VRAKET (øverst fra venstre): Marquinhos (Brasil), Carlos Tévez (Argentina), Ashley Cole (England), Isco (Spania), Coutinho (Brasil), Jesús Navas (Manchester City), Lucas Moura (Brasil) og Giuseppe Rossi (Italia) er alle vraket av sine landslag. Foto: Scanpix.
VRAKET (øverst fra venstre): Marquinhos (Brasil), Carlos Tévez (Argentina), Ashley Cole (England), Isco (Spania), Coutinho (Brasil), Jesús Navas (Manchester City), Lucas Moura (Brasil) og Giuseppe Rossi (Italia) er alle vraket av sine landslag. Foto: Scanpix.

«Kanonlaget» som er vraket til VM i Brasil

Sjekk hvilke spillere som ikke får være med til Brasil.

Mandag er fristen for å sende inn den endelige 23-mannstroppen til VM. Flere av favorittenes tropper er allerede klare, og det er mange stjerner som rett og slett er vraket.

For mens noen kan glede seg til fotballverdenens største turnering, fikk andre den knusende beskjeden om at de må se mesterskapet fra sofaen.

Og disse spillerne er ikke hvem som helst. Navn som Diego López, Daniel Carvajal, Marquinhos, Andrea Ranoccia, Ashley Cole, Sandro, Coutinho, Lucas Moura, Jesús Navas, Isco, Carlos Tévez kunne sammen utgjort et slagkraftig lag.

– Man kunne satt sammen et kanonlag av den gjengen, sier TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt. 

Hvorfor noen av spillerne er vraket, er kanskje mer opplagt enn andre, og Thorstvedt forklarer hva han tror kan være en del av årsaken til at disse ofres.

– Ofte kan det gjelde, som i Nasris tilfelle, klimaet i spillergruppen. Noen er vant til å være stjerner i klubblaget og også fremtredende på landslaget. Og så endrer ting seg, og da ser treneren at dette kan bli problematisk, begynner han.

– Potensiell trøbbelmaker

Det ble stor ståhei da Manchester City-stjernen ble vraket. Kjæresten raste på Twitter og kalte landslagssjef Didier Deschamps for en «shit manager».

Frankrike fikk forrige VM i Sør-Afrika ødelagt da spillerne gjorde opprør etter at Nicolas Anelka ble sendt hjem. Thorstvedt ser også på Nasri som en potensiell trøbbelmaker.

– Det å være samlet over lang tid og skape harmoni i gruppen er essensielt. Nasri er en potensiell trøbbelmaker. 

Mulighet for trenere å vise autoritet

Men det ligger selvsagt også sportslige begrunnelser bak vrakingen av spillere.

– Man må regne opp at man skal ha dobbel dekning på alle plasser, og da må man ikke nødvendigvis ta med de 23 beste spillerne, men de som komplementerer hverandre, fortsetter Thorstvedt.

– Og så er det gjerne et element at dette er en måte for trenere å vise autoritet og at de ikke er redd for å ta kontroversielle og tøffe beslutninger. Og så man spørre: Hvis han eller han burde være med, hvem skal man da ta ut? Dette er ikke noe nytt, og noe vi se før hvert mesterskap.

Kan føle seg skuffet

At spillere som Kaká og Ronaldinho, som begge er forbi storhetstiden sin, vrakes til fordel for ungt blod, kan man forstå, men Thorstvedt mener det er noen som med god grunn kan føle seg litt skuffet - blant annet Lucas Moura.

– Jeg stusset litt på det, men Luis Felipe Scolari er jo veldig tro mot de spillerne han bruker. Det er ikke mye variasjon ute og går. 

– Ashley Cole har også vist at han er en strålende venstreback selv om han ikke har fått spilt så mye denne sesongen. Det er nok et slag i tryne, men disse spillerne har nok hatt en liten mistanke om det, legger han til. 

Spillerne nevnt ovenfor er bare noen av mange stjerner som er vraket. Andre profiler som ikke får bli med til Brasil er blant annet: Rafinha, Eric Abidal, Gaël Clichy, Álvaro Albeloa, Alberto Moreno, Maggio, Kaká, Ronaldinho, Samir Nasri, Ander Iturraspe, Javier Pastore, Ricardo Quaresma. Robinho, Alexandr Pato, Álvaro Negredo, Fernando Llorente, Landon Donovan, Mattia Destro og Giuseppe Rossi.

Sett opp din drømmeellever av utelatte spillere i kommentarfeltet.