje også i Premier League.

– Hangeland har fortsatt et svært godt rykte i England. Det er utvilsomt flere klubber som vil ønske seg hans tjenester, i hvert fall i Championship. Men vi skal ikke se bort fra at det kan bli en Premier League-klubb heller.

– Det kan for eksempel være en klubb som Burnley. De trenger å forsterke forsvaret sitt, og de trenger Premier League-rutine inn i laget. Det spørs egentlig helt hva Hangeland selv vil. Ønsker han for eksempel å flytte fra London og til Burnley? Det er i hvert fall ingen tvil om at Hangeland fortsatt er god nok til å fortsette i utlandet.

Etter det TV 2 erfarer ønsker Hangeland og hans familie å bli værende i London. Dermed seiler klubber som Crystal Palace, West Ham og Queens Park Rangers opp som aktuelle kandidater.

QPR-manager Harry Redknapp har tidligere uttalt at han er fan av nordmannen, og skal angivelig ha forsøkt å hente Hangeland til klubben i fjor.

Ungdomsprofil

Wikestad tror Fulham gjør klokt i å kjøre en ungdomsprofil når de nå skal forsøke å returnere til Premier League.

– Fulham har et veldig bra akademi og mange unge spillere på vei opp. De var faktisk den klubben i Premier League som ga flest akademispillere sjansen forrige sesong. Det er klart det er bedre investering for fremtiden å satse på de gutta, enn å beholde dyre spillere som Hangeland på utegående kontrakt, påpeker han.

Fra før er det kjent at John Arne Riise også er blitt frigitt av klubben etter at kontrakten hans løp ut.