Skremte ungdommer ble vitne til at bussjåføren brukte mobil bak rattet

15 år gamle Oliander: – Det var ganske ekkelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oliander Taule (15) fra Nordhordland var rask å finne frem mobilen da han for tre måneder siden satt på bussen på vei hjem fra skolen.

– Vi kjørte på E 39 vestover fra Knarvik, og så merket vi at bussen begynte å gå tregt i forhold til det som er fartsgrensen i området. Da begynte både jeg og flere av de andre passasjerene å lure på hva som skjedde, forteller Taule.

Like etter oppdaget han at mannen bak rattet er midt i en mobilsamtale. Det likte Taule og medpassasjerene dårlig.

– Det var ganske ekkelt å se at bussjåføren ikke hadde fullt fokus på kjøringen, for veien er både svingete og blant de mest trafikkerte på Vestlandet. Han fulgte sikkert med på veien også, men du blir uansett mindre fokusert når du snakker i mobiltelefon bak rattet, sier 15-åringen.

FILMET: Bussjåføren snakker i mobiltelefonen mens han kjører en rutebuss full med ungdommer. FOTO: Oliander Taule
FILMET: Bussjåføren snakker i mobiltelefonen mens han kjører en rutebuss full med ungdommer. FOTO: Oliander Taule

Kun ungdommer om bord

Ifølge Taule var bussen så godt som helt full, og samtlige passasjerer var ungdommer. Han var ikke alene om å finne frem mobiltelefonen for å filme lovbruddet.

– Han hadde ansvar for om lag 40 personer i den bussen. Det er ikke bra når bussjåfører er uforsvarlige og bruker mobiltelefon mens de kjører. Det kan oppstå farlige situasjoner. 

Taule mener busselskapet må gå en runde med sjåførene sine.

– De bør gi tydelig beskjed til sjåførene at dette er helt uakseptabelt. Passasjerenes sikkerhet må alltid komme foran behovet for en mobilsamtale. 

Kaller sjåføren inn på teppet

Det er selskapet Nobina som kjører bussene i regionen Nordhordland. Regionsleder Odd Erik Hovde er helt enig med Oliander Taule.

– Håndholdt mobiltelefon skal ikke brukes under kjøring, så dette er i strid med instruksene våre. All kommunikasjon som bussjåførene foretar seg, skal være mellom trafikkvakten og buss, eller mellom bussene. Slik kommunikasjon blir gjort på et lukket nett, og via handsfree.

Hovde sier de vil følge opp saken snarest.

– Sjåføren vil kalt inn til en samtale. I tillegg vil vi denne uken sende klare påminnelser om reglene til de ansatte i vårt ukentlige informasjonsskriv.

– Gå direkte til sjåføren

Verken 15-åringen eller noen av de andre passasjerene gikk frem til bussjåføren for å få ham til å stoppe samtalen. Regionsleder Hovde sier passasjerer ikke trenger å nøle i slike situasjoner.

– Henvend dere gjerne direkte til sjåføren. Forhåpentligvis vil han eller hun da reagere med å kutte mobilsamtalen øyeblikkelig, oppfordrer Hovde.

Hvis det samme skjer flere ganger, er ikke Oliander Taule i tvil om hva han skal gjøre.

– Neste gang kommer jeg til å gå rett frem til sjåføren og minne ham på hvilket ansvar han sitter med. Mobilbruk bak rattet er en uting.