ANKLAGET: Mohamed bin Hammam (t.v.) er anklaget for korrupsjon og bestikkelser. Her er han sammen med FIFA-president, Sepp Blatter. Foto: AFP PHOTO
ANKLAGET: Mohamed bin Hammam (t.v.) er anklaget for korrupsjon og bestikkelser. Her er han sammen med FIFA-president, Sepp Blatter. Foto: AFP PHOTO

FIFAs sjefsetterforsker vil ikke ta hensyn til nye korrupsjonsbevis

Millioner av filer sår tvil om Qatars VM-søknad, men Michael Garcia vil ikke regne med de nye bevisene når han legger frem sin rapport i juli.

Michael Garcia, som er leder i FIFAs etikkomité, sier han ikke kommer til å ta hensyn til de nye dokumentene som underbygger påstandene om korrupsjon da Qatar ble tildelt VM i 2022.

Flere kilder hevder at tildelingen av de to neste mesterskapene til henholdsvis Russland og Qatar skal ha skjedd på ulovlig vis.

Forrige uke hevdet Sunday Times å sitte på millioner av dokumenter som beviser at fotballedere i rundt 30 afrikanske land skal ha mottatt penger for å støtte et VM i Qatar.

SJEFSETTERFORSKER: Michael Garcia. Foto. AP Photo/Keystone, Walter Bieri.
SJEFSETTERFORSKER: Michael Garcia. Foto. AP Photo/Keystone, Walter Bieri.

Rapport klar i juli

Videre skrev de at forretningsmann og tidligere vise-president i FIFA, Mohamed bin Hammam, skal ha betalt nesten 35 millioner kroner for å påvirke avstemmingen. 

Dette er ikke første gangen FIFA anklages for korrupsjon rundt tildelingen av VM i 2018 og 2022. De ga derfor Michael Garcia jobben om å etterforske påstandene. 9. juni avsluttes arbeidet før en rapport skal ligge klar omtrent seks uker etter.

– Etter måneder med intervju av vitner og samling av materiale, er planen å avslutte den delen av etterforskning 9. juni og sende inn rapporten til domsutvalget omtrent seks uker senere, sier Garcia til The Guardian

– Rapporten skal inneholde alle bevis som kan ha noe med avstemmingen å gjøre, inkludert bevis fra tidligere etterforskninger. 

Tar ikke hensyn til nye bevis

Men sjefsetterforskeren kommer ikke til å ta hensyn til de nye bevisene lagt frem av Sunday Times, skriver avisen, noe som igjen vil undergrave troverdigheten rundt rapporten.

Garcia har brukt mer enn et år og 60 millioner kroner på å reise rundt i verden for å intervjue de involverte og etterforske påstandene Han har snakket med representanter for alle de ni søkerlandene, inkludert et toppmøte med delegasjonen til Qatar på mandag. 

Men ifølge The Guardian har han ikke bedt om å få se på de nye bevisene Sunday Times la frem, noe de mener kan være et tegn på at han allerede har kommet frem til en beslutning. 

– Hvis Garcia-etterforskningen nekter å anerkjenne bevisene til Sunday Times, vil prosessen være humbug, og FIFAvil for alltid være forpestet. Vi må få bort korrupsjonen, sier sekretær for internasjonal utvikling, Jim Murphy. 

Vil ha ny avstemming

Funnene hans vil avgjøre om FIFA-president, Sepp Blatter, kommer til å beordre en ny avstemming. 

To av landene som ønsker nettopp det er Australia og Japan. Begge var søkere.

– Alt dette viser er at det er et behov for en reformering av hvordan FIFA er organisert, sier Yuichiro Nakajima, som ledet Japans søknad.

«Liker ikke at folk lyver for statsministeren»

Storbritannias statsminister, David Cameron, mener rapporten til Garcia bør få gå sin gang. Han var én av tre representanter for Englands VM-søknad. Sammen med David Beckham og hertugen av Cambridge ble de fortalt at deres søknad hadde støtte.

Da stemmene skulle telles opp, fikk de bare to stemmer, blant annet fra sin egen i Geoff Thompson, vise-president i FIFA.

– Minnene mine fra den avstemmingen er ikke gode når det gjelder hvordan ting var arrangert og rollen FIFA hadde oppi det hele, sier han.

– Jeg vil alltid huske det Beckham sa til meg etterpå: «Jeg kan takle at noen lyver til meg, men jeg liker ikke at folk lyver til statsministeren og den kommende kongen.»

Og skulle det bli en ny avstemming, utelukker ikke Cameron at England vil prøve seg på nytt.

– Vi må avvente resultatene fra FIFAs etterforskning, men hvem vet hvordan sjansene er for oss i fremtiden?