Arbeiderpartiet vil tillate eggdonasjon i Norge

Torgeir Micaelsen (Ap) tror på et flertall i Stortinget dersom representantene får stemme etter egen overbevisning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fortalte TV 2 om Cecilie og Trond Egil og om deres kamp for å få sønnen Sander (2). De dro til Spania for å kjøpe egg av en spansk eggdonor, og det resulterte i en etterlengtet familieforøkelse.

Oppheve forbudet

Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen ønsker å endre dagens regelverk, slik at par som Cecilie og Trond Egil kan få behandling og hjelp hjemme i Norge.  

– I Norge er det tillatt med sæddonasjon, men ikke med eggdonasjon. Det synes ikke jeg er riktig i et likestilt samfunn. Dersom det er kvinnens egg det er noe galt med bør det åpnes for at de skal få hjelp, sier Micaelsen. 

Han tror Stortinget er i utakt med hva folket mener. 

– Vi ser at mange par reiser til utlandet for å få utført noe de ikke kan i Norge, og her er nok Stortinget i utakt med folket, sier han. 

Regjeringspartiet Frp vil tillate eggdonasjon. 

– Vi vil likestille kvinner og menn i forhold det, sier Kari Kjønaas Kjos, helsepolitisk talskvinne for Frp. 

Trolig flertall 

Høyre er splittet i synet på at norske kvinner skal kunne få barn ved hjelp av eggdonor her i landet. 

– Dette spørsmålet ble behandlet på Høyres landsmøte i 2013, og er en del av stortingsprogrammet til Høyre. Vi sier nei til eggdonasjon, sier Tone Wilhelmsen Trøen, helsepolitisk talskvinne i Høyre. 

Hun sier eggdonasjon er mer omfattende inngrep, og peker på at kvinner som skal donere egg må gjennomgå en krevende hormonbehandling. 

– De kvinnene som skal donere egg må gjennom en hormonbehandling, og det synes vi er vanskelig at kvinner skal gå gjennom når hun ikke skal bære frem barnet, sier

Dersom alle partiene stiller sine representanter fritt i spørsmålet om lovlig eggdonasjon i Norge er det trolig et flertall på Stortinget. 

– Jeg tror det er flertall, og det kan blir spennende å følge dette de neste årene, sier Micaelsen.