- IKKE ET STORT PROBLEM: Magnus Carlsen, her fra Oslo City, tror ikke doping er utbredt i sjakk. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
- IKKE ET STORT PROBLEM: Magnus Carlsen, her fra Oslo City, tror ikke doping er utbredt i sjakk. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Carlsen om doping i sjakk: – Folk har testet betablokkere

Magnus Carlsen mener det er fritt frem for dopingbruk i sjakk.

Magnus Carlsen (23) ble dopingtestet da han spilte VM i Chennai i vinter. Det skjer ikke ofte, forteller sjakkongen, som blir å se på TV 2 Sportskanalen og tv2.no under Norway Chess fra mandag av.

– Jeg har blitt dopingtestet to ganger. Den første gangen var under kandidatturneringen, og den andre var under VM. Den første gangen var det ikke så veldig gøy. Da visste jeg ikke at de kom. Jeg synes det var mye dustete byråkrati. I Chennai gikk det helt fint. Da hadde jeg fått vite på forhånd at det skulle skje, noe jeg sikkert ikke burde fått vite, sier Carlsen.

Se Norway Chess i livesenteret til tv2.no og TV 2 Sportskanalen fra mandag 2. juni kl. 16.30.

Blokkerer adrenalin
Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) jobber ifølge seg selv tett med Wada for å overvåke og forebygge doping. Carlsen forteller at enkelte likevel tar sjansen på å jukse.

– Jeg vet det er folk som har testet forskjellige betablokkere under partier, men jeg tror ikke det funker spesielt bra. Det er mange som drikker kaffe, men jeg tror det er bedre å klare seg uten koffein om man kan, sier Carlsen.

På Antidoping Norges hjemmeside står det at «den prestasjonsfremmende effekten av betablokkere er knyttet til presisjonsidretter, for eksempel skyting. Betablokkere reduserer flere av symptomene på prestasjonsangst, blant annet høy puls og skjelvinger, og er i så måte et effektivt dopingmiddel. Det er risiko for å utvikle potensielt alvorlige bivirkninger hos friske personer som bruker betablokkere»

Ved å hindre at adrenalin virker på muskler og hjertet kan betablokkere være «gunstig» for sjakkspillere som må holde konsentrasjonen oppe over lengre tid.

– Ikke underlagt NIF
Halvor Byfuglien i Antidoping Norge bekrefter at betablokkere er forbudte i noen idretter.

– Det er forbudt i noen fåtall idretter i henhold til Wadas dopingliste, blant annet skyting, sier han.

I tillegg til skyting er betablokkere forbudt i idretter som biljard, dart, ski, bueskyting, golf og bilsport. I Norge er det ingen organisert testing av sjakkspillere. 

– Sjakkforbundet er ikke underlagt Norges idrettsforbund (NIF), og derfor faller ikke det under vårt nasjonale program, sier Byfuglien til TV 2.

– Må vi vente på at sjakk skal bli en del av Idrettsforbundet før dere blir involvert?

– Vi har oppdragsgivere også utenfor Idrettsforbundet, forteller Byfuglien.

Carlsen forteller at han ikke opplever antidopingregimet i sjakksporten som veldig strengt.

– Jeg tror ikke dopingjegerne i sjakk er like tøffe som i sykkel eller ski. Selv der slipper jo doperne til dels unna. Det er jo teoretisk mulig å dope seg om man finner en metode for å holde konsentrasjonen oppe.