Håndballpresidenten om Qatar-VM: – Vi hadde en dårlig følelse 

Det er ikke bare fotball-VM som på kontroversielt vis er utdelt til Qatar. 

Oslo/Bergen (TV 2): Har Qatar kjøpt flere mesterskap enn bare fotball-VM? Spørsmålet er betimelig. Håndballpresidenten husker godt hvordan han reagerte da Norge kjempet med Qatar om å arrangere VM i 2015.

– Vi hadde en dårlig følelse etterpå. Det som ga oss en dårlig følelse er at det finnes mindre enn 1000 håndballspillere i Qatar. Vi har forståelse for at IHF vil legge mesterskap rundt omkring på kloden for å utbre håndball, men dette synes vi var et veldig spesielt valg, sier Karl Arne Johannessen til TV 2.

– En annen kultur og en annen aksept

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har frynsete rykte når det kommer til korrupsjon. I Norge gjør man så godt man kan for å passe på at alt går skikkelig for seg.

– I det internasjonale håndballforbundet har vi forsøkt å være vaktbikkje mot noe av det som foregår, og vi sier klart ifra når det foregår ting vi synes det er umulig å akseptere, sier håndballpresidenten.

– Men det er en annen kultur og en annen aksept for å gjøre ting i det internasjonale forbundet enn vi er vant til i Norge. Det er ting som foregår i det internasjonale håndballforbundet som ville fått et helt klart navn under norsk forhold, fortsetter Johannessen.

Qatar er heller ingen utpreget sykkelnasjon, men har likevel blitt tildelt VM om to år.

– De har søkt lenge og fikk det på bakgrunn av at de bidro med det UCI hadde forventning om. Om det ligger noe mer under har ikke jeg hørt noen rykter om, men man vet jo aldri, sier Harald Tiedemann Hansen, som er president i Norges Cykleforbund.

Grove korrupsjonsanklager

Søndag skrev Sunday Times at fotballedere i rundt 30 afrikanske land har mottatt penger for å støtte Qatar, og i ytterste konsekvens kan Qatar bli fratatt fotball-VM i kjølvannet av skandalen.

Skandaleoppslagene om internasjonal organisasjoner som FIFA og IOC har gitt organisasjonene et dårlig renommé. Da TV 2 tok med et bilde av FIFA-president Sepp Blatter, som for øvrig stemte mot Qatar-VM, på gata i Oslo, så var det ikke akkurat positive karakteristikker som kom.

Frykter for Oslo-OL

Ordet «korrupt» var en gjenganger, og det er liten tvil om at organisasjonen sliter med omdømmet. Det er heller ikke gode nyheter for IOC og Oslo 2022.

– Nå heier jeg på Oslo-OL, jeg er en tilhenger av den ideen, men jeg er redd for at om det er FIFA, eller UEFA eller IOC, så vil det bli oppfattet som det samme, sier PR-ekspert Kjell Terje Ringdal.