En ting må du huske når du leier bil 

Det kan spare deg for en lite hyggelig opplevelse i etterkant.

Sommeren er høytid for å leie bil. Brooms bilekspert har et enkelt og konkret råd som kan spare deg for både bekymringer og regninger. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Sommeren er høytid for å leie bil. Brooms bilekspert har et enkelt og konkret råd som kan spare deg for både bekymringer og regninger. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny! Jeg skjønner at dette er litt på siden av det du vanligvis svarer på, men jeg tar sjansen på å prøve meg likevel. Vi skal til Spania i to uker i sommer og har tenkt å leie bil. Jeg har søkt litt rundt på nettet og har oppdaget at det er store prisforskjeller i dette markedet.

Det jeg lurer på er om du mener det er trygt å leie fra et lokalt og kanskje ikke så kjent firma, eller om det er best å holde seg til de store kjedene?

Jeg har funnet et par aktører som har nesten halv pris på bilen vi trenger og det frister jo veldig det, hvis det ikke dukker opp problemer etterpå.

Håper du kan gi meg et råd her, vennlig hilsen Vidar. 

 

 Benny svarer:

 

Hei Vidar. Helt riktig at det er store forskjeller i prisen på å leie bil, særlig sør i Europa. Dessverre finnes det mange eksempler på folk som har blitt lurt, ved at sluttsummen har blitt betydelig høyere enn prisen som først ble oppgitt.

Her er det nok et mønster i at det er de små og lokale aktørene som noen ganger opererer litt "på grensen" av hva som er god forretningsskikk, ja noen går helt klart også over grensen.

Det går som regel enten på at det tilkommer en rekke utgifter som man først ikke har fått opplyst, ofte handler dette om forsikringer. Eller så er de "kreative" rundt dette med å fylle tanken - og du får en solid ekstraregning på det i etterkant.

For deg som leier, er det veldig viktig å forsikre deg om at prisen du får oppgitt, dekker alt. Det vil si alle vanlige forsikringer. Spør også spesifikt om bilen skal leveres tilbake med full tank eller ikke. Noen ganger tilbyr utleiefirmaet å fylle opp tanken for deg, det blir gjerne mye dyrere enn om du gjør det selv.

Jeg ville også sjekket så godt som mulig rundt en ukjent aktør før du eventuelt leier av dem. Bruk nettet og undersøk om det ligger noen brukererfaringer der ute. Både Facebook og ulike diskusjonsforumer, kan være svært bra steder å lete. 

Kjøpe brukt leiebil - er det smart eller skummelt?

Kostbar "fornøyelse"

Hvis du skal være på den trygge siden, velger du en internasjonal aktør og veldig gjerne også en som er til stede i Norge. Da er det mye lettere å forsikre seg om at alt er på stell i utgangspunktet. Det blir også en mye kortere vei å gå hvis det dukker opp problemer i etterkant. 

Og så har jeg ett enkelt og veldig konkret råd som gjelder uansett hvem du leier fra: Se nøye over bilen når du henter den! De aller fleste utleiefirmaer, leverer ut bilen sammen med en skissetegning som skal vise eventuelle skader/riper i lakken. 

Denne må du se nøye på, deretter går du rundt bilen og ser etter om den stemmer, eller er mangelfull. Nå som nesten alle av oss har kamera på mobilen, er det også enkelt å ta bilder av bilen før du kjører avgårde, eller du kan filme mens du går rundt bilen.

Hvis bilen har skader som ikke er anført i utleiedokumentene, er det stor sjanse for at du blir holdt ansvarlig for dette når du leverer tilbake bilen. Og det kan fort bli en både utrivelig og kostbar "fornøyelse".

Dette gjelder uansett hvem du leier bilen fra. Det slurves og gjøres unøyaktigheter også hos de store og seriøse aktørene, derfor skal du ta deg tid til dette før du kjører avgårde.

Lykke til med både ferie og leiebil!

Hva lønner seg mest - eie eller leie bil?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Dette er luksus-SUV på billigsalg