Landslagssjefen om Zucca:
– Det er en voldsom idrettsprestasjon

Roy Johansen er stolt over å ha en nordmann i finalen av Stanley Cup.

 Patrick Thoresen ble den første nordmannen som spilte sluttspill i NHL. Nå har Mats Zuccarello Aasen nådd en ny milepæl.

Etter nattens seier over Montreal Canadiens, er han den første nordmann som får sjansen til å spille i en Stanley Cup-finale.

– Det er en voldsom idrettsprestasjon. Det er viktig for profileringen av norsk hockey å ha en spiller som går hele veien i NHL, som er en av de tøffeste ligaene i hele sportsverden, skryter landslagssjef Roy Johansen.

102 kamper
På sin vei mot finale har New York Rangers nå spilt 102 kamper.

– De spiller 82 grunnspillkamper. Nå har de gått hele veien fra 16-delsfinaler til finale. Det er et voldsomt tøft program. Hockeyen er veldig stor i USA og Canada. Og de beste spillerne er samlet på et brett. Når de går hele veien der, så er det stort, sier landslagssjefen.

Og det betyr mye for norsk ishockey å ha en profil som endelig spiller om et av idrettens mest kjente trofeer.

– Det er voldsomt viktig for rekrutteringen. Og som merkevare så er det viktig å ha en som går hele veien. For landslagets del, så betyr det ikke så mye på kort sikt. Men alle rundt landslaget følger jo godt med på hva som skjer med ham der borte, sier Johansen.

– Forhåpentligvis er det noen barn og unge som kanskje har lyst til å være med på det her og som begynner å spille hockey. Det hadde ikke vært feil å få noen flere hockeyspillere fra Norge. Forhåpentligvis er jeg et forbilde for de unge, sier Zuccarello Aasen til TV 2 etter at han og Rangers avanserte til Stanley Cup-finalen.

– Er blitt gradvis bedre
Under John Tortorella fikk aldri Zuccarello den store tilliten. Etter at Alain Vigneault overtok trenerroret har han utviklet seg til å bli en av støttespillerne i Rangers.

– Han er blitt gradvis bedre. Han har utviklet flere deler av spillet sitt, defensivt spesielt. Den harde jobbingen. Den uegoistiske innstillingen. Det har han utviklet. Han jobber hardt over hele banen. Samtidig som han selvfølgelig blitt bedre offensivt. Det går veldig fort. Det er det som skiller de beste spillerne fra de andre, at de klarer å håndtere det høye tempoet, forklarer Johansen, som også påpeker at 26-åringen har møtt en del motgang i NHL-karrieren sin.

– Alt har jo ikke gått på skinner for ham. Men du lærer av å takle motstand også. Han er sterk mentalt. Det har han vist over flere år nå, skryter han.

Beste poengplukker i grunnspillet
Zuccarello Aasen var Rangers' beste poengplukker i grunnspillet. I sluttspillet har han ikke vært like grådig foran motstandernes mål. Men han er bare to målpoeng bak lagets poengledende Martin St. Louis og Derek Stepan.

– Han har gjort et veldig bra sluttspill. Det blir lagt merke til. Han er en av dem som blir fremhevet når en snakker om den gode sesongen Rangers har. Han får mye skryt der borte. Det er moro, sier landslagssjefen.

I finalen venter trolig Los Angeles Kings, som leder 3-2 i kamper mot Chicago Blackhawks. Johansen tror ikke noen forventer at Zuccarello og lagkameratene skal stå igjen med pokalen til slutt.

– De er ikke favoritter uansett om de møter Kings eller Chicago, men i en Stanley Cup-finale er alt mulig. Det er mye følelser og andre ting som spiller inn, mener han.

Men utelukker ikke at vi også kan få tidenes første norske Stanley Cup-vinner.

– Rangers har hatt en voldsom go i laget. De har en god keeper. De har spillere som kan gjøre det ekstra. De har absolutt muligheter.

– Ingen andre i nærheten
TV 2 Sportens ishockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm mener ingen andre norske idrettsprestasjoner på ishockeybanen er i nærheten av det Zucca har oppnådd.

– Myrvold er vel blant de andre nordmennene som har vært i nærheten. Men han satt på sykkelen i garderoben. Nå får vi se en nordmenn i ishockeyutstyr som scorer mål og sånt. Alt annet vi har sett tidligere av norske ishockeyspillere blekner, mener Ole Eskild Dahlstrøm.

Han mener nordmannen bidrar like mye i garderoben som på isen.

– Alle ser den innsatsen Zuccarello har gjort i forhold til målproduksjon og assist. Men han bidrar også på andre måter for laget. Han er en humørspreder og en liten klovn som bidrar vel så mye til et godt miljø i garderoben, poengterer ishockeyeksperten.

– Kan vinne Stanley Cup
Den tidligere ishockeylandslagsspilleren er mektig imponert over utviklingen Zuccarello har hatt i Rangers.

– Han fikk en tung start i NHL, og jeg tror det var greit at han kom seg en tur til Russland. Under dagens trener får han lov til å gjøre litt feil med tanke på avgjørende pasninger. Han slipper å tenke på å gjøre feil, og det er akseptert at han ikke treffer med pasningen hver eneste gang. Den tryggheten gir ham tillit. Han er en veldig spennende liten spiller som gjør de ekstra tingene, mener Dahlstrøm.

– Kan Rangers vinne hele Stanley Cup?

– Det kan de gjøre. Selvfølgelig. De slo Pittsburgh etter å ha ligget under 1-3, og har fått såpass fart på skipet at det stopper ikke med en gang. Rangers er i flytsonen og har dessuten en keeper som er ekstremt vanskelig å overliste. De har alle tiders muligheter, svarer ishockeyeksperten.