Superredning da Zucca og Rangers gikk til Stanley Cup-finalen

Mats Zuccarello Aasen er historisk som den første nordmannen i en sluttspillfinale i NHL. Det kan han blant annet takke Henrik Lundqvist for.

New York Rangers-Montreal Canadiens 1-0 (4-2 i kamper)

Se høydepunkter i videovinduet øverst. (Video med tillatelse fra Viasat)

NEW YORK/BERGEN (TV 2): Mats Zuccarello Aasen (26) er historisk.

Som den første nordmannen noensinne skal han spille Stanley Cup-finale. Det er klart etter at New York Rangers slo Montreal Canadiens 1-0 og avgjorde best av sju-serien med 4-2 sammenlagt natt til fredag.

Zucca hadde selv en god kveld på jobben for New York Rangers, han gjorde alt rett - bortsett fra foran mål. Totalt ble det fem skudd på mål, flere av dem var nære å gå i mål. Totalt ble det 18 minutter på Zuccarello. Mest av samtlige av Rangers offensive spillere.

Det var gjennomgangsmelodien for Rangers, men til sjuende og sist hadde det mindre å bety ettersom Dominic Moore lyktes på slutten av den andre perioden.

Etterpå hyllet 26-åringen lagkameratene sine.

– Det er en helt utrolig følelse. Vi fortjente dette, alle tok tak og ofret seg for de andre, sier Zuccarello Aasen etter kampen.

– Jeg syns vi var det beste laget. Som i dag når vi spiller et lagspill, defensivt og offensivt.

På spørsmål om dette er hans største dag avslører nordmannen at han allerede har finalespillet i tankene.

– Vi er nært nå. Det er stort, det er helt klart, men den største dagen blir forhåpentligvis når vi kan vinne hele sluttspillet, sier han og bekrefter at dette er større enn OL og VM for ham.

– For meg så er det det.

– Vet ikke hvordan jeg reddet

Kampens kanskje viktigste og mest spektakulære øyeblikk stod Henrik Lundqvist for. Bare minuttet før Rangers tok ledelsen stod den svenske stjernekeeperen for en redning som tok pusten fra de fleste.

Pucken gikk via en Rangers-kølle og så ut til å ha retning mot mål da Lundqvist fikk kastet seg rundt, kastet køllen og slått pucken unna med blokkeren.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg reddet den. Jeg bare reagerte, sa keeperen om redningen etter kampen i et intervju vist på Viasat.

– Det var litt flaks at jeg ikke slo den inn i mitt eget nett, men på samme tid må man gjøre seg fortjent til den flaksen ved å jobbe hardt.

Keeperens sjef, trener Alain Vigneault, var like imponert som alle andre over sisteskansen.

– Jeg tenkte det samme som alle andre. Wow. Det var en spektakulær redning. Vi spilte bra, men vi trengte en redning fra ham og den fikk vi, sa en smørblid trener på pressekonferansen etter kampen.

En fin revansj for Lundqvist som i sist møte de to lagene mellom ble byttet ut på stillingen 1-4.

Han var imidlertid ikke den eneste keeperen som stod en god kamp. Dustin Tokarski er hovedgrunnen til at Montreal Canadiens i det hele tatt var med i kampen så lenge.

– Hadde spurt hva du røykte

Rangers-treneren innrømmet at han er overrasket over at laget har nådd finalen.

– Jeg hadde sannsynligvis spurt hva du røykte om du sa til meg i oktober at vi ville spille finalen, flirte han på pressekonferansen.

New York Rangers er med det klare for sin første Stanley Cup-finale siden 1993/1994-sesongen. Den gangen gikk de helt til topps.

GA ALT: Mats Zuccarello kaster seg etter pucken i kamp med  Brendan Gallagher. Adam Hunger-USA TODAY Sports
GA ALT: Mats Zuccarello kaster seg etter pucken i kamp med  Brendan Gallagher. Adam Hunger-USA TODAY Sports

Med seieren har New York-laget også vunnet Eastern Conference, men det er Stanley Cup-finalen som virkelig teller. Der møter de vinneren av Los Angeles Kings og Chicago Blackhawks.

– Det er samme hvem vi møter, uansett hvem som spiller blir det to gode lag på isen, sier Zuccarello Aasen til TV 2.

– Det blir tøffere og tøffere jo lenger man går. Vi må fortsette å spille på vår måte. Vi får sette oss ned og se på litt video. Forhåpentligvis kan vi ha en sjanse til å vinne.

Kjempestart for Zucca

Det var en tydelig tent Mats Zuccarello Aasen som fikk kampens første sjanse da han stormet gjennom og kom alene med Canadiens-keeper Dustin Tokarski.

Zucca vant pucken selv i egen sone, men nordmannen, som normalt er god i lignende situasjoner, klarte ikke å overliste Tokarski som fikk samlet beina og stoppet pucken.

Det er tre kamper siden sist nordmannen noterte seg for målpoeng, men han virket sulten innledningsvis. Kort tid etterpå ga han pucken til en lagkamerat i god scoringsposisjon, men uten at det ble mål da heller. 

Etter halvspilt omgang fikk Zucca en ny mulighet da han fyrte til fra den venstre siden av Rangers' offensive sone. Skuddet gikk i masken til keeper Tokarski og ødela stroppen på hjelmen, men ga ikke tellende resultat på noen annen måte.

Canadiens kom bedre med

Som i den forrige kampen kom laget som var svakest først bedre med i kampen etterhvert, men det var gjestene som beholdt initativet, anført av en strålende opplagt Mats Zuccarello Aasen.

Til første pause ledet Rangers skuddstatistikken 11-5, der nordmannen stod for tre av skuddene på mål - men uten nettkjenning.

Rangers startet også den andre perioden best, til tross for at Montreal Canadiens var i overtall det første minuttet som følge av en utvisning på tampen av den første.

Carl Hagelin og Chris Kreider hadde to meget gode muligheter i løpet av periodens første minutter.

HVORDAN REDDET DU DEN, HENRIK? Henrik Lundqvist redder fra Tomas Vanek på spektakulært vis. FOTO: Adam Hunger-USA TODAY Sports
HVORDAN REDDET DU DEN, HENRIK? Henrik Lundqvist redder fra Tomas Vanek på spektakulært vis. FOTO: Adam Hunger-USA TODAY Sports

Utrolig redning fra Lundqvist

Et overtallsspill ga Rangers alle tiders mulighet til å ta ledelsen, og vertene kom nære men Dustin Tokarski nådde bort til pucken og fikk sendt Derek Stepans skudd i stolpen.

Kampens norske alibi fortsattte med sitt gode spill, og ofret seg i det defensive spillet i tillegg til å være sentral i Rangers' offensive spill når Zucca og resten av tredjerekken var på isen.

Montreal Canadiens yppet seg i den andre perioden, og var bare en helt utrolig redning fra Henrik Lundqvist unna å ta ledelsen. Et skudd fra Tomas Vanek gik via køllen til Dan Girardi og så ut til å ha fintet ut svensken.

Lundqvist fikk kastet køllen og slått pucken unna med blokkeren.

– Den redningen er en slik som redder kamper, sa  kommentatorene på Viasat om målet.

Rangers i ledelsen

Bare minutter senere scoret Dominic Moore for New York Rangers og sendte dem i ledelsen før slutten av andre periode.

Etter litt klabb og babb ute ved vantet til høyre for Tokarski i Montreal-buret, der blant annet dommeren var i pucken med skøyten, havnet pucken hos Brian Boyle som spilte den ut til Dominic Moore upresset foran mål.

Der gjorde Moore ingen feil og satte inn 1-0, med 1,5 minutt igjen av andre periode.

– Da vi gikk opp i ledelsen 1-0 og publikum virkelig tok av så hadde jeg på følelsen av at det kom til å gå vår vei. Det var mye jobb igjen, men vi klarte det, sier Mats Zuccarello Aasen

Til tross for at Canadiens gjorde en langt bedre periode enn den første, og skuddstatistikken i den andre delen av kampen endte 8-8, gikk de til pause under i målprotokollen.

Kjempesjanser for Rangers og Zucca

Det betydde at gjestene måtte score i den tredje perioden for å holde liv i drømmen om Stanley Cup-finale. Canadiens startet i et overtall som de ikke klarte å utnytte.

Fem minutter ut i den siste perioden hadde Mats Zuccarello Aasen nok en kjempemulighet til å score, da han dro seg rundt på baksiden av Montreal-buret, men Tokarski var upåklagelig og fikk stoppet også det skuddet.

TROFÉ: New York Rangers sikret seg troféet som Eastern Conference-mestere. FOTO: Andy Marlin-USA TODAY Sports
TROFÉ: New York Rangers sikret seg troféet som Eastern Conference-mestere. FOTO: Andy Marlin-USA TODAY Sports

Rangers dominerte kampen og så etter den avgjørende scoringen i denne perioden, og hadde et par gode muligheter, men slet med uttellingen. Derrick Brassard hadde en kjempemulighet, men ble stoppet av Tokarskis tå.

Det var Montreal Canadiens som trengte scoring, men New York Rangers som fortsatte å dominere og kontrollere kampen.

– I den tredje perioden så tror jeg at alle på laget kjente at dette skulle gå vår vei, og vi visste at vi var det beste laget om vi spilte Rangers-hockeyen vår. Den siste perioden var det perfekte bildet på det, sier Zuccarello Aasen.

Rangers så mer truende ut til å få sitt andre enn Canadiens til å utligne.

Helt til gjestene tok ut keeperen og skapte overtall de siste minuttene. Det ga imidlertid ikke uttelling, og resultatet stod seg. Da kunne New York slippe jubelen løs.

Det kunne også mange nordmenn som har våket i flere netter for å følge Zucca og lagkameratenes jakt på finaleplass.

– Det betyr veldig mye. Jeg setter pris på alle som følger med, og da er det ekstra morsomt at man kan gi dem litt glede også, sier Zuccarello Aasen til TV 2.

– Jeg tror det er stort for alle i familien min, og alle som har støttet meg og fulgt meg i karrièren. Jeg tror de er glade nå.