Full danske forsøkte å jukse mot Magnus Carlsen

Det kan være skremmende lett å jukse i sjakk.

Det kreves en slu og taktisk hjerne for å være god i sjakk. 

Av og til kan det være fristende å ty til ulovlige midler for å sikre seg en seier på brettet.

Verdensmester Magnus Carlsen, som fra mandag blir å se på tv2.no og TV 2 Sportskanalen i Norway Chess, sier at han selv aldri har hatt behov for å jukse, men ble utsatt for et jukseforsøk for en del år siden.

– For meg er juks litt vanskelig å forholde seg til. Det er så vidt jeg vet ikke noen som har jukset mot meg, eller i en turnering jeg har spilt. Bortsett fra for en del år siden. Da var det en full danske som tok opp et sjakkprogram på mobilen. Det var ikke et forsøk fra ham på å komme seg unna med det. Det var nok et veldig spesielt tilfelle, smiler Carlsen.

Juks er mer utbredt blant amatørspillerne.

– Computerjuks er jo et problem på alle nivåer bortsett fra på toppnivå, fordi der er det for stor risiko der rett og slett. Det er for ydmykende å bli tatt. I tillegg har de beste i verden i sjakk verdier som gjør at de ikke driver med slikt, slår Carlsen fast overfor TV 2.

Se Norway Chess i livesenteret til tv2.no og TV 2 Sportskanalen fra mandag 2. juni kl. 16.30.

Jon-Ludvig Hammer, sjakkekspert for TV 2, bekrefter det Carlsen sier.

– Sjakkcomputerne er blitt så gode at selv et program man har på en mobiltelefon er bra nok til å konkurrere mot verdens beste sjakkspillere, forteller han.

– Hvordan kontrollerer man at spillerne ikke jukser?

– På lavere nivåer blir man ikke sjekket. På toppnivå blir man av og til sjekket. Spillerne har en gentleman's agreement. Blir man tatt, blir man bannlyst fra turneringer. Man risikerer mye mer enn en hobbyspiller.

– Har du selv jukset?

– Ikke i sjakk, kanskje på skolen en gang, ler Hammer.

Har du noen erfaringer med juks i sjakk? Fortell i kommentarfeltet.