FRYKTET TERRORLEDER: De to eneste bildene offentligheten har sett av lederen av «Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS)», Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: FBI/NTB scanpix
FRYKTET TERRORLEDER: De to eneste bildene offentligheten har sett av lederen av «Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS)», Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: FBI/NTB scanpix

Le Monde: Dette er den nye Osama bin Laden

Det finnes bare to gamle bilder av 43-åringen som ble kastet ut av al-Qaida. Amerikanske myndigheter vet ikke hvordan terrortoppen fra Irak ser ut i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han har fem forskjellige aliaser, et av dem er Abu Bakr al-Baghdadi.

FBI og irakiske myndigheter har to gamle bilder av ham. Bare terrortoppens indre krets vet hvordan han ser ut i dag.

Nå utpekes 43-åringen som ledet al-Qaidas terrorgrupper i Irak og Syria til den nye Osama bin Laden av den franske avisen Le Monde.

«Den usynlige jihadisten» leder ifølge Le Monde en terrororganisasjon verden ikke har sett maken til siden bin Ladens gruppe i Afghanistan før 11. september 2001. 

Ble kastet ut av al-Qaida

Men i motsetning til Osama bin Laden og al-Qaidas nåværende leder Ayman al-Zawahiri, har 43-åringen fra Samarra i Irak ikke spilt inn propagandavideoer og gjort seg selv kjent. Siden 2010 har han ledet ekstremistgruppen ISIS, som Syria-krigere fra Norge og mange europeiske land har sluttet seg til.

Den ekstreme volden som ISIS utøver, har ført til at gruppen ble kastet ut av al-Qaida av Zawahiri. To av kommandantene i ISIS har blitt avbildet mens de poserer med sine fienders avkappede hoder.

I et forsøk på å få kontroll over den irakiske 43-åringen, oppfordret nylig al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri ISIS-sjefen til å forlate Syria, og heller kjempe i Irak, skriver The Long War Journal.

– Lytt til og adlyd din emir (det arabiske ordet for kommandør eller leder, journ. anm.), var det klare budskapet fra Zawahiri.

10 millioner dollar i dusør

Amerikanske myndigheter utlover en dusør på 10 millioner dollar for terrorlederen som kontrollerer et stort territorium og angivelig har over 2.000 menn som adlyder hans ordre.

ISIS har tatt kontrollen over store deler av det nordlige Syria og en rekke provinser i Irak. I januar i år tok de tilbake byen Fallujah, byen som kostet nærmere 100 amerikanske soldater livet.

Abu Bakr al-Baghdadi har tilhørt al-Qaidas gruppe i Irak, som under Abu Musab al-Zarqawis ledelse også ble kritisert av al-Qaida for bruken av svært brutale metoder.

I 2005 ble al-Baghdadi tatt til fange av amerikanske styrker og internert i Camp Bucca, til han av ukjente grunner ble sluppet fri i 2009.

Arrestert for ISIS-tilknytning

Denne uken har det kommet flere ubekreftede meldinger om at nordmenn skal ha mistet livet i krigshandlinger sammen med ISIS.

– Vi har ingen kommentar til de konkrete opplysningene. Det jeg kan si er at vi vet at flere nordmenn har reist ned til Syria etter jul og ett alternativ er jo at de blir drept i kampene, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til TV 2 onsdag.

Tirsdag aksjonerte PST mot to adresser i Oslo-området og arresterte tre personer for å ha deltatt i og støttet gruppen «Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS)».

PST anser ISIS/ISIL som en terrororganisasjon etter norsk strafferett.

«ISIL er en utbrytergruppe av al-Qaida og er en jihadist-gruppering som kjemper for å opprette et kalifat styrt etter sharia-lover. ISIL opererer i Syria og utkjemper sine kamper mot Assad-regimet, mot andre opprørsgrupper og mot sivilbefolkningen. Som jihadist-gruppering med global jihad som målsetting, bygger ISILs ideologi på et sterkt negativt syn på Vesten og på vestlige verdier», skrev PST i pressemeldingen.