Spanias konge Juan Carlos abdiserer - kronprins Felipe overtar tronen

Den spanske kongen Juan Carlos (76) abdiserer med umiddelbar virkning, melder den spanske regjeringen.

Den spanske kongen overlater tronen til sin eneste sønn, 46 år gamle kronprins Felipe.

Se hva TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland sier om abdikasjonen i videoen øverst i artikkelen.

I en tale mandag ettermiddag fortalte kong Juan Carlos at han abdiserer for å sikre stabilitet i neste tidsepoke.

– De unges energi kreves for å gjennomføre endringer, erklærte den avtroppende kongen.

Han brukte talen til å takke folket for støtten.

NED FRA TRONEN: Spanias kong Juan Carlos overleverer statsminister Mariano Rajoy dokumentet hvor han erklærer sin abdikasjon. Foto: Det spanske kongehuset
NED FRA TRONEN: Spanias kong Juan Carlos overleverer statsminister Mariano Rajoy dokumentet hvor han erklærer sin abdikasjon. Foto: Det spanske kongehuset

– Jeg kan ikke føle noe annet enn stolthet og takknemlighet overfor dere. Stolthet for det gode vi har oppnådd i løpet av disse årene, og takknemlighet for støtten dere gav meg da jeg startet som ung konge. 

Det var Spanias statsminister Mariano Rajoy som på en pressekonferanse mandag formiddag opplyste at kongen går av med umiddelbar virkning.

– Hans majestet kong Juan Carlos har kommunisert sin beslutning om å abdisere, forteller Rajoy.

Statministeren roser kongen som «en utrettelig forkjemper for våre interesser». På pressekonferansen understreket han at grunnloven vil bli endret slik at den tillater abdikasjon, noe som ikke er tillatt ifølge dagens spanske grunnlov.

– Lå i kortene

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland sier at abdiseringen ikke kommer så overraskende på spanjolene. 

NORSK EKSKJÆRESTE: Her er Spanias påtroppende konge Felipe og norske Eva Sannum tilskuere til  brudevalsen på Slottet da det norske kronprinsparet giftet seg i 2001. Forholdet varte i fire år. FOTO: Knut Falch/NTB SCANPIX
NORSK EKSKJÆRESTE: Her er Spanias påtroppende konge Felipe og norske Eva Sannum tilskuere til brudevalsen på Slottet da det norske kronprinsparet giftet seg i 2001. Forholdet varte i fire år. FOTO: Knut Falch/NTB SCANPIX

– Det har ligget litt i kortene at noe slikt kunne skje i det spanske kongehuset. Men kunngjøringen i dag kommer likevel brått og uventet. Jeg tror det er et klokt og riktig valg. Og kronprins Fellipe er godt forbedredt til å overta, sier han. 

Juan Carlos har vært konge i Spania siden 22. november 1975. Han er gift med den greske prinsessen Sofia. Sammen har de tre barn: prinsesse Elena, prinsesse Cristina og kronprins Felipe.

Datet norsk modell

Den påtroppende kongen, kronprins Felipe, var tidligere kjæreste med norske Eva Sannum (39). Forholdet varte i fire år, og det ble spekulert i om de ville forlove seg. Hun kom sammen med den spanske prinsen til det norske kronprinsparets bryllup i 2001.

I en tekstmelding til TV 2 skriver hun følgende hilsen til ekskjæresten:

- Jeg gratulerer selvfølgelig den påtroppende kongen! Dette er et smart trekk. Felipe er rett mann for jobben, og for situasjonen Spania nå er inne i. En dyktig, dedikert og samvittighetsfull mann.

Hun mener at Juan Carlos har gjort en god jobb i den tiden han har regjert i Spania. 

– Det er viktig å ære kong Juan Carlos for det viktige arbeidet han har gjort med demokratiseringen av Spania helt siden han tok over etter general Franco i 1975.

Sannum er tidligere modell, men jobber i dag som kreativ leder for PR-byrået Geelmuyden.Kiese

Stadig mindre populær

Kong Juan Carlos var med å innføre et demokratisk system i Spania i 1975 etter diktatoren Franco døde. Han har lenge fått stor støtte og respekt fra det spanske folket, men de siste årene har populariteten sunket.

Grunnene til dette er trolig flere. Blant annet har datteren Cristina og ektemannen hennes vært i søkelyset for en omfattende korrupsjonsetterforskning

I en meningsmåling fra februar 2014 mente 62 prosent av spanjolene at kongen burde gi fra seg tronen til sønnen Felipe. 

Tatt på fersken

I 2012 ble det avslørt at spanskekongen hadde vært på safaritur i Botswana i Afrika. Det spanske folket raste da de fikk vite om safarituren, og at prisen kom på 230.000. Dette var midt i en tung økonomisk tid for spanjolene.

Like før han dro, holdt han en tale for studenter i Barcelona, hvor han fortalte om søvnløse netter på grunn av den økonomiske krisen.

Så ble det kjent at han tok med seg den 26 år yngre Corinna zu Sayn-Wittgenstein på reisen, og det ble avslørt at hun var kongens elskerinne og at han hadde bedratt dronning Sofia i flere år. 

Det ble kjent at hun i lang tid hadde fulgt kongen på både private reiser og offisielle besøk.

(NTB/TV2)