«The king of New York»

Henrik Lundqvist er mannen som kan gjøre Mats Zuccarello Aasen til Stanley Cup-mester.

Mats Zuccarello Aasen blir den første nordmann som setter skøytene på isen i en Stanley Cup-finale.

Men uansett om det blir Los Angeles Kings eller Chicago Blackhawks som blir motstander, så må New York Rangers finne seg i få utfordrerrollen.

Det gjør dem neppe så veldig mye å ikke være favoritter, spesielt siden de har Henrik Lundqvist helt bakerst.

Ikke overraskende var det svensken som storspilte da Rangers tok seg til finalen på Montreal Canadiens' bekostning.

Lundqvist var strålende i de fire første kampene, før han ble skutt ut av målet i kamp fem. Derfor var det nesten som forventet at han stengte målet helt og holdt nullen i den avgjørende sjette kampen.

Draftet som nummer 205
«King Henrik» trenger bare en Stanley Cup-tittel for å få sin fortjente plass blant de største målvaktene i NHL gjennom alle tider.

Bare Dominik Hasek har en høyere redningsprosent enn Lundqvist i NHL, men til forskjell til svensken så spilte tsjekkeren stort sett for tittelkandidater.

Lundqvist har vært trofast mot New York Rangers siden han kom til NHL i 2005. Og i flere sesonger har han nærmest alene vært den som har fått klubben til sluttspill.

Men det var ikke så mange som trodde at 32-åringen fra skistedet Åre skulle bli tidenes beste svenske målvakt.

Da Lundqvist i 2000 ble draftet til NHL, måtte han vente helt til sjuende runde før Rangers fant ut at de kunne ta den unge svensken. Han ble valgt som 205. mann totalt det året.

Svak start på karrieren
Han fikk sin debut i Elitserien for Frölunda den samme høsten. Men 18 år gamle Lundqvist klarte ikke å holde på plassen, og ble etter hvert tredjevalg. Han ble sendt på lån til Mölndal i Allsvenskan. Heller ikke her lyktes han.

Men han viste at han taklet motgangen. Etter hvert var han tilbake i Frölunda og i 2002 var han førstevalg. I 2003 ble Frölunda mester for første gang siden 1965, først og fremst takket være Lundqvist.

Da begynte det å gå opp for Rangers-ledelsen hva de faktisk hadde sikret seg en sommerdag i 2000.

NHL-lockouten i 2004/05-sesongen utsatte NHL-debuten hans. Men det gjorde i stedet til at han fikk prøve seg mot NHL-stjerner i Elitserien, og han satte den sesongen sluttspillrekord i færrest baklengsmål per kamp, høyeste redningsprosent, lengst tid uten baklengsmål og flest kamper uten baklengsmål. Han ble da den første spilleren som ble kåret til årets spiller både av Det svenske ishockeyforbundet og av spillerforeningen, og samtidig bli kåret til årets målvakt.

Nominert som årets spiller i NHL
I NHL-karrieren har han havnet på topp seks på avstemningen for Vezina-trofeet, som deles ut til sesongens beste målvakt, hver sesong siden han kom inn i ligaen.

I 2012 ble han også nominert til Hart Memorial Trophy, som går til NHLs beste spiller - noe som det går ganske langt mellom hver gang en målvakt blir nominert.

Faktisk er det bare sju ganger en målvakt har fått utmerkelsen siden den ble delt ut for første gang i 1924.

Men skal Lundqvist få en plass i NHLs Hall of Fame når han en gang gir seg, så er det en ting han mangler. Og det er en Stanley Cup-ring.