VM-KLARE: Adam Larsen Kwarasey (Ghana), Mix Diskerud (USA), Mandé Sayouba (Elfenbenskysten), Christian Gamoa (Costa Rica), Michael Barrantes (Costa Rica) og Diego Calvo (Costa Rica) er alle i VM-troppene denne sommeren. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)
VM-KLARE: Adam Larsen Kwarasey (Ghana), Mix Diskerud (USA), Mandé Sayouba (Elfenbenskysten), Christian Gamoa (Costa Rica), Michael Barrantes (Costa Rica) og Diego Calvo (Costa Rica) er alle i VM-troppene denne sommeren. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)

Tippeligaens VM-bidrag er blitt tre ganger så stort på fire år

Kun to Tippeliga-spillere var med i Sør-Afrika, mens seks mann er med når mesterskapet i Brasil starter neste uke.

Mandag skal de endelige VM-troppene bekreftes, ettersom siste frist for å sende inn navnene på de 23 spillerne man har mest tro på går ut.

Med norske øyne har det i flere uker vært knyttet spenning rundt hvor mange nåværende Tippeliga-spillere som skal til Brasil.

Søndag kveld ble antallet klart. Seks Tippeliga-spillere skal til VM, noe som er fire mer enn hva tilfellet var under Sør-Afrika-mesterskapet for fire år siden.

– Det er gøy at det er spillere som vi ser til daglig i Tippeligaen som vi også får muligheten til å følge der nede. Spesielt gjelder dette de «norske innslagene», hvis vi kan kalle dem det, med «Mix» og Larsen Kwarasey, sier TV 2s fotballekspert- og kommentator Petter Myhre.

Les også: Larsen Kwarasey i Ghanas endelige VM-tropp

Tre av seks fra Costa Rica
Strømsgodsets Adam Larsen Kwarasey og Rosenborgs Mix Diskerud representerer henholdsvis Ghana og USA, men har begge U-landskamper for Norge. 

I tillegg er Stabæks Mande Sayouba i Elfenbenskystens tropp, mens Costa Rica er representert med hele tre mann, i form av Rosenborgs Christian Gamboa, Aalesunds Michael Barrantes og Vålerengas Diego Calvo.

– Det er mye tilfeldigheter med tanke på hvilke lag som kvalifiserer seg. Costa Rica drar jo opp snittet voldtsomt, og selv om de har et ålreit lag er det sannsynligvis ikke de spillerne som kommer fra Tippeligaen som kommer til å dominere VM. Samtidig er det gøy at det er noen representanter der nede, sier Myhre.

Seks Tippeliga-spillere er altså en tredobling av antallet fra VM i Sør-Afrika for fire år siden. Den gangen var det kun Clarence Goodson (USA og Start) og Anthony Annan (Ghana og Rosenborg) som representerte Tippeligaen i verdens mest prestisjetunge landslagsturnering. 

Må tilbake til den gangen Norge var med for å finne flere
Sist det var så mange Tippeliga-spillere i VM som det er denne sommeren må vi faktisk tilbake til den første gangen Norge var i VM for å finne. Under VM i 1994 var det sju Tippeliga-spillere i den norske troppen, mens det i 1998 var fem.

TV 2s fotballekspert mener dog at tilfeldighetene rundt Costa Ricas deltakelse må «ta æren» for Tippeliga-økningen.

– Hadde ikke Costa Rica kvalifisert seg, så hadde vi hatt tre der fra Tippeligaen. Sånn sett er det tilfeldigheter. Men for interessen er alle sånne ting med og bidrar positivt, sier Myhre.

Mange spillere med fortid i norsk fotball i VM
Costa Rica - som altså har flest Tippeliga-spillere denne gangen - har også funnet plass til ikke mindre enn seks eks-Tippeliga-spillere. Både Giancarlo Gonzalez (Vålerenga), Heiner Mora (Hønefoss), Roy Miller (Bodø/Glimt og Rosenborg), Celso Borges (Fredrikstad), Christian Bolaños (Start) og Randall Brenes (Bodø/Glimt og Kongsvinger) har en fortid i norsk fotball.

– Det er moro. Vi har snakket om importer til Tippeligaen de siste ti årene, og Costa Rica er kanskje et land det har vært lurt å speide i. De har en mentalitet og ferdigheter som passer til Tippeligaen. Det er fort slik at noen land passer bedre til hverandre når det gjelder ferdigheter, og det ser ut til at costaricanske spillere har passet til Tippeligaen. De er i en tøff pulje, så det skal mye til for at de kommer seg videre, sier Petter Myhre om laget som møter England, Italia og Uruguay i gruppespillet.

Bolly tredjemann med norsk u-landslagsbakgrunn
En fortid i Tippeligaen har også Honduras' Mario Martinez (Vålerenga), Nigerias John Obi Mikel (Lyn) og Nosa Igiebor (Lillestrøm), samt Elfenbenskysten-trioen Constant Djakpa (Sogndal), Didier Ya Konan (Rosenborg) og Mathis Bolly (Lillestrøm).

Sistnevnte har, som Diskerud og Larsen Kwarasey, vokst opp i Norge og spilt for norske ungdomslandslag.

– Du følger dem litt ekstra. Selv om de ikke spiller for det norske landslaget så føler man at de er norske. De er vokst opp og utviklet i norske klubber. De har spillerbakgrunnen sin fra Tippeligaen og aldersbestemt landslagsfotball. Det er selvfølgelig en fjær i hatten for de som har jobbet med dem.

– Selv om vi var langt unna å komme dit med vårt eget landslag så har vi i hvert fall med noen norske representanter. Vi får håpe at de får spille en rolle der nede og at de ikke bare blir sittende på benken, sier Petter Myhre.

Les også: Bolly og Sayouba i Elfenbenskystens bekreftede tropp