GLEMT: Etter at Christian Eibak var til en undersøkelse i 2008 ble han glemt. Det har fått enorme konsekvenser for livet hans. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
GLEMT: Etter at Christian Eibak var til en undersøkelse i 2008 ble han glemt. Det har fått enorme konsekvenser for livet hans. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

Christian (26) ble glemt av helsevesenet – har levd i smertehelvete i seks år 

Christian Eibak ble glemt etter en undersøkelse på AHUS i 2008, og har i dag så store smerter at han enkelte dager ikke kan gå. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Smertene i ryggen stikker som en kniv når Christian reiser seg opp av sengen. Etter én av mange dårlige netter følger nok en tung dag.

Ingen hjelp

26 år gamle Christian Eibak er født og oppvokst i Oslo. Da Christian var liten forsto han at han ikke var helt normal. Men han visste ikke nøyaktig hva som var galt med ham.

Ryggen til Christian er skjev, veldig skjev. Gjennom hele barndommen gikk han på skole, gjennom helsetjenesten og legesjekker uten at noen så det som sitt ansvar å finne ut hva som feilte gutten.

– Jeg visste jo at det var noe galt med meg. Men jeg visste aldri at det nærmest skulle ødelegge livet mitt før det har begynt, forteller Christian.

Etter å ha levd med smerter i ulik grad hele livet bestemte Christian seg for å ta ansvar. I 2007, da Christian var 20 år gammel oppsøkte han legevakten i ren desperasjon. Smertene var uutholdelige.

På legevakten i Oslo tok de røntgenbilder av ryggen til Christian og besluttet raskt at han måtte henvises videre til Akershus universitetssykehus (AHUS).

ENSOM: Som følge av ryggsmertene klarer ikke Christian jobbe, og lever på under 5000,- kroner i måneden. Han er som regel hjemme i leiligheten han deler med moren og broren. Foto: Kaja Kirkerud
ENSOM: Som følge av ryggsmertene klarer ikke Christian jobbe, og lever på under 5000,- kroner i måneden. Han er som regel hjemme i leiligheten han deler med moren og broren. Foto: Kaja Kirkerud

– Før jeg oppsøkte legevakten denne dagen er det ingen som har spurt meg hva som feiler ryggen min. Jeg har jo hatt det så vondt at det har vært perioder hvor jeg ikke har kunnet stå eller gå, sier Christian.

Kunne blitt operert

I mai 2008, for seks år siden, ble Christian endelig innkalt til AHUS. For første gang var det noen med medisinsk kyndighet som fortalte hva som var galt med ryggen hans.

– De ga meg diagnosen skoliose med kyfose (skjev ryggrad, journ. anm.). Jeg visste ikke hva det var og hva det betydde, sier han.

Legene som undersøkte Christian fortalte han at det ville bli sendt en henvisning til Rikshospitalet. De skulle der vurdere en av Christians beste muligheter – en operasjon som retter opp ryggraden.

Uten å kunne gi garantier ville en operasjon kunne reddet Christian fra smertehelvetet, og hjulpet han i å fungere bedre i hverdagen.

Men AHUS glemte Christian i systemet, og henvisningen til videre behandling på Rikshospitalet ble aldri sent.

– Jeg ble fortalt at jeg måtte forvente litt ventetid. Jeg stolte på helsevesenet og ventet. Men det var jo forgjeves, sier Christian.

Christian var, uten at han selv visste det, glemt i systemet.

Psykisk langt nede

– Det har vært veldig vanskelig. Hele livet mitt har blitt satt på vent. Det har gått sterkt utover psyken min, og jeg har vært veldig langt nede, sier han.

For Christian har ryggproblemene gjort at han har falt ut av samfunnet. Han klarte ikke fullføre yrkesfag på videregående skole, og klarer ikke fungere i en vanlig jobb.

I dag bor han sammen med moren og broren i Oslo. Han lever på sosialtrygd og har knappe 4900,- kroner å leve for i måneden.

– Jeg kan ikke være med på så mye og har mistet store deler av mitt sosiale liv. Jeg sitter stort sett hjemme. Ryggen har hindret meg i alt, og det er forjævlig å leve slik, sier Christian.

26-åringen klarer ikke unngå å tenke på at han ble glemt i et av verdens beste helsevesen, og lurer på hvordan livet hadde vært i dag om han hadde fått rett behandling for seks år siden.

– Jeg har stolt på helsevesenet. Det er ingen som har sagt hva jeg kunne gjort for å fremskynde prosessen. Jeg vet ikke hvordan slikt fungerer, sier han.

Legger seg flate

I oktober 2013 tok han kontakt med advokat for å få hjelp. Nå er saken klaget inn til Norsk Pasientskadeerstatning som vil vurdere hvem som står ansvarlig, og om Christian har krav på erstatning.

I verste fall har feilen gjort at Christian blir uføretrygdet resten av livet.

AHUS var ansvarlig for at Christians henvisning ble sendt videre til Rikshospitalet. De er svært lei for situasjonen.

SKOLIOSE: Christian er diagnostisert med skoliose med kyfose, som betyr at hele ryggraden hans er skjev. Foto: Privat
SKOLIOSE: Christian er diagnostisert med skoliose med kyfose, som betyr at hele ryggraden hans er skjev. Foto: Privat

– Det er veldig beklagelig, og slikt skal ikke skje. Vi legger oss helt flate i denne situasjonen, sier Fagdirektør ved AHUS, Pål Wiik til TV 2.

Han sier sykehuset ikke kan forklare hvor feilen ligger, men at det sannsynligvis skyldes en menneskelig feil.

– Han skulle bli sendt til Rikshospitalet, men henvisningen ble borte. Vi har et stort antall pasientkontakter i løpet av et år, og noen blir dessverre glemt, sier Wiik.

Fagdirektøren sier det har vært et sterkt fokus på opprydding av systemet, og de har igangsatt et eget prosjekt «Glemt av sykehuset». Prosjektet gjelder hele Oslo-regionen og ble opprettet nettopp fordi noen få pasienter blir glemt.

– Vi har kommet lenger, men jeg kan nok ikke garantere at dette ikke kunne skjedd i dag, innrømmer Wiik.

Han er svært lei for at Christian har havnet i den livssituasjonen han er.

– Vi vil beklage til Christian det som har skjedd. Vi synes dette er leit, og håper man kan redusere konsekvensene av denne feilen. Nå vil han bli henvist til Rikshospitalet igjen, og jeg håper han får den hjelpen han skal ha, sier Wiik.